Nasz wczorajszy wpis o właściwościach czarnego bzu wywołał sporą dyskusję. Jednym z jej efektów jest przepis naszej czytelniczki, Pani Anieli, na syrop z kwiatów czarnego bzu. Jesteście ciekawi? My też byliśmy i dziś możemy się z Wami podzielić tym przepisem.

A więc co potrzeba:

  • 30 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu,
  • 2 kg cukru – być może da się cukier zastąpić np. Stevią – w razie wątpliwości piszcie w komentarzach, sprawdzimy!
  • 60g kwasku cytrynowego,
  • 5-6 cytryn,
  • 1,5l wody

Cytryny sparzamy, szorujemy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i kwasek i wszystko rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia, a następnie trzeba odczekać, żeby przestygło. Następnie dodajemy cytryny pokrojone w plastry. Dokładnie mieszamy i zalewamy kwiaty. Całość odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia syrop filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek lub malutkich słoiczków i pasteryzujemy.

PAKIETY REWOLUCJI ZDROWIA TO MNÓSTWO WIEDZY W ATRAKCYJNEJ CENIE!

Niedawno zakończyliśmy 2 edycję Rewolucji Zdrowia.

Poznaj wszystkie pakiety eBooków + ciekawych wideo rozmów z prelegentami, wśród których m.in. Jerzy Zięba, Romuald Kosznik, Sebastian Sarnowicz w atrakcyjnej cenie.
Skorzystaj z okazji!

Całość powinna wyglądać jak na zdjęciu powyżej.

Dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się z wszystkich właściwości czarnego bzu o jakich pisaliśmy w tym wpisie.

A może macie jeszcze inne pomysły na takie zimowe soki i syropy? Piszcie!

Podobne artykuły

Dodaj komentarz