Białko serwatkowe i jego właściwości

Białko serwatkowe i jego właściwości

Artykuł partnera

Aby móc mówić o większej masie mięśniowej, potrzeba jest zastosowania odpowiedniej diety jak również nie obędzie się bez odpowiedniego planu treningowego. Te dwa elementy będą bez wątpienia kluczowe, aczkolwiek nie jedyne. Ponadto bowiem powinniśmy dodatkowo sięgnąć po określone suplementy diety.

Tych na naszym rynku jest stosunkowo wiele, a tym samym można mieć pewne wątpliwości, po co należy sięgnąć. Mamy do dyspozycji kreatynę, mamy do dyspozycji aminokwasy rozgałęzione, aczkolwiek do tych najpopularniejszych można zaliczyć suplementy białkowe. Wszakże przecież to białko jest uznawane za podstawowy budulec ludzkich mięśni. Mówiąc o odżywkach białkowych, będziemy chcieli wskazać na:

  • białko serwatkowe
  • białko kazeinowe
  • białko jaja

Białko serwatkowe obecnie jest zaliczane do tych najbardziej skutecznych, do tych najbardziej popularnych odżywek białkowych.

Sekret działania białka serwatkowego

Mówiąc o białku serwatkowym, powiemy ze powstaje ono z serwatki, czyli z produktu ubocznego w procesie produkcji mleka. Jednakże sama serwatka to jeszcze nie jest produkt, o jaki nam chodzi. Serwatkę poddaje się procesom ultrafiltracji, dzięki którym można pozbyć się z niej tłuszczu oraz laktozy, a tym samym można uzyskać produkt finalny, czyli pożądane białko serwatkowe. Mówiąc o białku serwatkowym, będziemy chcieli wyróżnić trzy zasadnicze jego rodzaje. Są to:

  • koncentrat białka serwatkowego
  • izolat białka serwatkowego
  • hydrolizat białka serwatkowego

Białko whey protein, czyli ten pierwszy rodzaj odżywki jest najtańszy, ale też najmniej doskonały. Dlatego też jeśli zależy nam na największej skuteczności, powinniśmy sięgnąć po izolat bądź też po hydrolizat białka serwatkowego.

Korzyści i przeciwwskazania

Zasadniczo białko serwatkowe jest bardzo skutecznym wspomaganiem naszych starań treningowych, a na domiar podkreślimy, że nie mamy tutaj do czynienia z żadnymi skutkami ubocznymi, a tym samym jest to suplement, po który jak najbardziej warto sięgnąć. Pewnym przeciwwskazaniem do stosowania owego rodzaju białka jest sytuacja, w której potrzebujemy odżywki o dłuższym czasie wchłaniania. W takim przypadku bardziej odpowiednie na pewno będzie białko kazeinowe, ale jeśli nam na tym nie zależy, to warto sięgnąć właśnie po któryś z rodzajów białka serwatkowego.

Na rynku mamy dostępne bardzo różne białko do picia, mamy dostępne bardzo różne proteiny w proszku, aczkolwiek na pewno tym najlepszym, najbardziej cenionym jego rodzajem jest białko serwatkowe. Z tym białkiem- jak już podkreślono – nie są związane skutki uboczne, jest ono stosunkowo tanie, a poza tym również jest to białko o bardzo dużej skuteczności działania, o bardzo dużej skuteczności wspomagania naszych wysiłków treningowych. Białko oczywiście powinniśmy kupować w sprawdzonych miejscach, w wiarygodnych miejscach, aby nie trafić na jakieś niebezpieczne i nieskuteczne podróbki, które mogą nam zaszkodzić i wcale nam nie pomóc w uzyskaniu wyższego poziomu masy mięśniowej.

Podobne artykuły

Odpowiedz