Artykuł partnera
W ciepłe dni chętnie sięgamy po orzeźwiające i bogate w wodę owoce, a arbuz jest jednym z najpopularniejszych z nich. Składa się w 92% z wody i ma bardzo mało kalorii, dlatego jest lubiany wśród osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Dodatkowo zawiera dużo przeciwutleniaczy opóźniających proces starzenia oraz cyrulinę pomagającą w regeneracji mięśni i wspomagającą potencję.
Skąd pochodzą arbuzy? Najdziwniejsze ciekawostki o arbuzach
Arbuz pochodzi z Afryki Południowej, a obecnie uprawia się go między innymi w Chinach, Turcji, Hiszpanii, Portugalii, Grecji, Bułgarii oraz na Węgrzech. To roślina znana ludziom od wieków – wzmianki o uprawie arbuzów można znaleźć w źródłach dotyczących starożytnego Egiptu, Chin oraz Indii, a do Europy dotarł w XI lub XII wieku. Arbuz jest rośliną światło i ciepłolubną, potrzebującą dużo wody. Najlepiej czuje się w temperaturze od 21 do 29 st. C. Nie jest to roślina wymagająca, w Afryce Południowej nadal można spotkać rosnącego dziko arbuza.
Z arbuzem wiąże się wiele ciekawostek. Na świecie istnieje ponad 1200 odmian arbuzów uprawianych aż w 96 krajach. Jednak monopolistą są wymieniane już wcześnie Chiny, więc najczęściej spotykamy się z owocami uprawianymi właśnie w tym kraju. Największy znany okaz tego owocu wyrósł w Tennesse w Stanach Zjednoczonych. W 1990 roku niejaki Bill Carson pochwalił się arbuzem ważącym aż 118 kilogramów. Za to Richard LeFevre Kawon ustanowił rekord świata w jedzeniu arbuzów, kiedy zjadł aż 11 kilogramów tego owocu w zaledwie 15 minut. Z arbuzem wiąże się nawet jeden z rekordów Guinessa – ustanowiono rekord w pluciu pestkami arbuza i wyniósł on 20 metrów.
Właściwości odżywcze arbuzów
Arbuz swoją popularność zawdzięcza nie tylko walorom smakowym, ale również swoim wartościom odżywczym. Zawiera zaledwie 30 kalorii w 100 gramach owocu i jest źródłem wielu korzystnych dla zdrowia substancji. Arbuz zawiera karotenoidy (naturalne antyoksydanty w tym likopen), witaminę A, witaminę C, potas, magnez oraz cytrulinę. Dzięki temu arbuz wpływa korzystnie na przemianę materii i układ pokarmowy, jest moczopędny (arbuzy poleca się osobom z problemami z nerkami i układem moczowym), wspomaga leczenie chorób nowotworowych oraz reguluje ciśnienie krwi.
Dzięki zawartej w arbuzie cytrulinie wspomaga on regenerację mięśni po intensywnym wysiłku. Z tego powodu arbuz bardzo często polecany jest sportowcom, którzy chcą zadbać o lepsze ukrwienie i odżywienie tkanki mięśniowej. Ta sama substancja może zwiększać również popęd seksualny, ponieważ działa rozluźniająco na naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi. Podobne działanie ma popularna viagra. Jak wynika z badań naukowych, wystarczy zjeść przynajmniej sześć plastrów arbuza, aby uzyskać ten sam efekt co po zażyciu jednej tabletki viagry. Czerwony owoc jest również polecany przy zapobieganiu problemom z erekcją.
Arbuz działa też wspomagająco na urodę. Regularne jedzenie arbuza opóźnia starzenie się skóry, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV oraz wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry. Jest również używany do maseczek, które tonizują i ściągają skórę, a także leczą zajady i działają przeciwzmarszczkowo.
Jak wybrać i co przyrządzić z arbuza?
Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na wybranie słodkiego i dojrzałego arbuza. Należy wybierać przynajmniej średniej wielkości lub duże okazy (małe prawie na pewno będą niedojrzałe) o jednolicie zielonej skórce (duży kontrast pomiędzy paskami arbuza świadczy o tym, że owoc jest jeszcze niedojrzały). Podczas wybierania należy spojrzeć na spód arbuza – żółty lub brudnobiały świadczy o tym, że jest dojrzały, a okazy z białym spodem lepiej omijać z daleka. Ostatni sposób wymaga nieco wprawy. Wybranego arbuza warto przyłożyć do ucha i zabębnić w niego palcami. Dudniący dźwięk świadczy o tym, że owoc jest dojrzały. Jeśli w taki sposób sprawdzimy każdego wybieranego arbuza, to bardzo szybko dojdziemy do wprawy i bez problemy zapamiętamy, który dźwięk należy do najsmaczniejszego okazu. Odpowiednie wybranie arbuza jest tak ważna, ponieważ w przeciwieństwie do innych owoców arbuz po zerwaniu już nie dojrzewa. Jeśli kupimy niedojrzałą sztukę, to jego smak już się nie zmieni.
Kiedy mamy już wybranego arbuza pozostaje tylko przyrządzić z niego coś smacznego. Arbuzy ze względu na dużą zawartość cukrów w pierwszej kolejności kojarzą się tylko ze słodkimi daniami, takimi jak koktajle czy sałatki owocowe. Zaskakujące jest jednak to jak arbuz dobrze pasuje do dań słonych i wytrawnych. Połączenie go z serem feta oraz oliwkami nie będzie niczym dziwnym. Na ciepłe dni warto przygotować orzeźwiający chłodnik z dodatkiem pomidorów malinowych. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy tylko zblendować dwa duże, obrane ze skórki pomidory malinowe, 400 gramów arbuza, 10 obranych migdałów, 1 ząbek czosnku i 1 cebulę szalotkę. Chłodnik do smaku należy przyprawić 2 łyżeczkami octu winnego, 2 łyżeczkami oliwy, solą i pieprzem. Do arbuzowej zupy będzie idealnie pasować sałatka z pikantnej rukoli i słonego sera feta.
Każdy, kto chce cieszyć się smakiem arbuza przez okrągły rok znajdzie na to sposób na https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro/owoce-egzotyczne/arbuz