W ciągu ostatnich kilku dekad znacznie wzrosło użycie rozmaitych antybiotyków, co stało się dość niebezpieczne. Niestety nadużywanie bądź niewłaściwe stosowanie tego rodzaju leków doprowadzić może do sytuacji, gdy bakterie staną się odporne na owe środki. Poza tym preparaty takie powodują również spustoszenie w organizmie człowieka, likwidując nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również i te dobre oraz osłabiając odporność.
Dlatego warto sięgąć po naturalne antybiotyki. A wiele z nich znajdziemy w naszej kuchni.
Kurkuma
Jest uważana za jeden z najlepszych ziołowych antybiotyków jaki można znaleźć, ma bowiem silne właściwości antybakteryjne. Jeśli połączymy ją z miodem, to wzmocnimy jej dobroczynne działanie i możemy stosować na przykład na wszelkiego rodzaju infekcje skórne.
Imbir
Ten naturalny antybiotyk pomaga przy leczeniu wielu problemów zdrowotnych wywołanych poprzez bakterie. Zawarte w nim związki fenolowe sprawiają, iż korzeń ma właściwości przeciwzapalne. Zobacz jak zastosować imbir w codziennej kuchni – poznaj 4 inspirujące przepisy.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy posiada nie tylko właściwości antyseptyczne, ale również i antybiotyczne. Przy tym działa on alkalizująco. To świetny produkt, który ułatwi nam kontrolę wagi, a przy tym zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Poczytaj więcej o leczniczej mocy octu jabłkowego.
Ekstrakt z pestek grejpfruta
Stwierdzono, że ekstrakt z pestek grejpfruta skutecznie działa na ponad 800 rodzajów wirusów i bakterii, a także wiele grzybów oraz pasożytów. Preparat ten posiada mnóstwo antyoksydantów, a równocześnie zwiększa odporność organizmu. Przy tym działa alkalizująco oraz korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.
Czosnek i cebula
Czosnek to nie tylko niezmiernie silny antybiotyk, ale również roślina, która działa przeciwwirusowo oraz antygrzybicznie. Badania wykazują, iż pomaga on chronić dobre bakterie, a równocześnie eliminuje te nieprzyjazne dla naszego organizmu. W dodatku wspiera cały układ odpornościowy. Oto 7 powodów, dla których warto jeść czosnek.
Cebula dodatkowo zawiera związki siarki, które wykazują działanie zbliżone do antybiotyków. Zarówno czosnek jak i cebula mogą być stosowane w leczeniu rozmaitych chorób, a w tym między innymi zapalenia ucha, zapalenia płuc, grypy czy przeziębienia.
Olej z oregano
Oprócz swoich ogromnych właściwości przeciwbakteryjnych, może też pomóc nam w trawieniu czy odchudzaniu. Olej z oregano świetnie zwalcza bakterie powodujące infekcje. Pomaga także w leczeniu zakażeń przewodu pokarmowego i to nawet tych wywołanych przez drożdże. Tutaj możecie kupić taki polski olejek, bez dodatków cukru i alkoholu.
Olej kokosowy
Ten olej posiada wiele korzyści dla naszego zdrowia. Przede wszystkim działa on jak naturalny antybiotyk, ale równocześnie ma też właściwości przeciwgrzybicze. Ponadto zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych, wzmacniających układ odpornościowy.
Pieprz cayenne
Ta ostra papryka nie tylko stosowana jest od tysięcy lat jako przyprawa, ale również jako lek. Ma bowiem silne działanie antybiotykowe. Można więc używać jej przy rozmaitych schorzeniach, aby wspomóc leczenie.
Jak widać w naszej kuchni znajdziemy sporo produktów, które pomagają przy rozmaitych dolegliwościach. Nie należy więc od razu brać antybiotyków, gdyż w łagodniejszych stanach możemy poradzić sobie z chorobą w sposób bardziej naturalny oraz mniej inwazyjny dla organizmu.
O polaczenie medycyny konwencjonalnej z naturalnymi metodami leczenia od okolo dwoch lat walczy w Polsce pan Jerzy Zieba. Jak ta walka wyglada widzimy wszyscy. Idzie jak po grudzie, choc zdaje sie ostatnio jakby odczuwa sie lekka zmiane. Oby naszemu wspanialemu panu Jerzemu nie zabraklo sil.
Ja nie wiem dlaczego na mnie czosnek już nie działa. Kiedyś jak byłam dzieckiem to był dla mnie najlepszym antybiotykiem, a połączony z miodem był gwarantem, że w kilka dni dojdę do siebie. teraz już kompletnie nie wiem co brać jak się przeziębiam. A nie chcę brać tych wszystkich chemicznych rzeczy z apteki na odporność.
Zależy jaki miód kupujesz. Teraz tyle podrób chodzi po markatach, że aż strach tam coś kupować. Czosnek u mnie też już nie dawał takich efektów, a jednak chronić się muszę bo mam słabą odporność. Wiesiołek jest na topie, nawet są kapsułki z oeparolu na odporność i chyba sobie kupię w aptece bo muszę próbować czegoś nowego skoro stare metody nie pomagają.
Chiński czosnek nie leczy…
Sprawdź jaki czosnek kupujesz. Polski czy Chiński. Chiński to dziadostwo naszpikowane chemią. Tańszy niż Polski. Polski jest różowawo-fioletowy (otoczka), a Chiński jest biały.
trzeba kochana dbać na co dzień o układ odpornościowy przez cały rok to nie będzie tak źle organizm jest tablicą Mendelejewa i co dziennie musisz mu dostarczać wszystkich składników odżywczych cała tajemnica. Ja od 25 lat suplementuję się dobrymi produktami firmy Calivita i nie choruję na prawdę!!!
A ja się od lat lecze kitem pszczelim(propolisem), oraz nalwką z orzecha włoskiego, lub winko aloesowe ktore robie sama i mam efekty. Malo o tych naturalnych lekach słyszałam np. od pana Zięby.
medycyna naturalna jest dla cierpliwych,nic nie minie po tygodniu lub dwóch, ale długotrwałe stosowanie przynosi zadziwiajace efekty i brak jest skutków ubocznych jak np. po lekach przeciwbólowych,
Nie rozumiem dlaczego olej kokosowy jest tak zachwalany, a margaryna palma już się stała bee. I jedno i drugie pochodzi z tego samego drzewa. Olej kokosowy to również tłuszcz utwardzony podobnie jak w/w palma. Nie jest w postaci płynnej tylko w stałej. Proszę o wyjaśnienie…
Mowa jest o oleju koko ale nierafinowanym tłoczonym na zimno najlepiej z upraw ekologicznych i żeby był virgin
olej palmowy pochodzi z olejowca gwinejskiego a nie z palmy kokosowej .
Gdyby Pani widziała proces produkcji margaryn i co do nich dodatkowo wlewają to oczy by Pani wyszły i już nigdy do ust by Pani tego nie wzięła. Olej kokosowy tłoczony na zimno jest nie tknięty termicznie i dlatego nie szkodzi nam bo zachowuje wszystkie właściwości jak Pan Bóg stworzył.
Naturalny olej kokosowy nie jest utwardzany i jest NATURALNYM tłuszczem roślinnym. Jest on naturalnie stały w temp. poniżej 25 st. C. Jeśli go włożysz w słoiku do ciepłej kąpieli wodnej zrobi się przeźroczysty, takie samo zjawisko zajdzie podczas lata gdy temp. w pomieszczeniu gdzie jest olej podniesie się pow. 25 st. C. Margaryny, to świństwa z zawartością samej chemii. Poczytaj proszę. W dobie internetu wiedza nie jest tajemna.
Zdrowie szanowne
Odporność na infekcję bakteryjną czy wirusową zależy od stanu naszej mikrobioty, dlatego warto by dodać do tej listy dwa naturalne antybiotyki, które pomagają dbać o florę bakteryjną jelit: jogurt i serwatkę. Jogurt, oczywiście powinien być żywy, czyli niepasteryzowany.
Hej mam prośbę czy ktoś może pomoc jak i w jakich proporcjach rozcieńczać jodynę i czy mogę ją rozcieńczać przegotowaną i ostudzoną wodą dzięki z góry 🙂
http://zdrowiezroslin.blogspot.com/2017/02/jod-podstawowe-informacje-i-zastosowanie.html