Olej lniany – to może być najważniejsza inwestycja zdrowotna Twojego życia

Olej lniany – to może być najważniejsza inwestycja zdrowotna Twojego życia

Niedawno opisywaliśmy historię Dr Joanny Budwig i jej metody leczenia raka oraz wielu sukcesów z tym związanych. Artykuł ten wzbudził Wasze ogromne zainteresowanie. Dlatego tym razem chcemy opowiedzieć Wam o jednym z kluczowych składników diety dr Budwig jakim jest olej lniany.

Zacznijmy od tego, że olej lniany i len obniżają poziom trójglicerydów we krwi oraz chronią błony komórkowe. Len ma właściwości przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych. Amerykańscy naukowcy wykazali, że kobiety zażywające regularnie olej lniany znajdują się w grupie znacznie niższego ryzyka zachorowania na raka piersi. Ponadto olej lniany pomaga m.in. w leczeniu raka przewodu pokarmowego i okrężnicy – jest podstawowym składnikiem wspomnianej wyżej kuracji dla chorych na raka wg dr Budwig

Najnowsze wyniki badań, opublikowane w czasopiśmie Food and Chemical Toxicology opisują badania przeprowadzone na grupie szczurów, którym regularnie podawano olej lniany i ziarna lnu. Szczury te wykazały zmniejszenie częstotliwości wystąpienia raka jelita grubego aż o 84%. Ponadto nasiona lnu są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w lnie są w stanie dostać się do komórek w celu zapewnienia im energii potrzebnej do prawidłowego zakończenia procesów komórkowych. Ludzki organizm produkuje ponad 500 milionów nowych komórek każdego dnia, ważną rzeczą jest, aby powstałe, nowe komórki, były zaopatrzone w odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych, w przeciwnym razie może dojść do powstania nowotworu.

olej-lniany-moja-naturaDlatego istotne jest spożywanie pokarmów bogatych w te kwasy, takie jak łosoś (oczywiście nie ten hodowlany) czy orzechy włoskie. Uzupełnienie diety w olej lniany może być jedną z najlepszych inwestycji dla Twojego zdrowia.

Używając oleju lnianego należy pamiętać, że zaraz po przetworzeniu szybko się utlenia. Ważne jest aby był on świeży i najwyższej jakości. Świeży olej lniany ma lekko orzechowy smak, wszelkie ślady goryczy są oznaką braku świeżości. Ja osobiście używam tego oleju lnianego i mogę go z czystym sumieniem polecić każdemu.

Olej lniany powinien być przechowywany w lodówce, NIE WOLNO GO PODGRZEWAĆ, przed użyciem należy wstrząsnąć butelką.

Dzienna dawka

Dzienne zapotrzebowanie na olej lniany dla zdrowej osoby wynosi jedną łyżkę na każde 45 kg wagi ciała. W przypadku osób, które chorowały na raka i chcą zapobiec przerzutom, należy podwoić tę dawkę. Odsyłamy Was zresztą ponownie do wpisu o diecie dr Budwig.

Dodaj komentarz