Składniki odżywcze, których nie uzyskamy z produktów pochodzenia zwierzęcego

Składniki odżywcze, których nie uzyskamy z produktów pochodzenia zwierzęcego

Wiele osób, a szczególnie dzieci i młodzież, je więcej mięsa w porównaniu do naszych przodków. Równocześnie spożywa się coraz mniej pokarmów roślinnych, a zwłaszcza warzyw i owoców. Niewątpliwie produkty mięsne, takie jak wołowina, kurczak czy jagnięcina zawierają wiele ważnych składników odżywczych, jednak jeśli nie uzupełnimy naszej diety dużą ilością pokarmów roślinnych, to mogą pojawić się w organizmie pewne niedobory.

Oto lista kilku składników odżywczych, które są trudne bądź niemożliwe do uzyskania z jakichkolwiek pokarmów zwierzęcych.

  1. Witamina C

Gotowane pokarmy pochodzenia zwierzęcego zawierają mnóstwo witamin, z wyjątkiem witaminy C. Wiadomo, iż ten składnik jest przeciwutleniaczem i kofaktorem wielu enzymów w organizmie. Witamina C bierze też udział w tworzeniu kolagenu.

Niedobór witaminy C może spowodować szkorbut, który nieleczony doprowadza do problemów z sercem. Zauważono również związek pomiędzy miażdżycą i brakiem witaminy C. Brak odpowiedniej ilości witaminy C jest niebezpieczny więc zwłaszcza u osób starszych.

Zalety spożywania dużej ilości witaminy C:

  • Lepszy stan naczyń krwionośnych i zmniejszenie ryzyka zatkania tętnic.
  • Mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
  • Zmniejszenie ciśnienia krwi.
  • Lepsze wchłanianie żelaza z pożywienia.

Dieta bogata w żywność pochodzenia zwierzęcego nie dostarcza nam wystarczającej ilości witaminy C. Dlatego warto sięgać po produkty roślinne, a zwłaszcza surowe owoce i warzywa.

 

  1. Kwercetyna

Jest jednym z najczęściej występujących flawonoidów, przy czym jej wysokie spożycie wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi oraz zmniejszeniem ryzyka wystąpienia chorób serca. Wspaniałymi źródłami kwercetyny są między innymi jabłka, papryka, winogrona, ciemne wiśnie, jagody, pomidory, warzywa kapustne, liściaste zielone warzywa oraz owoce cytrusowe.

  1. Katechiny

Katechiny są polifenolowymi bioflawonoidami. Korzystnie wpływają one na ciśnienie krwi, poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Katechiny znajdziemy w zielonej herbacie, ale również i w jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach, morelach, winogronach oraz kakao.

  1. Hesperydyna

Hesperydyna jest naturalnie występującym bioflawonoidem, o właściwościach przeciwutleniających. Badania na zwierzętach wykazały, że hesperydyna może pomóc w zapobieganiu chorobom serca i różnym postaciom raka. Składnik ten uzyskamy poprzez spożywanie takich produktów jak cytryny, pomarańcze, grejpfruty, śliwki, morele, borówki, zielona i żółta papryka, brokuły oraz produkty pełnoziarniste,.

  1. Cyjanidyna

Jest przeciwutleniaczem, który posiada charakterystyczny czerwono-fioletowy kolor. Badania wykazały, że cyjanidyna może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca. Znajduje się ona w czerwonych jagodach, borówkach, winogronach, jagodach, jeżynach, wiśniach, czarnym bzie, żurawinie, głogu oraz malinach.

  1. Beta-glukan

Ten składnik ma ogromne korzyści dla zdrowia. Działa on skutecznie jako prebiotyk, w związku z czym sprzyja wzrostowi bifidobakterii, poprawiając w ten sposób funkcjonowanie jelit. Beta-glukan pomaga także obniżyć ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza poziom cukru we krwi po posiłku. Najbogatsze źródła tego składnika to owies i jęczmień. Sporą ilość znajdziemy również w życie, sorgo czy ryżu.

  1. Pektyny

Pektyny to włókna znajdujące się w owocach, które oferują nam różne korzyści zdrowotne. Jako prebiotyki wpływają na wzrost korzystnej dla zdrowia flory bakteryjnej w jelicie grubym. Mogą być też użyteczne przy leczeniu przewlekłej biegunki, a równocześnie obniżają poziom cukru we krwi. Według badań zapobiegają rakowi jelita grubego.

Do głównych źródeł pektyn należą cytrusy, morele, jabłka, śliwki, banany oraz różne jagody, a także takie warzywa jak marchew, fasola, groch, ziemniaki, pasternak czy zielona fasola.

  1. Inulina

Inulina również ma działanie prebiotyczne, a równocześnie pomaga w złagodzeniu zaparć. Zmniejsza też ilość patologicznych bakterii z rodzaju Clostridium. Produkty naturalnie bogate w inulinę to banany, czosnek, cykoria, mniszek lekarski, karczoch, a także topinambur

  1. Lignany

Lignany przede wszystkim zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz raka piersi. Występują one w większości pokarmów roślinnych, jednak szczególnie bogate w ten składnik są nasiona oraz ziarna zbóż

  1. Skrobia

Skrobia jest odporna na trawienie, co ma znaczenie dla poprawy stanu zdrowia jelita grubego. Uważa się, iż może chronić przed rakiem jelita grubego. Równocześnie zwiększa uczucie sytości i zmniejsza poziom  cukru po spożytym posiłku.

Skrobia występuje w zbożach, zielonym groszku, białej fasoli, soczewicy oraz kaszach.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz