Wapń to minerał, który między innymi odpowiedzialny jest za wzmacnianie naszych kości. Choć przemysł mleczarski próbuje nas przekonać, że mleko jest niezbędne dla zdrowia układu kostnego, to jednak warto mieć świadomość, iż istnieje wiele osób, które nie spożywają produktów mlecznych i z produktów roślinnych dostarczają organizmowi odpowiednie ilości wapnia.
Znaczenie wapnia dla zdrowia
To, że wapń ma znaczenie dla naszego układu kostnego wiedzą wszyscy. Jednak wiele osób nie ma świadomości, iż pierwiastek ten odpowiedzialny jest również za właściwą pracę serca czy prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśniowego. Wapń jest regularnie tracony poprzez pocenie się czy wydalanie, jednak odpowiednią dietą z łatwością utrzymamy właściwy poziom.
Szczególnie istotny jest wapń dla naszych kości, które nie tylko narażone są na złamania i rozmaite uszkodzenia, ale również jedynie do 30 roku życia są przez organizm budowane. Potem raczej już następuje ich sukcesywny rozpad. Jeśli owo tempo rozpadu jest dość intensywne, to dochodzi do osteoporozy i kości stają się po prostu kruche. Warto więc poznać źródła tego pierwiastka, aby móc uzupełnić pojawiające się ewentualne niedobory.
Roślinne źródła wapnia
Wciąż słyszymy z mediów, iż najwięcej wapnia jest w nabiale, jednak ostatnimi czasy mówi się również o tym, iż nabiał nie koniecznie dobrze wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto poszukać również innych źródeł owego składnika.
Generalnie człowiek potrzebuje od 1000 do 1200 mg wapnia dziennie. Niestety w dzisiejszych czasach wiele osób ma niedobór tego minerału, co wynika w dużym stopniu z niewłaściwej diety. Dobrze skomponowane menu powinno zawierać dwie lub trzy porcje żywności bogatej w wapń podczas każdego posiłku. Dzięki temu zachowamy jego właściwy poziom w organizmie. Szczególnie zdrowe są produkty roślinne bogate w ów pierwiastek. Poza wapniem, posiadają bowiem również witaminy C i K, których nie znajdziemy w nabiale.
Jedna filiżanka jarmużu zawiera ponad 350 mg wapnia, a 2 łyżki melasy posiadają go nawet i ponad 400 mg. Warto również sięgać po rzepę, która ma 250 mg wapnia, a kubek mleka z konopi dostarczy nam 460 mg owego pierwiastka. Gdzie jeszcze znajdziemy wapń? Oto niektóre z produktów, o których warto na co dzień pamiętać:
- 2 łyżki masła migdałowego to 85 mg wapnia,
- szklanka jeżyn to 40 mg wapnia
- pół szklanki daktyli 35 mg wapnia
- pół szklanki fig to 120 mg wapnia
- pół szklanki suszonych moreli to 35 mg wapnia
- pomarańcza to 50 do 60 mg wapnia
- karczoch to 55 mg.
- filiżanka fasoli zawiera 125 mg wapnia
Jak zapobiec utracie wapnia?
Systematyczne ćwiczenia są niezmiernie istotne dla utrzymania optymalnego zdrowia kości. Jednak równocześnie ważna jest też ekspozycja na światło słoneczne, dzięki czemu wspomagamy naturalną produkcję witaminy D, istotnej przy budowie kości. Nie należy również zapominać o właściwej diecie. Owoce i warzywa pomogą nam zmniejszyć utratę wapnia w organizmie. Szczególnie polecana jest tutaj fasola oraz zielone warzywa.
Jeśli chcemy dostarczyć odpowiednią ilość wapnia, to wcale nie musimy każdego dnia wypijać szklanki mleka. Istnieje bowiem mnóstwo roślinnych źródeł tego składnika, które zapewnią nam zdrowie naszych kości. Warto więc wypróbować takie alternatywne sposoby żywienia.