8 produktów, które przyczyniają się do raka, a jadamy je nawet codziennie

8 produktów, które przyczyniają się do raka, a jadamy je nawet codziennie

Wybór odpowiedniego pożywienia w celu zapobiegania rakowi, jest niezmiernie ważny. Coraz więcej osób ma świadomość, jak powinno wyglądać dobrze skomponowane menu. Warto jednak również pamiętać o pewnych produktach, z których całkowicie należałoby zrezygnować.

Jeśli zadbamy o zdrowy styl życia, to możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, nawet jeśli mamy obciążenie genetyczne. Jakie produkty więc należy wyeliminować? Które pokarmy mogą powodować raka?

Smażone jedzenie

Głębokie smażenie jest dość często stosowane w kuchni. Niestety taki proces powoduje, że zachodzą pewne chemiczne zmiany w olejach, które stosuje się podczas przygotowywania posiłków. Powstają między innymi nadtlenki lipidów, aldehydy i policykliczne aromatyczne węglowodory PAC. Badania wykazały, że takie substancje są toksyczne dla nerwów oraz komórek, a przy tym mogą powodować raka.

PAKIETY REWOLUCJI ZDROWIA TO MNÓSTWO WIEDZY W ATRAKCYJNEJ CENIE!

Niedawno zakończyliśmy 2 edycję Rewolucji Zdrowia.

Poznaj wszystkie pakiety eBooków + ciekawych wideo rozmów z prelegentami, wśród których m.in. Jerzy Zięba, Romuald Kosznik, Sebastian Sarnowicz w atrakcyjnej cenie.
Skorzystaj z okazji!

Poza tym oleje roślinne, które używa się do smażenia, choć nie zawierają cholesterolu, to mają tak zwany fitosterol. Jest on podobny do cholesterolu, a podgrzany może zmieniać się na oksycholesterole. Wszystkie te substancje powodują stres oksydacyjny i przez to negatywnie wpływają na błony komórkowe czy DNA.

Jeśli już decydujemy się na smażenie, to tłuszcze nasycone, takie jak olej kokosowy czy olej palmowy, są tutaj najlepsze, ponieważ nie są one tak łatwo utleniane jak olej słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy.

Zwęglone jedzenie

Choć smak grillowanych potraw jest wyjątkowy, to jednak warto wiedzieć, że mogą posiadać one mnóstwo niekorzystnych związków chemicznych. Szczególnie dotyczy to potraw zwęglonych. Wszystkie te substancje chemiczne przyczyniają się między innymi do stresu oksydacyjnego.

Popcorn w mikrofali

Karmel jest jednym ze środków smakowo-zapachowych stosowanych do przygotowywania popcornu mikrofalowego. Powstaje podczas podgrzania cukru, co powoduje, że składnik ten staje się jeszcze mniej zdrowy. Opakowania do mikrofali wykonane są z kwasu perfluorooctanowego (PFOA) uznanego za substancję rakotwórczą. PFOA jest związany między innymi z rakiem nerek, jądra, wątroby i trzustki. Zamiast robić więc popcorn w mikrofali, lepiej kupić zwykłe ziarna i przygotować je z dodatkiem oleju kokosowego.

Sztuczne słodziki

Niektórzy używają sztucznych substancji słodzących, takich jak sukraloza lub acesulfam K. Niestety takie składniki mogą między innymi wiązać się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia białaczki. Warto więc wybierać alternatywne środki słodzące, takie jak ekstrakt ze stewii czy ksylitol.

Nadmierne ilości alkoholu

Badania wykazały związek pomiędzy spożywaniem alkoholu a rozwojem dziewięciu nowotworów, w tym między innymi jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, piersi, okrężnicy, odbytnicy, pęcherzyka żółciowego i wątroby.

W organizmie alkohol etylowy z dowolnego typu napoju zmienia się na etanal, który okazał się być bardzo toksyczny dla komórek naszego organizmu.

Łosoś hodowlany

Łosoś jest bogaty w zdrowe tłuszcze znane jako kwasy tłuszczowe omega-3 i zaleca się spożywanie go. Jednak wiele osób decyduje się na łososia hodowlanego, który jest tańszy niż ten dziki. Okazuje się, że łosoś hodowlany zawiera mniej kwasów omega-3 w porównaniu z łososiem dzikim, natomiast ma znacznie wyższy poziom składników mogących spowodować raka.

Pokarmy solone

Rak żołądka jest na czwartym miejscu pod względem częstotliwości występowania. Często jego przyczyną jest spożycie solonej żywności. Naukowcy uważają, że istnieje korelacja pomiędzy spożyciem soli i infekcją Helicobacter pylori. Tego typu bakteria przyczyniać się może do raka żołądka. Naturalnie mówimy tu o zwykłej soli „kuchennej” szeroko stosowanej w produktach przetworzonych – tam himalajską czy kłodawską nikt sobie głowy nie zawraca…

Słodkie potrawy

Większość osób uwielbia smak słodki, jednakże badania wskazują, że przewlekła konsumpcja słodkiej żywności i rafinowanych produktów może prowadzić do rozwoju raka. Dlatego też jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to najlepiej w takiej sytuacji sięgnąć po owoce. Można też się ratować szklanką wody, która pozwoli zapełnić żołądek.

Warto zwrócić uwagę na wyżej opisane produkty, ponieważ jeśli odżywiamy się odpowiednio i prowadzimy zdrowy tryb życia, to zmniejszamy ilość wolnych rodników w naszym organizmie. Dzięki temu zapobiegamy wielu niebezpiecznym chorobom.

Podobne artykuły

Komentarzy: 2

  1. Ann
    15 kwietnia 2017 at 07:33 Odpowiedz

    Nie można tego typu artykułu łączyć na jednej platformie z promocją totalnej biologii,według której rak jest najlepszym rozwiązaniem organizmu na potrzebę człowieka.

    1. Piotr
      15 kwietnia 2017 at 09:40 Odpowiedz

      Nie każdy wierzy w Totalną Biologię. Ja wierzę, wierzę także w to, że w przypadku choroby warto chwytać się niemal wszystkiego co daje szanse, więc nie widzę tu sprzeczności…

Dodaj komentarz