Grzyby zmniejszają ryzyko raka piersi o 64%!

Grzyby zmniejszają ryzyko raka piersi o 64%!

Już starożytni Egipcjanie wierzyli, że jedzenie grzybów przynosi długie życie. Ich metody badawcze nie były zbyt solidne jak na współczesne standardy, ale teraz naukowcy badają medyczne właściwości grzybów i zaczynają widzieć fascynujące wyniki.

Badacze z Uniwersytetu Zachodniego Australii w Perth przeprowadzili badanie na dwóch tysiącach Chinek (około połowa z nich cierpiała na raka piersi). Naukowcy wyeliminowali zmienne sprzyjające rozwojowi nowotworów takie jak: nadwaga, brak ćwiczeń fizycznych i palenie, a następnie przeanalizowali nawyki żywieniowe badanych kobiet. Doszli do bardzo zaskakujących wniosków.

Kobiety, które spożywały przynajmniej 10 gram świeżych grzybów dziennie, zmniejszały swoje ryzyko zachorowania na raka piersi o 64%. Suszone grzyby wykazywały trochę słabsze działanie, zmniejszając to ryzyko o ok. połowę.

Co jeszcze bardziej zdumiewające, kobiety, które jadły grzyby a do tego regularnie piły zieloną herbatę zmniejszały ryzyko raka piersi aż o 89%!

Naukowcy uważają, że ochronne działanie grzybów przed rakiem piersi i innymi nowotworami hormonozależnymi wynika z faktu, że blokują one enzym zwany aromatazą, która wytwarza estrogen. Grzyby są jednym w bardzo niewielu pokarmów, które blokują aromatazę (granat też do nich należy). Kilka gatunków grzybów, włącznie z najpopularniejszą pieczarką oraz grzybami portobello, wykazuje silne działanie przeciw aromatazie.

Jednak konsumpcja grzybów chroni nie tylko przed nowotworami związanymi z hormonami. Zawierają one też wyspecjalizowane lektyny, które rozpoznają komórki nowotworowe i zapobiegają wzrostowi i podziałowi komórek rakowych.

Które grzyby są najlepsze w walce z rakiem?

Istnieją tysiące gatunków grzybów, a nasza znajomość i zrozumienie ich właściwości przeciwnowotworowych i korzystnego wpływu na zdrowie gwałtownie rośnie, lecz mimo to nadal jest w powijakach.

Nie tylko pieczarki wykazują antynowotworowe właściwości. Pieczarki brązowe, grzyby shitake, boczniaki, portobello, a także znacznie rzadsza żagwica listkowata, wrośniak różnobarwny (w Polsce uznawany za niejadalny) i grzybki reishi – wszystkie te grzyby zawierają aktywne biologicznie związki chemiczne, które mogą wykazywać silne działanie antynowotworowe.

Fitoskładniki tych gatunków mają antyangiogenne (przeciw powstawaniu nowych naczyń krwionośnych), antyproliferacyjne (przeciw namnażaniu się komórek) i inne antyrakowe właściwości, które do tej pory były zbadane w odniesieniu to raka żołądka, jelita grubego, piersi i prostaty.

Jak wkomponować grzyby w codzienną dietę

Grzyby mają specyficzny smak i teksturę, ale pasują do bardzo wielu dań i są w stanie wzbogacić ich smak. Najlepiej jeść je ugotowane (nigdy surowe) i jak najbardziej regularnie jak to możliwe.

Poniżej przepis na warzywną zupę z brązowymi pieczarkami:

Czas przygotowania: 25 minut

Czas gotowania: 2 hours

Liczba porcji: 8

Liczba kalorii w porcji: 70 kcal

 

Składniki:

  • 350 gram pokrojonych w plastry brązowych pieczarek (około 3 i pół szklanki)
  • 1,5 szklanki cebuli
  • 1 szklanka poszatkowanej marchewki
  • 1 szklanka poszatkowanego selera
  • 2-3 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 szklanka kaszy owsianej lub jęczmiennej
  • 1,5 łyżki suszonego koperku (lub 1/4 szklanki świeżego)
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego)
  • 1,5-2 łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzy czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 7-8 szklanek wody
  • 3 szklanki kapusty pekińskiej
  • sok z połówki cytryny
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
  • ulubiona zielenina np. szpinak lub jarmuż, świeże zioła

Wykonanie

  1. Podsmażyć cebulę w garnku z dodatkiem małej ilości wody, aż stanie się przeźroczysta.
  2. Dodać marchewkę, seler i pieczarki i podsmażać około 3 minuty aż lekko zmiękną.
  3. Dodać kaszę owsianą/jęczmienną, zioła, sól, pieprz, liście laurowe i wodę. Zagotować i zredukować ogień. Gotować około godzinę na wolnym ogniu.
  4. Dodać kapustę i dalej gotować aż kasza całkowicie spuchnie i będzie miękka, około 30-60 minut.
  5. Dodać sok z cytryny, zieleninę i natkę pietruszki tuż przed podaniem. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.

 

 

Źródło: https://foodrevolution.org/blog/how-to-fight-prevent-cancer-with-mushrooms/

Podobne artykuły

Odpowiedz