Przepis na zupę z dyni, która pomaga zapobiegać nowotworom oraz poprawia funkcjonowanie wzroku

Przepis na zupę z dyni, która pomaga zapobiegać nowotworom oraz poprawia funkcjonowanie wzroku

Dynia to owoc rośliny o tej samej nazwie, która należy do ogromnej rodziny roślin dyniowatych i najprawdopodobniej wywodzi się z Ameryki Północnej. Dynia posiada mnóstwo błonnika, który wspomaga trawienie, obniża zły cholesterol i pomaga schudnąć, a dodatkowo chroni przed chorobami serca i poprawia wzrok, dzięki czemu stanowi doskonały składnik zdrowej diety.

Dynia działa antynowotworowo

Pestki dyni zawierają związki, które skutecznie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. W rzeczywistości nasiona dyni są skuteczne wobec różnych typów nowotworów i mają właściwości przeciwzapalne. Niemieckie badania wykazały, że kobiety, które przechodzą menopauzę powinny spożywać pestki dyni codziennie – pomoże to o 23% zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.

Dynia ma dość neutralny smak, jednak idealnie sprawdza się, jako główny składnik rozgrzewającej i pomagającej walczyć z rakiem zupy curry. Sekretem jej działania są obecne w dyni przeciwutleniacze np. beta-karoten, które skutecznie blokują wzrost komórek nowotworowych. Zupa z dyni jest prosta w przygotowaniu i doskonale sprawdza się, jako rozgrzewający i dodatkowo chroniący przed infekcjami jesienny i zimowy posiłek.

Webinar: choroby układu pokarmowego!

To prawdziwa plaga: zespół cieknącego jelita, rak okrężnicy i wiele więcej, Zapisz się na bezpłatny webinar - jak skutecznie pozbyć się chorób układu pokarmowego.
Wieczór z Totalną Biologią - gościem: Romuald Kosznik.

20 stycznia - godzina 20:00

Dynia doskonale działa na wzrok

Dynia ma pięć razy więcej beta-karotenu (witamina-A) niż potrzebujemy dziennie. Nasiona dyni są dodatkowo doskonałym źródłem cynku, witaminy E, witamina A, beta-karotenu oraz zeaksantyny, a wszystkie te składniki poprawiają nasz wzrok i są niezastąpionym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania oczu.

Badania wykazały, że osoby z zaburzeniami wzroku oraz zaćmą często mają niedobory cynku. Cynk umożliwia sprawny transport witaminy A z miejsca jej metabolizowania, czyli wątroby do siatkówki, gdzie jest wykorzystywana do tworzenia melaniny, pigmentu, który chroni oko.

Przepis na pikantną zupę z dyni

Składniki:

  • 4 cebulki szalotki
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • Około ½ kg miąższu dyni
  • 3 i ½ szklanki wody
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

Usmaż szalotkę na maśle. Dodaj ząbki czosnku, starty korzeń imbiru i curry – całość delikatnie podsmaż, aby wydobyć aromat przypraw. Dodaj resztę składników: wodę, bulion, mleko kokosowe, sól oraz pokrojony w kostkę i pozbawiony pestek miąższ dyni. Gotuj zupę na małym ogniu około 30 minut i ciesz się jej smakiem oraz wyjątkowymi właściwościami.

Smacznego!

Podobne artykuły

Komentarzy: 6

  1. Alicja
    14 września 2016 at 20:47 Odpowiedz

    Dzień dobry, bardzo ciekawy przepis – chciałam zapytać, jako nowicjusz w gotowaniu w ogóle, czy jest coś, czym można zastąpić drobiowy bulion?

    1. Piotr
      15 września 2016 at 09:13 Odpowiedz

      Czy chodzi o taki kupny ze sklepu? Jak najbardziej, mamy przepis na własne, eko kostki rosołowe do zrobienia samemu w domu. Można je przechowywać w lodówce czy zamrażarce i używać kiedy się chce.

      1. Alicja
        16 września 2016 at 13:18 Odpowiedz

        O, super, przyjrzę się temu zatem, dziękuję 🙂

      2. Danuta
        22 października 2016 at 16:29 Odpowiedz

        Proszę o przepis na eko kostki rosołowe

  2. Danuta
    22 października 2016 at 16:27 Odpowiedz

    proszę o przepis na własne eko kostki rosołowe

  3. Adrian
    17 grudnia 2016 at 04:40 Odpowiedz

    Dzięki za przepis!

Dodaj komentarz