Jak emocje wpływają na nasze odżywianie i stan zdrowia?

Jak emocje wpływają na nasze odżywianie i stan zdrowia?

Problemy związane z naszym stanem zdrowia lub utrzymaniem prawidłowej sylwetki mogą być efektem nie tylko niewłaściwego odżywiania, zaburzeń hormonalnych czy metabolicznych. Może to być również sygnał, że nie radzimy sobie z towarzyszącymi nam emocjami. Jak zrozumieć to zjawisko?

JEDZENIE Z EMOCJI

Pożywienie dla gatunku ludzkiego pełni funkcję zaspokojenia potrzeb fizjologicznych, a przynajmniej powinno. Obecne w krajach rozwiniętych jedzenie zaczyna odgrywać inną rolę, co prowadzi do jego dysfunkcjonalnego zastosowania. Coraz częściej jedzenie bywa plasterkiem na całe zło, sposobem na zaspokojenie swoich potrzeb, niestety innych niż głód. Podobnie jak nie da się otworzyć drzwi łyżką, bo do tego służą klucze, tak samo nie da się rozwiązać problemów i zaspokoić swoich potrzeb emocjonalnych jedzeniem. Emocjonalne jedzenie objawia się tendencją do regulacja stanów emocjonalnych poprzez sięganie po pokarm. Szczególnie w kręgu negatywnych emocji – stresu, napięcia. Niektórzy w stanie stresu nie są w stanie nic przełknąć. Najczęściej jest to reakcja przy emocjach o dużym natężeniu. Inni z kolei mają nieodpartą chęć aby zajeść emocje. Osoby reagujące w ten sposób na stres, sięgają najczęściej po produkty tłuste, twarde i chrupiące, które wymagają intensywnego przeżuwania w celu chwilowego rozładowania powstałego napięcia.

Zachowania jedzeniowe można traktować jako pewne formy aktywności

Można jeść z powodu nudy, czy z braku zagospodarowania wolnego czasu. Jedzenie pełni też rolę komunikacji interpersonalnej. Sposób odżywiania może być wynikiem wzorca nabytego w dzieciństwie, np. czekoladka/chipsy jako nagroda za dobre zachowanie lub zjedzenie obiadu, okazywanie uczuć: rodzic zamiast przytulić dziecko daje mu batonik. Tego typu zachowania kształtują nawyki nagradzania się i redukowania przykrych stanów emocjonalnych oraz wzbudzania pozytywnych poprzez sięganie po jedzenie.

CZY WIESZ CO ROBIĆ, ABY BYĆ ZDROWYM?

PONOWNIE OD 1 MARCA. TYLKO U NAS.

Dołącz do internetowej konferencji Rewolucja Zdrowia. 4 dni, 8 wspaniałych gości, a wśród nich m.in. Jerzy Zięba, Romuald Kosznik i Łukasz Lubicki - wystarczy zarejestrować i śledzić niezwykle ciekawe rozmowy ZA DARMO!

Jedzenie emocjonalne obserwuje się w różnych grupach wiekowych, zarówno u mężczyzn jak i u kobiet. Znacznie utrudnia proces odchudzania i poprawy stanu zdrowia. Utrzymanie trwałych efektów wymaga w tym przypadku także modyfikacji sposobu radzenia sobie z emocjami.

PRZYKŁADOWE NIEWŁAŚCIWE FUNKCJE JAKIE MOŻE PEŁNIĆ ŻYWNOŚĆ:

  • JEDZENIE NA STRES/ZŁOŚĆ
  • JEDZENIE NA POCIESZENIE
  • JEDZENIE JAKO UCIECZKA OD NIECHCIANEJ RZECZYWISTOŚCI JEDZENIE JAKO MECHANIZM OBRONNY
  • JEDZENIE JAKO NAGRODA

Niestety jedzenie rozwiązuje problemy i zaspokaja potrzeby emocjonalne jedynie chwilowo. Zapewnia jedynie chwilową satysfakcję, odwracając uwagę od prawdziwego źródła problemu, który nadal pozostaje nierozwiązany. Regularne stosowanie takiej strategii przyczynia się jedynie do utrwalenia nieprawidłowych nawyków żywieniowych na tle emocji, co w efekcie objawia się tyciem i pogorszeniem samopoczucia oraz stanu zdrowia.

Chcesz zapanować nad swoimi nawykami żywieniowymi?

Nadarza się świetna okazja – już 2 stycznia startuje 21-dniowy program zmiany nawyków, na który możesz się zapisać. Sama rejestracja jest bezpłatna, a koszt pełnego udziału nie będzie duży. Do tego czasu i tak otrzymasz sporą dawkę wiedzy na temat żywienia od dietetyka – Pauliny Jamrozik – zupełnie za darmo. Dołączajcie więc i pokażcie, że tym razem noworoczne postanowienia, by jeść zdrowiej i zrzucić kilka kilogramów nie jest tylko pustą obietnicą!

Podobne artykuły

Dodaj komentarz