Naturalne produkty, które zwiększają poziom hemoglobiny

Naturalne produkty, które zwiększają poziom hemoglobiny

Hemoglobina odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Jest ona bowiem białkiem, znajdującym się w krwinkach czerwonych i jej zadaniem jest transport tlenu do komórek całego ciała. Niestety, obecnie wiele osób ma niski poziom hemoglobiny z powodu rozmaitych schorzeń. Przyczyną takiego stanu rzeczy są między innymi choroby nerek, menstruacja, ciąża, niedobory składników odżywczych i różne rodzaje raka. Jeśli tego nie skontrolujemy, to w efekcie takie niskie stężenie hemoglobiny może spowodować niedokrwistość.

Na szczęście istnieją pokarmy, które pozwalają w naturalny sposób zwiększyć poziom hemoglobiny. Oto niektóre z nich.

  1. Arbuz

Regularne spożywanie arbuza może powodować zwiększenie stężenia hemoglobiny i przy tym pozwala utrzymać właściwe nawodnienie organizmu. Ten owoc posiada duże ilości żelaza oraz witaminy C. Częste jedzenie tego owocu może więc korzystnie wpłynąć na krążenie krwi. W sezonie warto jeść jeden kawałek arbuza dziennie.

  1. Granat

Owoc ten ma naprawdę wiele zalet. Zawiera przede wszystkim witaminę C, która jak wiadomo zwiększa wchłanianie żelaza. Możemy jeść zarówno nasiona jak i zrobić sok z granatu. Granat świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek czy płatków owsianych.

  1. Rodzynki

Rodzynki zawierają żelazo, dzięki któremu zwiększamy poziom hemoglobiny. Dodawajmy je do porannych płatków zbożowych lub jogurtu. Świetnie nadają się też zamiast słodyczy.

  1. Buraki

Nie jest tajemnicą, że większość sportowców pije sok z buraka. W jaki sposób możemy skorzystać z niezwykłych właściwości tego warzywa. Otóż okazuje się, że kubek soku z buraka ma około 1,1 mg żelaza. Warto więc codziennie przygotowywać sobie taki świeży napój.

  1. Daktyle

Już dawno udowodniono, że daktyle poprawiają stan zdrowia naszego serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Mogą też zwiększyć poziom hemoglobiny, ponieważ zawierają spore ilości żelaza. Jednakże pamiętajmy, że należy je jeść z umiarem, gdyż zawierają sporo cukrów. Szczególnie więc ważne jest to, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej.

  1. Morwa

Morwa zawiera dość sporo żelaza. Przy tym równocześnie ma duże ilości białka i błonnika, dzięki czemu jest sprzymierzeńcem wszystkich, którzy planują zgubić nadmierne kilogramy. Nie tylko morwa świetnie zwiększa poziom hemoglobiny. Warto również pamiętać o innych jagodach.

  1. Dynia

Dynie zawierają witaminę C, która jak już wcześniej wspominaliśmy, zwiększa biodostępność żelaza. Możemy też czerpać korzyści z jedzenia nasion dyni, które zawierają żelazo oraz białko. Jesienią i zimą wprowadźmy do menu świeżą dynię, natomiast przez cały rok dodawajmy nasiona do sałatek czy porannego musli.

  1. Persymona

Ten owoc zawiera wszelkie składniki odżywcze potrzebne do zwiększenia ilości hemoglobiny. Posiada bowiem zarówno żelazo jak i witaminę C. Owoc ten smakuje wspaniale samodzielnie, ale można też dodawać go do sałatek. Niestety zawiera dość dużo cukrów, dlatego też raczej spożywajmy persymonę z umiarem.

  1. Śliwki suszone

Śliwki suszone wspaniale sprawdzają się przy problemach trawiennych, gdyż wspomagają pracę układu trawiennego. Równocześnie zwiększają one produkcję hemoglobiny, ponieważ posiadają dość sporo żelaza. W związku z tym, że zawierają dużo fruktozy, należy jeść je w dość ograniczonej ilości.

  1. Rośliny strączkowe

Jedzenie soczewicy, fasoli, groch oraz innych strączków korzystnie wpływa na poziom żelaza w naszym organizmie.

Podobne artykuły

1 Komentarz

  1. gen
    5 kwietnia 2017 at 22:10 Odpowiedz

    Medycyna naturalna jest za darmo, natomiast akademicka to biznes i łapówki.

Dodaj komentarz