Glutation – matka przeciwutleniaczy

Glutation – matka przeciwutleniaczy

Glutation nazywany bywa matką wszystkich przeciwutleniaczy, ponieważ jest niezmiernie istotny dla naszego zdrowia oraz odporności. Okazuje się, że wiele osób miewa jego niedobory, choć tak naprawdę glutation nie jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który musimy dostarczać do organizmu. Otóż nasze ciało może wyprodukować go samodzielnie z takich aminokwasów jak L-cysteina, L-kwas glutaminowy i glicyny. Jednak warto pamiętać o odpowiednim skomponowaniu diety, aby móc dostarczyć wyżej wymienione elementy i ułatwić organizmowi produkcję glutationu (GSH).

Funkcje glutationu

Składnik ten pełni mnóstwo funkcji w naszym organizmie:

  • Sprawia, że niektóre ​​leki są lepiej przyswajalne.
  • Działa jako istotny pomocniczy składnik dla ważnych enzymów, takich jak na przykład peroksydaza glutationowa.
  • Wspomaga biogenezę sporej części ludzkich białek.
  • Zmniejsza szkodliwe skutki procesu utleniania.
  • Pomaga w produkcji istotnego składnika dla leukotrienów, dzięki czemu znacznie lepiej funkcjonuje układ immunologiczny.
  • Niedobór tej cząsteczki może przyczyniać się do przedwczesnego starzenia się, wystąpienia stanów zapalnych czy przewlekłego stresu.

Rak i GSH

Okazuje się, że osoby, które chorują na raka, AIDS lub inną bardzo poważną chorobę, prawie zawsze mają również zmniejszoną ilość glutationu w organizmie. Przyczyny tego nie są w pełni zrozumiałe, ale wiadomo, że glutation jest niezwykle istotny dla utrzymania zdrowia wewnątrzkomórkowego.

GSH może być więc istotnym składnikiem do walki z rakiem. Istnieją między innymi badania, które przypisują wzrost raka oraz chorób neurologicznych spowodowany niedoborem glutationu. Takie braki powodują również tak zwany stres oksydacyjny, co może prowadzić do rozwoju raka. Dlatego też warto pomyśleć o włączeniu do diety składników, które pozwolą nam podnieść poziom GSH w organizmie.

Żywność zwiększająca poziom glutationu

Oczywiście istnieje możliwość suplementacji GSH, jednak na początku warto pomyśleć o zwiększeniu ilości produktów naturalnych pozwalających podnieść poziom glutationu. Szczególnie dobrym wyborem są wszelkie warzywa kapustne. Warto uwzględnić je między innymi w diecie wspomagającej walkę z rakiem. To pokarmy, które przede wszystkim są niezmiernie bogate w siarkę. W naszym codziennym menu powinna znajdować się między innymi rukola, kapusta Bok Choy, brokuły, brukselka oraz kapusta. Zbyt mała ilość siarki w diecie wpływa negatywnie na stężenie GSH w wątrobie i płucach.

Istotne są też pokarmy bogate w kwas foliowy. W tym przypadku wymienić można fasolę pinto, soczewicę, szpinak, a także szparagi. Dzięki temu wspomożemy proces metylacji, który również odpowiada za produkcję GSH. Także i selen wspomaga nasz organizm w produkowaniu glutationu. Równocześnie jest on dość silnym przeciwutleniaczem. Aby dostarczyć ten składnik, warto pamiętać o regularnym spożywaniu orzechów brazylijskich, tuńczyka oraz sardynek.

Rola witaminy C

Witamina C znacznie zwiększa poziom glutationu w krwinkach czerwonych oraz limfocytach, zaś witamina E chroni enzymy GSH i współpracuje z nimi jako istotny przeciwutleniacz. Jedzmy więc często pomarańcze, czerwoną paprykę, truskawki oraz grejpfruty, aby dostarczyć witaminę C, natomiast  migdały, słodkie ziemniaki, awokado, kiełki pszenicy oraz nasiona słonecznika bogate są w witaminę E.

 

Źródło zdjęcia: Deposiphotos

Podobne artykuły

Odpowiedz