Olejek z kurkumy – do samodzielnego przygotowania

Olejek z kurkumy – do samodzielnego przygotowania

Kurkuma to wieloletnia roślina z charakterystycznymi korzeniami bądź bulwami. Posiada niezwykły aktywny składnik, kurkuminę, która wspaniale wpływa na nasz organizm.

Korzyści zdrowotne kurkumy znane są od tysięcy lat. Istnieją rozmaite sposoby używania kurkumy, a jednym z nich jest stworzenie olejku z dodatkiem tego korzenia. Jak przygotować taki specyfik i do czego może nam on posłużyć?

Przepis na olejek z kurkumy

Składniki:

PAKIETY REWOLUCJI ZDROWIA TO MNÓSTWO WIEDZY W ATRAKCYJNEJ CENIE!

Niedawno zakończyliśmy 2 edycję Rewolucji Zdrowia.

Poznaj wszystkie pakiety eBooków + ciekawych wideo rozmów z prelegentami, wśród których m.in. Jerzy Zięba, Romuald Kosznik, Sebastian Sarnowicz w atrakcyjnej cenie.
Skorzystaj z okazji!

  • 2 szklanki czystego oleju kokosowego
  • korzeń kurkumy

Przygotowanie:
Zetrzyj korzeń kurkumy na małej tarce tak, aby powstała w miarę gładka pasta. W rondlu podgrzej olej kokosowy , a następnie dodaj pastę z kurkumy. Podczas podgrzewania dokładnie mieszaj, uważając aby nie spalić korzenia. Wyłącz ogień i pozostaw do schłodzenia. Gdy olej osiągnie temperaturę pokojową, to przelej go do czystego słoika. Do czego może nam posłużyć i jakie właściwości posiada taka mikstura?

Właściwości antynowotworowe

Zarówno kurkuma jak i olej z kurkumy posiadają niezwykłe właściwości przeciwnowotworowe. Olejek z kurkumy może walczyć z wolnymi rodnikami w organizmie i działać jako wspaniały przeciwutleniacz, a równocześnie ma działanie przeciwzapalne. Zawarta w kurkumie kurkumina ma szczególną zdolność do walki z rakiem jelita grubego.

Działanie przeciwzapalne

Olejki eteryczne kurkumy zawierają 60-65% alfa-kurkuminy, która jest głównym składnikiem korzenia. To właśnie ona powoduje, iż roślina ta posiada niezwykłe właściwości przeciwzapalne. Dlatego właśnie olej z kurkumy stosowany jest do wytwarzania środków przeciwzapalnych i przeciwbólowych.

Lek na przeziębienie

Wdychanie olejku z kurkumy może być pomocne przy przeziębieniach. Wystarczy dolać kilka jego kropli do gorącej wody, a następnie oddychać gorącą parą pod ręcznikiem. Dzięki temu odetkamy zatkany nos. Olej z kurkumy przyspiesza również proces leczenia, poprzez zabijanie zarazków.

Pomoc w trawieniu

Olejek z kurkumy zawiera pewne związki, które wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także zapobiegają powstawaniu gazów w przewodzie pokarmowym.

Przy cukrzycy

Kurkuma istotnie obniża poziom glukozy we krwi i może zmniejszyć insulino oporność. Olejek z kurkumy jest więc wspaniałym środkiem wspomagającym leczenie cukrzycy, a szczególnie tej typu 1. Równocześnie mikstura ta zwiększa funkcje metaboliczne oraz zmniejsza ryzyko narastania blaszki miażdżycowej w tętnicach pacjentów mających cukrzycę typu 2.

Wpływa na zdrowie wątroby

Wątroba jest naszym najważniejszym narządem odtruwającym, a jej stan wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Badania wykazały, iż kurkuma działa ochronnie na wątrobę. Między innymi chroni ona wątrobę przed metotreksatem, który negatywnie wpływa na ów organ. Stosowanie oleju z kurkumy wspaniale wspomaga więc pracę wątroby.

Przeciwdziała depresji i lękom

Olejek z kurkumy ma również działanie relaksujące, a badania wykazały, że może on pomóc w walce z depresją oraz lękami. Przede wszystkim wpływa on na poprawę nastroju. W badaniach z 2014 roku sprawdzono działanie takiej mikstury w przypadku zaburzeń afektywnych. Zauważono, że kurkumina znacznie zmniejszyła objawy depresji, a także działała jako środek przeciw lękowy. Efekty jednak pojawiły się dopiero po kilku tygodniach regularnej suplementacji. Postać olejku sprawia, iż kurkumina jest lepiej wchłaniania przez organizm.

Olej z kurkumy sprawia, iż zwiększona jest biodostępność kurkuminy. Ten składnik rozpuszczalny jest bowiem w tłuszczach. Oznacza to, iż bez tłuszczu nie rozpuszcza się prawidłowo i nie jest wchłaniana do krwiobiegu. Dlatego właśnie olej z kurkumy powinien na stałe zagościć w naszej kuchni. Taka postać znacznie nasili pozytywne działanie kurkuminy.

Więcej przepisów

A jeśli interesują Was m.in. przepisy na bazie kurkumy sięgnijcie po nasz „sześciopak” eBooków – wśród nich mnóstwo przepisów i informacji o kurkumie.

Podobne artykuły

Komentarzy: 17

  1. Iwona
    17 listopada 2016 at 20:40 Odpowiedz

    Panie Piotrze czy można użyć kurkumy w proszku do tej pasty z olejem kokosowym?

  2. Anna
    17 listopada 2016 at 21:14 Odpowiedz

    Gdzie można kupić korzeń kurkumy, a nie tylko proszek?

  3. jola
    17 listopada 2016 at 22:10 Odpowiedz

    własnie gdzie mozna kupic w polce korzeń?

  4. Kasia
    18 listopada 2016 at 09:37 Odpowiedz

    Ile dokładnie ma byc w gramach tego korzenia ?

    1. Monika
      18 listopada 2016 at 11:14 Odpowiedz

      Witam,
      Mam pytanie jak Pani Kasia ile dokładnie w gramach ma być tego korzenia kurkumy, dopiero raczkuje w tematach zdrowego żywienia, ten olej mam pić czy także można smażyć na nim? Który z tych zastosowań jest najlepsze ?? Z góry dziękuję za informacje 🙂

  5. Monika
    19 listopada 2016 at 09:01 Odpowiedz

    Witam to ten olejek trzeba pic??

  6. Kasia
    26 listopada 2016 at 12:42 Odpowiedz

    Dzień dobry, uprzejmie dołączam się do pytania o ilość kurkumy w stosunku do 2 szklanek oleju kokosowego 🙂

  7. Piotr
    24 lutego 2017 at 19:37 Odpowiedz

    Wystarczy zetrzeć tyle ile mniej więcej zmieści się na 4 łyżkach stołowych. Oczywiście niech te szklanki nie będą jakieś wielkie. Choć pamiętajcie, że to nie apteka i i mniej więcej takie proporcje powinny być ok.

  8. Maja
    25 lutego 2017 at 11:53 Odpowiedz

    P.Piotrze ja się nie pisze na ta recepture panska bo: poprze gotowanie czy podgrzewanie z korzenia kurkumy wyeliminuje się KURKUMINE ! ja tre surowe korzonki i dodaje do jogurtu tyle i az tyle!!!!!! b.watpie w panskie rady!!!!!

    1. Piotr
      25 lutego 2017 at 12:00 Odpowiedz

      Pani Majo, wiele osób poleca podobny sposób i bardzo wątpię, by krótkotrwałe poddanie temperaturze zabiło z miejsca całą kurkumę. Czy wszystkie przepisy gotowane, w których jest kurkuma są więc do niczego? A co z curry? Oczywiście szanuję Pani zdanie, bo każdy ma prawo do własnej opinii, ja mam jednak odmienną.

  9. viola
    25 lutego 2017 at 17:54 Odpowiedz

    W carfurze bio korzen za kilka zl byl dostepny.

  10. Małgorzata
    25 lutego 2017 at 20:12 Odpowiedz

    Panie Piotrze ile używać oleju z kurkumy na stany zapalne .

  11. Małgorzata
    25 lutego 2017 at 20:15 Odpowiedz

    P.Piotrze ile trzeba uważać oleju przy stanach zapalnych.Pozdrawiam.

  12. Sabina
    25 lutego 2017 at 20:27 Odpowiedz

    P.Piotrze,jak taki olejek stosować?

  13. Piotr
    25 lutego 2017 at 21:17 Odpowiedz

    Zalecenia, do których dotarłem są bardzo ostrożne: do przyjmowania doustnego 1 kropla olejku w wodzie lub w koktajlu. Przy stosowaniu zewnętrznym zmieszać 5 kropli olejku z innym, np. jojoba i wsmarować np. w bolące stawy. Do wdychania w aromaterapii, np. przy stresie, 3 krople do wody.

  14. dr,pola
    26 kwietnia 2017 at 11:44 Odpowiedz

    Ja też uważam, że taką obróbką termiczną można zaszkodzić kurkumie i zabić jej wszystkie właściwości lecznicze. Może lepiej pić zioła? Na trawienie dobrze działa rumianek, na przeziębienie lipa itd. Zielnik apteczny ma duży wybór ziół na przeróżne dolegliwości, tu możecie sobie sprawdzić ofertę http://www.zielnik-apteczny.pl/o-ziolach/

Dodaj komentarz