Artykuł sponsorowany
Pierwsze, co przychodzi nam na myśl w kwestii pielęgnacji włosów to dbałość o odpowiednie szampony, stosowanie masek, odżywek czy podcinanie końcówek. Spędzamy dużo czasu w drogeriach wybierając produkty o odpowiednim składzie tak, aby były odpowiednie dla naszej fryzury, koloru czy długości. Wir pielęgnacji kosmetycznej zupełnie maskuje potrzebę, jaką jest wewnętrzna pielęgnacja. O tym, co jeść, aby cieszyć się mocnymi i zdrowymi włosami przeczytasz w tym artykule.
Wiele kobiet, które zajmują się pielęgnacją swoich włosów skupia się głównie na ich zewnętrznej sferze. Stosowanie masek, odżywek czy balsamów owszem, poprawia ich wygląd, ale jest to raczej efekt powierzchowny i krótkotrwały. Włosowa pielęgnacja powinna, więc być traktowana, jako element codziennego, profilaktyki zdrowia, która z pewnością przyniesie zdecydowane rezultaty. Jak powszechnie wiadomo, włosy wyrastają z mieszków włosowych. Do nich za pośrednictwem krwi trafiają składniki odżywcze, które zajmują się odżywieniem włosów, wpływają na ich kondycję i wygląd. Dlatego sposób odżywiania jest istotny nie tylko przez dbałość o sylwetkę, ale także o włosy czy paznokcie.
Dieta dla włosów
Jednym z istotniejszych składników jest białko, a dokładniej aminokwasy siarkowe. Związki te odpowiedzialne są za budowę włosów. Znajdziemy je w rzodkiewce, chrzanie, brukselce i cebuli, fasoli czy rybach. Wzmocnienie i przyspieszenie wzrostu włosów zapewni cynk i krzem, a więc spożywanie orzechów i pestek dyni, otrębów, czosnku czy buraków. Nie bez powodu te minerały wchodzą w skład większości suplementów na wzmocnienie włosów. Ponadto istotną rolę odgrywa magnez, żelazo czy wapń.
Dla zdrowych włosów oprócz składników mineralnych istotne są też witaminy. Szczególną grupą, która poprawia strukturę włosa, reguluje nadmierne wydzielane łoju i odpowiada za opóźnienie siwizny są witaminy z grupy B. Najliczniej występują one w drożdżach, lecz znajdziemy je również w kaszy gryczanej, kapuście, nasionach i orzechach (migdałach, orzechach włoskich, laskowych), a także papryce, szpinaku, kalafiorze i ziemniakach. Oprócz tego, warto zadbać o prawidłową podaż witaminy C i witaminy E.
Prawidłowy sposób odżywiania, dostarczający odpowiedniej ilości witamin, minerałów oraz makroelementów odgrywa bardzo dużą rolę profilaktyki zdrowia. Jak widać, nie chodzi jedynie o zdrowy organizm czy smukłą sylwetkę, ale również odpowiednie odżywienie włosów. Zadbaj o swoje odżywianie, z programem DietMap, to łatwiejsze niż myślisz!