Właściwości lecznicze kwiatu lipy

Właściwości lecznicze kwiatu lipy

Kwiat lipy jest tradycyjnie stosowany, jako środek wykrztuśny, napotny i przeciwgorączkowy w przebiegu przeziębienia i grypy. Dlaczego warto go stosować? Jakie jeszcze właściwości lecznicze posiada?

Zebrane późną wiosną i wysuszone w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni Celsjusza kwiaty lipy to niezastąpiona pomoc w czasie jesiennych infekcji. Wprawdzie w aptekach znajdziemy gotowe herbatki oraz preparaty na bazie lipowych kwiatów, jednak nigdy nie mamy pewności czy zawierają one susz wysokiej jakości, a nie jedynie szypułki i łodyżki.

Co zawierają kwiaty lipy?

eBook + Webinar: choroby układu pokarmowego!

To prawdziwa plaga: zespół cieknącego jelita, rak okrężnicy i wiele więcej. Specjalny eBook + zapis Webinaru z wiodącym polskim ekspertem Totalnej Biologii - Romualdem Kosznikiem

Kwiaty lipy to przede wszystkim źródło flawonoidów, związków śluzowych oraz olejków eterycznych, które nadają in wyjątkowo piękny i kojący zapach. Wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe oraz przeciwkaszlowe i wpływają łagodząco na podrażnione gardło. Gorąca herbata z lipy spożywana w okresie przeziębienia pomaga obniżać gorączkę, łagodzi podrażnienia dróg oddechowych, ułatwia odkrztuszanie oraz pomaga szybciej wrócić do zdrowia. Kwiat lipy rozrzedza także zalegającą w oskrzelach wydzielinę i może być stosowany przez alergików i astmatyków w celu oczyszczana dróg oddechowych.

Napotne działanie kwiatów lipy pomaga także oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn oraz usprawnia procesy oddychania skóry.

Lipa polecana jest również dla osób cierpiących na nawracające infekcje dróg moczowych. Jej działanie moczopędne pozwala zwiększyć produkcję moczu i tym samym przyczynia się do oczyszczania dróg moczowych z chorobotwórczych baterii.

Lipa na trawienie

Dzięki zawartości olejków eterycznych lipa skutecznie wzmaga wydzielanie żółci i zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, usprawnia trawienie, działa rozkurczająco oraz przeciwdziała niestrawności i łagodzi nudności. Spożywanie lipy po obfitym i tłustym posiłku pozwala zwiększyć wydzielanie soków żołądkowych oraz usprawnia trawienie pokarmów.

Lipa może być także stosowana, jako naturalny i łagodny środek uspokajający. Doskonale usuwa napięcie psychiczne pomaga się zrelaksować oraz przeciwdziała bezsenności na tle nerwowym. Aby skorzystać z jej uspokajających właściwości najlepiej oprócz gorącej herbaty przed snem dodać kwiat lipy także do kąpieli.

Identyczne właściwości, jak suszone kwiaty lipy posiada naturalny miód lipowy, Możemy go dodawać do syropu z cebuli lub spożywać w celu łagodzenia bólu gardła i uporczywego kaszlu. Miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty, gdyż straci wówczas swoje właściwości lecznicze.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz