W dzisiejszych czasach coraz więcej osób ma problemy z tarczycą, które powodują rozmaite zaburzenia. Jednym z nich jest tak zwana choroba Hashimoto, należąca do schorzeń autoimmunologicznych. Oznacza to, iż organizm samoistnie atakuje narząd tarczycy, w wyniku czego zaczynają się pojawiać różne dolegliwości. Standardowe leczenie Hashimoto polega na przyjmowaniu określonych hormonów, jednak można wesprzeć je również właściwą dietą oraz stylem życia.
Diagnoza choroby Hashimoto
Pierwszym krokiem pozwalającym zdiagnozować niedoczynność tarczycy jest zrobienie określonych badań krwi. W szczególności istotny jest poziom TSH w surowicy. Jednak w przypadku choroby Hashimoto, ważne będzie także sprawdzenie przeciwciał anty-TPO. U osoby zdrowej nie znajdują się one we krwi. Ich obecność oznacza bowiem reakcję obronną organizmu. Jeśli zostaną wykryte podczas badania, to należy ustalić ich stężenie, dzięki czemu można określić rodzaj choroby. W badaniach krwi warto również określić poziom przeciwciał anty TG, a także hormonów tarczycowych fT3 i fT4. Czasami lekarze decydują się również sprawdzić poziom cukru i cholesterolu, dzięki czemu mają pełniejszy obraz choroby. Nie należy też zapominać o USG. Obraz tarczycy pokazuje bowiem zmiany, które zostały poczynione przez chorobę.
Dieta jako wspomaganie terapii
Lekarz ustala indywidualne leczenie, które przede wszystkim opiera się na określonych lekach hormonalnych. Jednak pacjenci mogą znacznie wspomóc terapię, jeśli dokonają pewnych zmian w diecie oraz codziennym stylu życia. Okazuje się, iż w przypadku schorzenia Hashimoto prawidłowe żywienie może zatrzymać rozwój choroby, a przy tym zlikwidować rozmaite objawy. Podstawą będzie więc dobrze zbilansowana dieta na bazie naturalnych produktów. Z pewnością należy wyeliminować wszelką żywność wysoko przetworzoną, która posiada dodatki mogące nasilać dolegliwości.
Kolejnym elementem, o którym warto zapomnieć, to cukier. Niestety niedoczynność tarczycy często wiąże się z nadwagą, a słodkie produkty uniemożliwiają pozbycie się nadmiernych kilogramów. Musimy zrezygnować też z kawy i białej mąki. W przypadku wielu osób problemem bywa także gluten oraz laktoza. Jednak jest to sprawa indywidualna, dlatego najlepiej zrobić test tolerancji, aby ustalić właściwe dla nas menu.
Jedzenie dla zdrowia
Wiadomo już, że należy wybierać naturalne produkty, a najlepiej ekologiczne bądź od sprawdzonych dostawców. Jak zatem skomponować codzienne menu? Przede wszystkim musimy pamiętać o dostarczaniu odpowiedniej ilości węglowodanów, białka oraz tłuszczu. Przy tym wybierajmy zdrowe produkty, które pozwolą nam zmniejszyć objawy choroby. Szczególnie należy przyjrzeć się tutaj tłuszczom. Istotną rolę odgrywają bowiem kwasy tłuszczowe omega 3, ponieważ mogą one zmniejszyć stan zapalny, który pojawia się w organizmie chorej osoby. Najlepszym źródłem tego składnika jest olej lniany, orzechy, nasiona chia, sezam, siemię lniane, a także oliwa z oliwek oraz awokado. Jeśli chodzi o białko to świetnym rozwiązaniem są ryby, które równocześnie dostarczają kwasów omega 3. Natomiast w przypadku węglowodanów, najlepiej jest wybierać produkty pełnoziarniste, a także kasze. Osoby z Hashimoto powinny jednak unikać roślin strączkowych, soi oraz kaszy jaglanej.
Produkty zakłócające pracę tarczycy
Istnieje grupa produktów, które nie tylko wpływają na nasilenie objawów choroby, ale przede wszystkim zakłócają one pracę tarczycy. Dlatego też osoby chore na Hashimoto powinny całkowicie wyeliminować je z jadłospisu. Do produktów tych zaliczają się:
- warzywa kapustne – brokuły, brukselka, kapusta
- truskawki, brzoskwinie
- kalarepa
- szpinak i rzeżucha
- rośliny strączkowe i soja
- proso
- warzywa korzeniowe jak rzodkiew, brukiew i rzepa
Selen – ważny składnik przy Hashimoto
Selen odgrywa kluczową rolę w pracy tarczycy, gdyż wspomaga funkcjonowanie określonych jej hormonów. Dane kliniczne wykazały, że selen może w dużym stopniu zahamować rozwój choroby Hashimoto oraz zmniejszyć produkcję przeciwciał anty-TPO, które atakują tarczycę. W przypadku selenu należy jednak uważać z suplementacją, albowiem nadmierne spożycie tego składnika może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Dlatego konieczne jest ciągłe monitorowanie jego poziomu we krwi. Zamiast suplementów można po prostu zwiększyć ilość produktów bogatych w selen w naszym menu. Warto częściej sięgać po orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, czosnek, skorupiaki oraz ekologiczne jaja.
Jedzenie, spokój, równowaga
Wiadomo, że pokarm jest warunkiem zdrowia, ale równocześnie może wspomagać on leczenie wielu schorzeń. Tak jest w przypadku choroby Hashimoto. Jeśli będziemy prowadzić zdrowy styl życia, to jest szansa na pozbycie się nieprzyjemnych objawów, ale równocześnie zatrzymamy rozwój choroby bez konieczności stosowania wysokich dawek leków.