Każdy ma instynktowny lęk przed głodem i taka funkcja organizmu jest całkiem dobra. Jednakże równocześnie ów strach może doprowadzić do przejadania się, z czym mogą się natomiast wiązać poważne problemy zdrowotne. Wiele osób nie ma świadomości, iż tak naprawdę każdego dnia spożywa zbyt wiele pokarmów. Większość z nich nie wie jak powstrzymać takie przejadanie się.
Na szczęście istnieje kilka wskazówek, które można wykorzystać, aby zapobiec przejadaniu się i bez większego problemu powrócić do równowagi.
Nauczenie się skali głodu
Wielu ludzi w ogóle nie wie, czym jest głód. Zanim nauczymy się powstrzymywać od przejadania się, to musimy wiedzieć, kiedy nasze ciało mówi, iż faktycznie potrzebujemy pożywienia. Przed zjedzeniem czegokolwiek warto przeanalizować, na którym krańcu skali głodu znajdujemy się. Dopiero, gdy ocenimy nasz głód, to podejmijmy decyzję, czy ta naprawdę powinniśmy coś zjeść.
Głód powoduje charakterystyczne uczucie pustki w żołądku. Często towarzyszy mu również lekki ból głowy. Umiarkowany głód polega na tym, że nasz żołądek zaczyna się domagać jedzenia, wydając odgłosy burczenia. Wtedy też zaczyna pojawiać się uczucie pustki w żołądku. Jest to najlepszy moment, aby coś zjeść, ponieważ jeśli doprowadzimy do maksymalnego głodu, to istnieje później ryzyko przejedzenia się.
Kiedy jesteśmy pełni, to nasz żołądek jest lekko wzdęty. Jeśli decydujemy się w takim stanie na jedzenie, to na ogół nie smakuje ono dobrze. Po posiłku możemy czuć się zmęczeni czy odczuwać zgagę.
Przegryzki bogate w błonnik
Warto do swojego menu wprowadzić pokarmy bogate w błonnik. Składnik ten pomaga czuć nasycenie znacznie dłużej, ponieważ organizm potrzebuje więcej czasu, aby trawić tego typu produkty. Przekąski bogate w błonnik pomogą nam więc w ciągu dnia opanować głód i wydłużyć przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami. Generalnie powinniśmy jeść mniej więcej około 25 gram błonnika w ciągu dnia. To nie tylko korzystnie wpłynie na nasze trawienie, ale również pozwoli uregulować nasze posiłki, gdyż po zjedzonym daniu znacznie dłużej będziemy nasyceni. Warto wprowadzić więc do naszego jadłospisu produkty pełnoziarniste, maliny, jeżyny oraz porzeczki, które zjadamy wraz z pestkami. Świetną propozycją są też suszone owoce, ziarna oraz orzechy.
Uważne jedzenie
Żyjemy w bardzo szybkim świecie, w którym nie zawsze mamy czas na to, aby zatrzymać się i zjeść porządny posiłek. Jest to jedna z przyczyn tycia i przejadania się. Nie mamy bowiem świadomości, co spożywamy, a nasz mózg nie ma czasu na właściwą reakcję. Dlatego też tak istotne jest uważne jedzenie. Kiedy jemy przekąski podczas pracy, to rzadziej zauważamy, ile tak naprawdę zjedliśmy, a nawet często nie mamy świadomości co spożyliśmy. Wiadomo przecież, że kiedy jemy to nasz żołądek wysyła sygnały do mózgu, informując go, gdy jest pełny. Niestety brak skupienia na posiłku sprawia, że nasz mózg nie zawsze jest w stanie odebrać owe sygnały, albowiem jest zajęty innym zadaniem, które wykonujemy równocześnie. Dlatego też jeśli chcemy uniknąć takiej sytuacji, to należy wygospodarować czas na spokojne zjedzenie posiłku. Dzięki temu nie doprowadzimy do stanu przejedzenia.
Słuchaj własnego ciała
Wprowadzenie tych trzech prostych zasad może przynieść niezwykłe skutki. Tak naprawdę polega to na wsłuchaniu się w swój organizm, który daje nam sygnały dotyczące głodu i przejedzenia. Jeśli przywrócimy równowagę i powrócimy do naturalnych instynktów, to z łatwością osiągniemy prawidłową wagę, a nasze zdrowie znacznie się poprawi. Warto więc nauczyć się rozróżniać głód od stresu, zachcianki czy po prostu łakomstwa.