Lubicie chili? To dobrze…

Lubicie chili? To dobrze…

Spożywanie ostrych przypraw zwłaszcza świeżej papryczki chili może skutecznie przeciwdziałać przedwczesnej śmierci. Dlaczego warto włączyć ostrą żywność do codziennej diety?

Opublikowane niedawno wyniki badań międzynarodowego zespołu naukowców dowodzą, że ostra żywność ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i pozwala aż o 14% obniżyć ryzyko przedwczesnego zgonu. Najbardziej skutecznym sposobem na długowieczność okazało się częste spożywanie świeżych papryczek chili, które dzięki zawartości wielu aktywnie działających związków pomagają ograniczyć ryzyko śmierci z powodu choroby nowotworowej, cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca.

Co bardzo ważne najlepiej na nasze zdrowie wpływa świeża papryczka. Zawartość prozdrowotnych substancji w papryczce suszonej czy m.in. w sosach chili znacznie maleje.

eBook + Webinar: choroby układu pokarmowego!

To prawdziwa plaga: zespół cieknącego jelita, rak okrężnicy i wiele więcej. Specjalny eBook + zapis Webinaru z wiodącym polskim ekspertem Totalnej Biologii - Romualdem Kosznikiem

Świeże strąki ostrej papryczki chili zawierają duże stężenie kapsaicyny, witaminy C, K, B6 oraz witaminy A i potasu, a także inne cenne składniki odżywcze dzięki czemu w bardzo pozytywny sposób oddziałują na nasze zdrowie.

Naukowcy z Uniwersytetu w Pekinie wraz z kolegami z innych ośrodków badawczych poddali obserwacji grupę 490 tysięcy osób w wieku od 30 do 79 lat, którzy uczestniczyli w projekcie pt. China Kadoorie Biobank. Podczas przystępowania do eksperymentu badani musieli wypełnić ankietę dotyczącą stanu zdrowia oraz trybu życia. w tym stosowanej diety oraz spożywania ostrych przypraw. W ciągu 7 lat trwania badań zmarło ponad 20 tysięcy uczestników eksperymentu.

Po podsumowaniu wyników badań okazało się, że osoby spożywające ostre przyprawy przynajmniej raz w tygodniu były o 10% mniej narażone na przedwczesny zgon w stosunku do osób spożywających pikantne potrawy rzadziej niż raz na tydzień. W grupie badanych spożywających ostre przyprawy minimum 3 razy w tygodniu lub częściej ryzyko przedwczesnego zgonu było o 14% mniejsze. Wynik ten dotyczył zarówno kobiet, jak i mężczyzn, jednak najlepsze efekty osiągnęły osoby unikające spożycia alkoholu.

Chociaż do końca nie udowodniono w jaki sposób spożywanie pikantnych przypraw obniża ryzyko przedwczesnego zgonu wyniki badań jasno wskazują, że mogą one mieć istotne znaczenie dla poprawy zdrowia i wpływają na wydłużenie życia, dlatego włączenie do diety świeżej papryczki chili polecane jest dla każdego, kto chce cieszyć się dobrym zdrowiem i ograniczyć ryzyko szybkiego zgonu spowodowanego częstymi chorobami cywilizacyjnymi, jak np. cukrzyca.

 

O blogu Polaku, lecz się sam! Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego, naprawdę zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje – tak naprawdę chcemy agregować te wszystkie informacje, które gdzieś w internecie funkcjonują, ale są lepiej lub gorzej widoczne, a czasem zupełnie nieodkryte. Chcemy Wam pokazać świat, w którym zdrowie i uzdrawianie to połączenie leczenia ciała, podświadomości i ducha. A takiego podejścia tradycyjna medycyna niestety Wam nie zapewni. Zajrzyjcie także na nasz profil na facebook’u: https://www.facebook.com/PolakuLeczSieSam

Podobne artykuły

Dodaj komentarz