10 ziół wzmacniających układ odpornościowy

10 ziół wzmacniających układ odpornościowy

W świecie, gdzie jesteśmy nieustannie atakowani przed toksyny, wirusy i bakterie, ważniejsze niż kiedykolwiek stało się utrzymanie w dobrej kondycji układu immunologicznego. Dobra wiadomość jest taka, że istnieje wiele naturalnych sposobów, aby to osiągnąć.

Oto lista 10 ziół i pokarmów, które wspierają złożoną sieć komórek i organów, składających się na układ odpornościowy i wspierających go w maksymalnej efektywności:

  1. Jeżówka: to popularne zioło od dawna kojarzone jest ze wzmacnianiem odporności. W połączeniu z innym ziołem, gorzknikiem kanadyjskim, lub przyjmowana solo, na przykład pod postacią herbaty, ta roślina z rodziny astrowatych wykazuje efektywność w zapobieganiu infekcjom górnych dróg oddechowych i pospolitym przeziębieniom.
  2. Żeń-szeń: występuje w wielu rodzajach, najczęściej badanym gatunkiem jest Panax ginseng, znany jakoś żeń-szeń właściwy. Jego główny składnik, ginsenosidy, ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.
  3. Czosnek: ta wspaniała w smaku przyprawa ma długą historię medycznego wykorzystania. Ostatnie badania ponownie potwierdzają, że czosnek wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.
  4. Papryka słodka: ta popularna odmiana papryki nie zawiera kapsaicyny, jak jej pikantna kuzynka, ale jest słodka, chrupiąca i zawiera likopen, związek z grupy karotenów, który obniża ryzyko zachorowania na raka, oraz beta karoten, przetwarzany do witaminy A i innych pożytecznych związków.
  5. Imbir: to zioło redukuje stany zapalne, problemy układu krążenia, zakrzepy krwi i cholesterol, a także efektywnie pomaga kontrolować poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę.
  6. Kurkuma: ta przyprawa zawierająca kurkuminę, charakteryzuje się właściwościami antyoksydacyjnymi, antybakteryjnymi, przeciwzapalnymi oraz uspokajającymi żołądek. Pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych stymulując nadnercza do produkcji hormonu, które działa przeciwzapalnie. Pomaga także chronić wątrobę przed negatywnymi skutkami spożywania alkoholu.
  7. Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba): liście miłorzębu zawierają antyoksydanty zwane bilobalidami i ginkgolidami, które chronią organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Odkryto także, że chroni przed promieniowaniem. W badaniu na zwierzętach, ginkgo wykazało zdolności ochrony przed zatruciem promieniowaniem.
  8. Lakownica żółtawa: ten gorzki grzyb, znany również jako reishi, w medycynie chińskiej od dawna kojarzony jest z długowiecznością i dobrym zdrowiem. Badania pokazują, że wzmacnia odporność, działa przeciwnowotworowo oraz przynosi ulgę w infekcjach układu moczowego.
  9. Traganek: znany także jako astragalus, podnosi wydajność układu odpornościowego, wspomaga trawienie i wzmacnia funkcjonowanie nadnerczy, a także działa jak diuretyk.
  10. Vilcacora (kocim pazurem): to pochodzące z Peru zioło jest popularne w leczeniu problemów żołądkowych. Ostatnio odkryto także, że stymuluje odpowiedzi ze strony układu immunologicznego i pomaga organizmowi odpierać infekcje i choroby zwyrodnieniowe.

 

Źródło: https://www.newstarget.com/2016-06-06-top-10-herbs-for-strengthening-your-immune-system.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Postcron.com

Podobne artykuły

Odpowiedz