Jakiego banana zdrowiej zjeść? Lekko zielonego czy zupełnie dojrzałego?

Jakiego banana zdrowiej zjeść? Lekko zielonego czy zupełnie dojrzałego?

Czy wiesz, że właściwości odżywcze bananów zmieniają się wraz z ich dojrzewaniem? Czy zauważyłeś, że ich smak zmienia się gdy dojrzewają – robią się słodsze? Dzieje się tak dlatego, że enzymy zawarte w bananach stopniowo rozkładają skrobię (długi łańcuch polimerowy cukru, które nie jest słodki) przekształcając ją w cukry proste (monosacharydy i disacharydy, które mają słodki smak).

Gdy banany dojrzewają oznacza to, że skrobia jest już przekształcona w proste cukry, łatwiej przyswajalne. Choć z drugiej strony według badań ilości witamin i minerałów obniża się wraz z dojrzewaniem banana. Dlatego powinny być przechowywane w lodówce.

banany-7

eBook + Webinar: choroby układu pokarmowego!

To prawdziwa plaga: zespół cieknącego jelita, rak okrężnicy i wiele więcej. Specjalny eBook + zapis Webinaru z wiodącym polskim ekspertem Totalnej Biologii - Romualdem Kosznikiem

Japońscy naukowcy odkryli bardzo ciekawy fakt dotyczący bananów. Według nich gdy banan dojrzewa produkuje więcej przeciwutleniaczy i wykazuje więcej właściwości przeciwnowotworowych. Gdy banan jest całkowicie dojrzały, taki z ciemnymi plamami na skórce, wytwarza substancję o nazwie TNF (czynnik martwicy nowotworu), substancję, która ma siłę do zwalczania nieprawidłowych komórek. Z badań wynika również, że im ciemniejsze plamy tym lepsze właściwości antynowotworowe. Ponadto banan z żółtą skórką i ciemnymi plamami jest osiem razy bardziej skuteczny w pobudzaniu układu odpornościowego organizmu niż banan z zieloną skórą.

Dlatego najlepszy czas, aby zjeść banana jest wtedy gdy jest w pełni dojrzały. Ale jeśli ktoś choruje na cukrzycę typu 2 lub chce uniknąć szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi to warto rozważyć spożywanie dojrzałych bananów z masłem orzechowym – ponieważ tłuszcz spowalnia wchłanianie cukru do krwi. Ewentualnie spożywać banany gdy są jeszcze zielone (poziom 3 lub 4 na rysunku).

 

Źródło: http://worldofhealth365.com/

Podobne artykuły

Komentarzy: 5

  1. Edyta
    27 maja 2016 at 20:47 Odpowiedz

    Hm maslo orzechowe ma duzo kwasow omega 6 do omega 3 co powoduje stany zapalne organizmu wiec nie polecam, ewent maslo z nerkowcow lub migdalow.

  2. Ania
    28 maja 2016 at 16:08 Odpowiedz

    Uwielbiam dojrzałe banany Okazuje się, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przydatny wpis, brawo .

  3. henry
    31 maja 2016 at 23:28 Odpowiedz

    Z tego wynika, że najlepsze są te które już są całkowicie zgniłe, co tłumaczyłoby wyjątkowe zdrowie meneli wyciągających zgniłki ze śmietników.

  4. Teneshe
    1 czerwca 2016 at 00:53 Odpowiedz

    Cytat z artykułu „Dlatego powinny być przechowywane w lodówce” . Bzdura totalna. Banan boi się zimna w lodówce mamy około +1 do +5 stC. Banan przechowywany w temperaturze poniżej +8 stC zaczyna psuć się od środka. Skórka jego w pierwszej fazie jest żółta , natomiast sam miąsz banana od razu czernieje.

    CHcesz by twój zielonkawy banan szybko pięknie dojrzał i był smaczny. Połóż go na półmisku z jabłkami. Banan będzie dojrzewał w szalonym tempie.

  5. Gosia
    17 sierpnia 2016 at 16:53 Odpowiedz

    Polecam przeczytać zanim zaczniecie nałogowo jeść banany : http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/ripe-bananas-prevent-cancer/

Dodaj komentarz