Cukrzyca zaliczana jest do najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Główną przyczyną zaburzeń metabolicznych prowadzących do upośledzenia pracy trzustki odpowiedzialnej za wytwarzanie hormonu insuliny jest zły sposób żywienia. Aby przeciwdziałać wystąpieniu cukrzycy i kontrolować przebieg już zdiagnozowanej choroby konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety, która pozwoli uniknąć wielu powikłań i znacząco poprawi stan zdrowia oraz funkcjonowanie organizmu.
Wiele produktów spożywczych pozwala regulować poziom cukru we krwi i wpływać na funkcjonowanie trzustki tak, aby narząd mógł podołać swojej roli. Najbardziej negatywny wpływ na funkcjonowanie trzustki wykazują puste kalorie w postaci żywności przetworzonej oraz pokarmy o wysokim wskaźniku IG, których spożycie powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi i tym samym zmusza trzustkę do nagłego wyrzutu insuliny i pracy na zwiększonych obrotach.
Dieta chroniąca przed cukrzycą
Do grupy produktów spożywczych chroniących przed rozwojem choroby oraz pozwalających kontrolować przebieg cukrzycy zaliczamy:
Pomarańcze
Pomarańcze nie tylko należą do owoców o niski indeksie glikemicznym, ale także zawierają dużo cennej dla zdrowia witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i pomaga zapobiegać procesom starzenia się organizmu, a także poprawia metabolizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje poziom cholesterolu oraz korzystnie wpływa na pracę serca. Szklanka świeżego soku z pomarańczy lub owocowa przekąska pozwala ponadto dostarczyć do organizmu porcję cennego błonnika pokarmowego.
Zielone warzywa liściaste
Zielone warzywa posiadają szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Dla diabetyków oraz osób pozostających w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia cukrzycy szczególnie polecany jest szpinak, brokuły oraz kapusta. Zielone warzywa posiadają dużo witaminy C, B6, A oraz K, które odgrywają kluczową rolę w procesach metabolicznych i są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Zielone warzywa nie wpływają na wzrost poziomu cholesterolu oraz posiadają mało węglowodanów i tym samym stanowią cenny składnik diety przeciw cukrzycy.
Rośliny strączkowe – fasola
Fasola stanowi bogate źródło białka oraz zawiera błonnik pokarmowy wpływający na zmniejszenie apetytu i dający długie uczucie sytości. Spożywanie fasoli i innych roślin strączkowych jest zdrową alternatywą dla spożywania dużej ilości czerwonego mięsa oraz pozwala ograniczyć przyjmowanie węglowodanów, co powoduje zużywanie magazynowanych w organizmie rezerw i wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Płatki owsiane
Płatki owsiane stanowią wprawdzie źródło węglowodanów złożonych, jednak są one równoważone przez dużą zawartość błonnika pozwalającego szybciej zaspokoić głód i regulować masę ciała.
Jęczmień
Jęczmień to bogate źródło rozpuszczalnego błonnika o nazwie beta – glukan, który daje długotrwałe uczucie sytości i pomaga zapobiegać podjadaniu pomiędzy posiłkami. Włączenie do diety tego zboża pozwala także wpływać na utrzymanie bezpiecznego dla zdrowia poziomu cholesterolu.
Truskawki
Truskawki podobnie, jak pomarańcze posiadają niski indeks glikemicznym, zawierają sporo błonnika oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Duża zawartość wody w tych owocach sprzyja szybszemu wypełnieniu żołądka oraz zapewnia korzystne środowisko dla pęcznienia błonnika, co pozwala jeść mniej i ograniczyć nagły wzrost poziomu cukru we krwi powodowany ciągłym podjadaniem.
Cynamon
Cynamon wykazuje silne działanie rozkładające dostarczone do organizmu węglowodany w sposób porównywalny z działaniem insuliny. Spożywanie cynamonu pozwala szybko obniżyć poziom glukozy we krwi.
Mięso i ryby
Mięso oraz ryby to doskonałe źródło białka stanowiącego główny składnik budulcowy komórek. W rybach (oczywiście tych nie-hodowlanych) znajdziemy ponadto cenne kwasy Omega – 3 pozwalające zapobiegać częstym u diabetyków chorobom serca i układu krążenia.
Jagody
Owoce jagodowe to kolejne źródło ograniczającego nadmierny apetyt błonnika. Zawierają także odmładzające organizm antyoksydanty oraz regulują ciśnienie krwi i pozwalają regenerować układ krążenia.
Orzechy
Orzechy wykazują działanie przeciwzapalne oraz pomagają zachować zdrową i w pełni sprawną trzustkę. Zawartość wielu składników odżywczych oraz cennych kwasów tłuszczowych powoduje, że orzechy i migdały polecane są dla każdego, a diabetykom pomagają zwiększyć wydzielanie insuliny i redukować nadmiar cukru we krwi. Ale uwaga: wszystko w umiarze. Orzechy zawierają dużo kwasu fitynowego, który w dużych ilościach jest bardzo szkodliwy dla organizmu. Moczenie orzechów nieco zmniejsza ilość tego kwasu.
Źródło zdjęcia: doctormurray.com
O blogu Polaku, lecz się sam! Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego, naprawdę zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje – tak naprawdę chcemy agregować te wszystkie informacje, które gdzieś w internecie funkcjonują, ale są lepiej lub gorzej widoczne, a czasem zupełnie nieodkryte. Chcemy Wam pokazać świat, w którym zdrowie i uzdrawianie to połączenie leczenia ciała, podświadomości i ducha. A takiego podejścia tradycyjna medycyna niestety Wam nie zapewni. Zajrzyjcie także na nasz profil na facebook’u: https://www.facebook.com/PolakuLeczSieSam
PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.
CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.
TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. (Max. 30 dni).
PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
WAŻNE.
GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****
GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą. Jako tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, wykluczamy ponieważ od zawsze były niezdrowe dla człowieka.