Smak zielonej herbaty można zarówno kochać, jak i nienawidzić, jednak napój ten jest prawdziwą skarbnicą wartościowych dla naszego zdrowia związków. Jak zaparzać zieloną herbatę, aby nie nabierała goryczki i zachowała swoje cenne właściwości?
Z odkryciem zielonej herbaty wiąże się bardzo ciekawa legenda. Podobno odpoczywający pod herbacianym drzewem cesarz chiński Szen Nung odkrył jej smak, kiedy młode listki przypadkowo wpadły do jego ulubionego napoju, czyli przegotowanej, gorącej wody. Tak miała 5 tysięcy lat temu narodzić się tradycja picia zielonej herbaty, która w medycynie chińskiej odgrywa bardzo dużą rolę.
Jak działa zielona herbata?
Zielona herbata posiada szereg właściwości leczniczych oraz pomaga pielęgnować urodę. Jej walory nie ograniczają się jedynie do przyśpieszania przemiany materii czy łagodzenia dolegliwości trawiennych. Odpowiednio zaparzona może zarówno uspakajać, jak i pobudzać, więc będzie dobrą alternatywą dla szkodliwej dla zdrowia kawy. Zielona herbata pomaga także zachować zdrowe zęby i dziąsła, jak również wpływa na poprawę stanu skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się tkanek i oczyszcza organizm z toksyn. Zielona herbata polecana jest w trakcie odchudzania, pomaga zapobiegać wielu chorobom, w tym nowotworom oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wypita po tłustym i ciężkostrawnym posiłku zapobiega niestrawności i usprawnia procesy trawienne.
Zielona herbata zawiera mnóstwo ważnych dla zdrowia i urody składników m.in.:
- Polifenole
- Garbniki
- Antyoksydanty
- Alkaloidy
- Lipidy i aminokwasy
- Witaminy – A, C, E, K, PP i z grupy B
- Mikroelementy – wapń, mangan, fluor, potas, miedź oraz cynk, jod
Zielona herbata zawiera także teinę, która podobnie, jak kofeina pobudza nasz organizm i pozwala zapanować nad zmęczeniem. Tak naprawdę badania nad działaniem zielonej herbaty wciąż trwają, a naukowcy stale odkrywają nowe i zaskakujące właściwości tego napoju.
Najbardziej wartościowa jest zielona herbata w formie liści, ta dostępna w torebkach najczęściej zawiera susz gorszej jakości i składa się z odpadów m.in. ogonków i resztek liści.
Jak parzyć zielona herbatę?
Zielona herbata wymaga specjalnego parzenia. Nigdy nie należy zalewać listków wrzącą wodą, gdyż napar stanie się gorzki i niesmaczny, a przede wszystkim straci swoje cenne właściwości. Zieloną herbatę zalewamy przestudzoną i przegotowaną wodą o temperaturze około 70 – 80 stopni Celsjusza. Raz zalane listki można zaparzyć ponownie – herbata zyska wówczas dodatkowe właściwości oraz delikatniejszy aromat.
Dobrą zieloną herbatę o właściwościach regenerujących możecie kupić za niewielkie kwoty tutaj.