Lody dla ochłody – te możesz jeść bez obaw

Lody dla ochłody – te możesz jeść bez obaw

Kto z nas nie lubi lodów? Pysznie smakują i chłodzą podczas upałów. Czytając jednak składy na pudełkach można dostać bólu głowy od ilości składników. Mamy dla Was zdrową alternatywę!

Co kryje się na etykiecie

Lody kochają prawie wszyscy, a już szczególnie dzieci. Jednak każdy kto dba o zdrowie i na zakupach czyta etykiety, lody odkłada na miejsce. To przykład składu jednego z popularnych lodów o smaku waniliowym: odtworzone odtłuszczone MLEKO (72%), syrop glukozowy-fruktozowy, cukier, olej kokosowy, syrop glukozowy, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), karagen (E 407), mączka chleba świętojańskiego (E 410), guma guar (E 412), mleko odtłuszczone: koncentrat lub proszek, ŚMIETANKA w proszku (0.2%), aromaty.

Mleko na pierwszym miejscu w składzie dyskwalifikuje ten produkt dla wszystkich, którzy mają nietolerancję laktozy, dzieci-alergików oraz dzieci z problemami skórnymi (np. Atopowe Zapalenie Skóry). Zresztą mleko pozyskiwane z masowych hodowli, przepełnionych hormonami i antybiotykami, nawet dla zdrowych osób jest szkodliwe (o negatywnym wpływie oraz czym je zastąpić pisaliśmy w tym artykule). Syrop glukozowo-fruktozowy to tańszy i gorszy zamiennik cukru. Prawdopodobnie w jeszcze większym stopniu niż cukier przyczynia się do epidemii otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu II oraz bezalkoholowego stłuszczenia wątroby. Dalej mamy cukier, którego nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, sieje spustoszenia w organizmach wszystkich fanów słodyczy. Karagen to stabilizator i zagęstnik. Na jego temat toczą się dyskusje między badaczami, jednak wielu z nich jest zdania, że karagen może być rakotwórczy (takie samo stanowisko zajmuje IARC – Międzynarodowa Agencja Badania Raka). Ponadto do produkcji karagenu stosuje się również pestycydy.

Domowa produkcja lodów

To nie oznacza jednak, że musicie rezygnować z tego pysznego deseru. Zrobienie go w domu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Wystarczy zamrażarka i zwykły blender. Bazą do zrobienia lodów są zamrożone dojrzałe banany. Czym więcej mają ciemnych kropek tym lepiej. Najlepiej pokroić je na mniejsze cząstki, a następnie wrzucić na noc do zamrażarki. Najlepiej zamrozić więcej niż jedną porcję, aby później móc w każdej chwili ich użyć. Jest to też doskonały sposób na „uratowanie” bananów, które zbyt długo przeleżały i są już za miękkie do zjedzenia – w lodach dostaną swoje drugie życie. Zamrożone banany blendujemy z dowolnymi składnikami i otrzymujemy przepyszne, zdrowe lody. Bez cukru, chemii i sztucznych dodatków. Całość możecie udekorować owocami, listkiem mięty lub bazylii.

Poniżej kilka słodkich inspiracji:

Lody truskawkowe

  • 3 mrożone banany
  • Pół szklanki truskawek
  • Pół szklanki mleka roślinnego
  • Łyżeczka wanilii

 

Czekoladowe – orzechowe

  • 3 mrożone banany
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu
  • ¼ szklanki mleka roślinnego

 

Czekoladowo-cynamonowe

  • 3 mrożone banany
  • 2 łyżeczki kakao lub karobu
  • Pół łyżeczki cynamonu

 

Czekoladowo-miętowe

  • 2 mrożone banany
  • ¼ szklanki liści mięty
  • ¼ szklanki gorzkiej czekolady bez cukru

 

Lody o smaku zielonej herbaty

  • 2 mrożone banany
  • 1,5 łyżeczki matcha

 

 

Podobne artykuły

Odpowiedz