Cynamon to przyprawa chętnie używana do wszelkich ciast, ciasteczek i innych deserów. Jest to całkiem dobre posunięcie, nie tylko z uwagi na walory smakowe tej przyprawy, ale również z powodu jej korzystnych właściwości na wrażliwość insulinową oraz poziom cukru we krwi. Z tego powodu jest polecany dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Jedna przyprawa, wiele korzyści

Cynamon ma wiele prozdrowotnych korzyści do których zaliczają się m.in. duża zawartość antyoksydantów oraz właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antynowotworowe. Cynamon przeciwdziała również brzydkiemu oddechowi, a także wykazuje potencjał przeciwko chorobom neurodegeneracyjnym takimi jak Alzheimer. Pisaliśmy parę słówo olejku cynamonowym w tym artykule. Spożywanie cynamonu pozytywnie wpływa również na poziom cukru oraz wrażliwość insulinową.

Wrażliwość insulinowa – co to dokładnie jest

Po spożyciu posiłku, nasze ciała rozkładają go na wiele różnych substancji. Jedną z nich jest glukoza. Dalej, mówiąc w dużym uproszczeniu, glukoza trafia do krwiobiegu, a trzustka wydziela hormon zwany insuliną. Insulina “upycha” glukozę do wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej. W wątrobie i mięśniach jest ona magazynowana w formie glikogenu, natomiast w tkance tłuszczowej w formie trójglicerydów. U zdrowych osób komórki są wrażliwe na insulinę. Oznacza to, że przyjmują glukozę, którą insulina próbuje usunąć z krwiobiegu. Czym większa wrażliwość insulinowa, tym lepiej komórki reagują na ten hormon. Dzięki temu trzustka może zmniejszyć ilość produkowanej insuliny, nie zmniejszając efektywności tego procesu. To pomaga zachować trzustkę w zdrowiu, a nasze ciało w dobrej formie. Jednak gdy komórki przestają właściwie reagować na insulinę, mamy do czynienia z insulinoopornością. Dzieje się tak przede wszystkim przez spożywanie nadmiaru cukru, słodyczy i słodkich przekąsek. Insulinoopornośc prowadzi do otyłości, zwiększonego ryzyka chorób serca, wysokiego ciśnienia, ospałości, a w dalszym etapie do cukrzycy typu 2.

Pomocny cynamon

Jak już napisałam wyżej, cynamon poprawia wrażliwość insulinową. W jednym krótkim badaniu dwóm grupom podano pudding ryżowy. Jedna grupa dostała deser bez a druga z 6 gramami cynamonu cassia (czyli tego “zwykłego” cynamonu, dostępnego w każdym sklepie). Badani, którzy zjedli pudding z cynamonem, mieli aż 2-krotnie niższy wyrzut cukru do krwi. Przyprawa znacząco zmniejszyła indeks glikemiczny puddingu. W innym badaniu, tym razem na osobach z cukrzycą typu 2, badani spożywali 1, 3 lub 6 gram cynamonu dziennie przez 40 dni. U wszystkich grup zaobserwowano spadek poziomu cukru o 18-29% (co oznacza, że ich komórki stały się wrażliwszę na insulinę). W grupie, która spożywała 6 gram dziennie ten spadek nastąpił już po 20 dniach. Ten efekt obserwuje się też u zdrowych osób, już przy dawce 3 gram dziennie (czyli ok. 1 łyżeczki).

Jak stosować

Najlepiej regularnie. Niestety niektóre badania pokazują, że pozytywne efekty znikają w krótkim czasie po zaprzestaniu spożywania cynamonu, więc należy wprowadzić go na stałe do repertuaru przypraw w kuchni. Z racji na doniesień o potencjalnych szkodliwych skutkach przedawkowania, lepiej nie przesadzać z jego ilością. W tym przypadku więcej nie znaczy lepiej. Z racji na intensywny smak i zapach nie wszystkim cynamon może odpowiadać. Dla osób o wrażliwych kubkach smakowych polecam cynamon cejloński, czyli ten “prawdziwy”. Niestety nie jest on dostępny w każdym sklepie, ale można bez problemu zamówić go przez internet. Oczywiście, mimo oczywistych skojarzeń cynamonu z deserami, lepiej słodyczy unikać i cynamon stosować np. do owsianki lub kaszy jaglanej z owocami. Jeśli jednak już macie nieodpartą ochotę na coś słodkiego to zróbcie domowy deser, słodzony stewią lub ksylitolem, i koniecznie dodajcie do niego cynamon.

 

Podobne artykuły

Odpowiedz

Dog