Kilka przypraw wydobywa czarodziejski smak! Spróbuj!
Dynia to owoc rośliny o tej samej nazwie, która należy do ogromnej rodziny roślin dyniowatych i najprawdopodobniej wywodzi się z Ameryki Północnej. Dynia posiada mnóstwo błonnika, który wspomaga trawienie, obniża zły cholesterol i pomaga schudnąć, a dodatkowo chroni przed chorobami serca i poprawia wzrok, dzięki czemu stanowi doskonały składnik zdrowej diety.
Dynia działa antynowotworowo
Pestki dyni zawierają związki, które skutecznie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. W rzeczywistości nasiona dyni są skuteczne wobec różnych typów nowotworów i mają właściwości przeciwzapalne. Niemieckie badania wykazały, że kobiety, które przechodzą menopauzę powinny spożywać pestki dyni codziennie – pomoże to o 23% zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Dynia ma dość neutralny smak, jednak idealnie sprawdza się, jako główny składnik rozgrzewającej i pomagającej walczyć z rakiem zupy curry. Sekretem jej działania są obecne w dyni przeciwutleniacze np. beta-karoten, które skutecznie blokują wzrost komórek nowotworowych. Zupa z dyni jest prosta w przygotowaniu i doskonale sprawdza się, jako rozgrzewający i dodatkowo chroniący przed infekcjami jesienny i zimowy posiłek.
Dynia doskonale działa na wzrok
Dynia ma pięć razy więcej beta-karotenu (witamina-A) niż potrzebujemy dziennie. Nasiona dyni są dodatkowo doskonałym źródłem cynku, witaminy E, witamina A, beta-karotenu oraz zeaksantyny, a wszystkie te składniki poprawiają nasz wzrok i są niezastąpionym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania oczu.
Badania wykazały, że osoby z zaburzeniami wzroku oraz zaćmą często mają niedobory cynku. Cynk umożliwia sprawny transport witaminy A z miejsca jej metabolizowania, czyli wątroby do siatkówki, gdzie jest wykorzystywana do tworzenia melaniny, pigmentu, który chroni oko.
Przepis na pikantną zupę z dyni
Składniki:
- 4 cebulki szalotki
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki przyprawy curry
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka sosu chili
- Około ½ kg miąższu dyni
- 3 i ½ szklanki wody
- 2 szklanki bulionu
- ok. 200ml mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Usmaż szalotkę na maśle. Dodaj ząbki czosnku, starty korzeń imbiru i curry – całość delikatnie podsmaż, aby wydobyć aromat przypraw. Dodaj resztę składników: wodę, bulion, mleko kokosowe, sól oraz pokrojony w kostkę i pozbawiony pestek miąższ dyni. Gotuj zupę na małym ogniu około 30 minut i ciesz się jej smakiem oraz wyjątkowymi właściwościami.
Smacznego!
Dzień dobry, bardzo ciekawy przepis – chciałam zapytać, jako nowicjusz w gotowaniu w ogóle, czy jest coś, czym można zastąpić drobiowy bulion?
Czy chodzi o taki kupny ze sklepu? Jak najbardziej, mamy przepis na własne, eko kostki rosołowe do zrobienia samemu w domu. Można je przechowywać w lodówce czy zamrażarce i używać kiedy się chce.
O, super, przyjrzę się temu zatem, dziękuję 🙂
Proszę o przepis na eko kostki rosołowe
proszę o przepis na własne eko kostki rosołowe
Dzięki za przepis!
Często jadam zupę z dyni ale w takim wykonaniu jeszcze nie i na pewno spróbuję.
Nie zabijaj. Wznieś się ponad to , zostań wegetarianinem , weganinem .
Nie jadłam jeszcze takiej. Próbuję moje dziecko przekonać do dyni.