Carpaccio z buraka z rukolą i kozim serem

Carpaccio z buraka z rukolą i kozim serem

Jak z buraka zrobić elegancką i smaczną potrawę? Voila! Takiego carpaccio pewnie jeszcze nie jedliście. Zobaczcie jak w prosty sposób je przyrządzić i zaskoczyć gości.

Składniki:

  • 2 szt pieczonych lub gotowanych na parze buraków
  • garść rukoli
  • nieco koziego sera lub parmezanu
  • sos balsamiczny
  • cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania:

Buraki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki, które uprzednio obgotowujemy al dente. Układamy je obok siebie na zakładkę. Rukolę naturalnie myjemy i osuszamy. Układamy ją na pokrojonych plastrach plastrów buraczków. Ser dzielimy rękoma na małe kawałki (kozi) lub cienko kroimy (parmezan) i obsypujemy nim sałatkę, a następnie polewamy sosem balsamicznym. Opcjonalnie może posypać całość małymi kawałkami orzechów włoskich.

A oto efekt końcowy:

carpaciio-z-buraka

Smacznego!

A na zakończenie:

sok-z-burakaO właściwościach buraków pisaliśmy już w tym wpisie i warto tam zajrzeć.

Pisaliśmy także o tym skąd pozyskać zdrowy sok z buraków – warto go często pić. A jeśli chcecie więcej ciekawych przepisów odsyłamy do naszego newslettera (wpisz swój adres poniżej), a otrzymasz pomysły na zdrowe i smaczne dania, którymi zaskoczysz najbliższych.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz