Oczyszczanie organizmu z toksyn jest polecane absolutnie każdemu, ze względu na fakt, iż w naszym ciele gromadzą się szkodliwe produkty przemiany materii oraz inne toksyczne związki np. z pożywienia. Idealnym sposobem na pozbycie się zalegających w naszych ciałach „śmieci” jest sokoterapia – kuracja, którą stosujemy przez dwa tygodnie wiosną, latem, jesienią oraz zimą.
Kuracja oczyszczająca na 4 pory roku ma tę zaletę, że nie wymaga od nas dużych wydatków, a na dodatek pozwala nie tylko oczyścić organizm z toksyn, ale także uzupełnić niedobory witamin i minerałów oraz regulującego trawienie błonnika.
Jak przeprowadzić sokoterapię?
Sokoterapia polega na spożywaniu 3 razy dziennie, w trakcie posiłków świeżo przygotowanych soków owocowych i warzywnych. Kurację stosujemy przez dwa tygodnie zgodnie z następującym harmonogramem:
WIOSNA
Dzień 1 – świeżo wyciskany sok z 2 cytryn dodany do 250 ml wody w trakcie śniadania, obiadu i kolacji.
Dzień 2 – sok pomarańczowy – do śniadania, koktajl z marchwi, pokrzywy i cytryn – do obiadu, koktajl z marchwi, jabłek i cytryn – do kolacji.
Dzień 3 – sok mandarynkowy – do śniadania, koktajl z selera, marchwi i cytryn – do obiadu, koktajl z jabłek, cytryn i męty – do kolacji.
Dzień 4 – koktajl z grejpfruta i czarnej rzepy – do śniadania, koktajl z buraków, zielonej sałaty oraz czosnku – do obiadu, koktajl z cytryn i ciemnych winogron – do kolacji.
Dzień 5 – koktajl z pomarańczy i czarnej rzepy – do śniadania, koktajl z marchwi i jabłek – do obiadu, koktajl z jabłek, ananasów oraz cytryn – do kolacji.
Dzień 6 – sok pomarańczowy – do śniadania, koktajl z selera naciowego, cytryn i żurawiny (może być mrożona) – do obiadu, koktajl z marchwi, jabłek i cytryn – do kolacji.
Dzień 7 – koktajl z grejpfrutów i czarnej rzepy – do śniadania, koktajl z jabłek, marchwi i cytryn – do obiadu, do kolacji woda mineralna lub zielona herbata.
W KOLEJNYM TYGODNIU KURACJĘ POWTARZAMY.
LATO
Dzień 1 – do śniadania i obiadu sok z czerwonej porzeczki z dodatkiem 75 ml niegazowanej wody mineralnej.
Dzień 2 – sok z agrestu z dodatkiem 75 ml niegazowanej wody mineralnej – do śniadania, koktajl z zielonej sałaty, czarnej rzepy oraz grejpfrutów – do obiadu, sok z 2 cytryn dodany do 250 ml wody – do kolacji.
Dzień 3 – koktajl z marchwi i rzepy – do śniadania, koktajl z malin i szpinaku – do obiadu, koktajl z gruszek i agrestu – do kolacji.
Dzień 4 – koktajl z malin i czarnych porzeczek – do śniadania, koktajl z marchwi, jabłek i cytryn – do obiadu, koktajl z jabłek i cytryn – do kolacji.
Dzień 5 – sok z truskawek – do śniadania, koktajl z kalarepy, malin i natki pietruszki – do obiadu, koktajl z moreli, jabłek i cytryn – do kolacji.
Dzień 6 – sok brzoskwiniowy – do śniadania, koktajl z zielonej sałaty i jabłek – do obiadu, koktajl z jagód, jabłek i cytryn – do kolacji.
Dzień 7 – sok jagodowy – do śniadania, koktajl z malin, zielonego ogórka i czarnej rzepy – do obiadu, niegazowana woda mineralna lub zielona herbata – do kolacji.
W KOLEJNYM TYGODNIU KURACJĘ POWTARZAMY.
JESIEŃ, ZIMA
W okresie jesienno – zimowym kurację komponujemy z powyższych składników wedle ich dostępności. Niezależnie od pory roku pijemy świeżo wyciskane soki, a podczas przygotowywania koktajli stosujemy proporcję 2 części owoców do 1 części warzyw. W trakcie oczyszczania do każdego posiłku wypijamy minimum 250 ml soku.
O blogu Polaku, lecz się sam! Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego, naprawdę zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje – tak naprawdę chcemy agregować te wszystkie informacje, które gdzieś w internecie funkcjonują, ale są lepiej lub gorzej widoczne, a czasem zupełnie nieodkryte. Chcemy Wam pokazać świat, w którym zdrowie i uzdrawianie to połączenie leczenia ciała, podświadomości i ducha. A takiego podejścia tradycyjna medycyna niestety Wam nie zapewni. Zajrzyjcie także na nasz profil na facebook’u: https://www.facebook.com/PolakuLeczSieSam