Artykuł partnera
Odpowiednio zbilansowana dieta, aktywny tryb życia oraz właściwa porcja sny i odpoczynku to najlepsze sposoby na zagwarantowanie sobie dobrego zdrowia. Niestety jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co mamy znacznie mniej czasu dla siebie i zapominamy o tym, jak ważne jest, m.in. przygotowywanie posiłków.
Chcąc zaoszczędzić czas, wybieramy najszybsze metody przygotowania ulubionych dań, rezygnując z zachowania jak największej porcji substancji odżywczych i witamin. Na polskich stołach wciąż królują tłuste i ciężkostrawne kotlety smażone (lub co gorsze: odsmażane) na nie najlepszej jakości oleju. Taki posiłek jest nie tylko kaloryczny, ale także niekorzystnie wpływa na procesy zachodzące w naszym organizmie. Dziś podpowiadamy, jak w prosty sposób “uzdrowić” nasze ulubione dania (zobacz: http://www.wyrzucsolniczke.pl/dietetyk-radzi,10).
Gotowanie na parze
Gotowanie na parze jest tym sposobem przygotowywania potraw, z którym zdrowe posiłki są kojarzone najbardziej. Podczas przyrządzania potraw tą metodą zachowujemy bowiem najwięcej składników odżywczych. Minusem gotowania na parze jest stosunkowo długi czas oczekiwania na danie. Warto jednak pamiętać, że z pomocą odpowiednich parowaru możemy przygotować pełnowartościowy obiad, nie używając do tego stosu garnków. Wystarczy ułożyć poszczególne produkty piętrowo (np. ziemniaki, mięso, ulubione warzywa), by wkrótce cieszyć się smacznym daniem.
Gotowanie w małej ilości wody
Kolejnym rozwiązaniem dla osób ceniących sobie zdrowe posiłki jest gotowanie w małej ilości wody, które zapobiega nadmiernemu wytrącaniu się składników odżywczych i witamin. Gotując mięso lub warzywa w małej ilości wody, możemy wykorzystać cały płyn, który powstaje podczas gotowania, do przyrządzenia smacznego sosu. Tym samym nie stracimy cennych mikroelementów. Polecamy szczególnie wypróbowanie warzywno-mięsnych potrawek, które są prawdziwą bombą witaminową.
Pieczenie w piekarniku
Pieczenie w piekarniku również spodoba się osobom lubiącym zdrowe posiłki. W trakcie pieczenia (np. mięsa w folii) nie wypłukują się minerały i witaminy, lecz pozostają w przygotowanej potrawie, dzięki czemu otrzymujemy nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Pieczenie w piekarniku sprawdzi się przede wszystkim podczas przyrządzania mięs. Nie zapominajmy jednak, by uzupełnić potrawę solidną porcją warzyw. W piekarniku możemy także grillować nasze ulubione potrawy. To świetny sposób na przygotowanie zdrowych posiłków i zachowanie cennych składników odżywczych zawartych w pożywieniu.
Przygotowanie zdrowych posiłków wbrew pozorom nie jest trudne. Być może jest nieco bardziej czasochłonne niż popularne w polskich domach smażenie, ale odpowiednia organizacja prac kuchennych pozwoli nam przygotować smaczne i zdrowe dania w krótkim czasie. Pamiętajmy, że to, co codziennie trafia na nasze talerze, znajduje się również w naszych żołądkach oraz odpowiada za procesy zachodzące w naszym organizmie. Zdrowe posiłki odpowiadają zatem za stan naszego zdrowia i za nasze samopoczucie, dlatego w Nowym Roku przyjmijmy sobie za punkt honoru dbanie o siebie i swoją dietę.