Wbrew utartemu sloganowi cukier ani nie krzepi, ani też nie jest do życia potrzebny. Choć dodaje mu nieco słodyczy, robi to tylko na chwilę, by szybko odebrać z nawiązką nie tylko to, co ofiarował, ale też okraść nas z witalności, urody i zdrowia.
Cukier biały, rafinowany, czyli czysta sacharoza nie zawiera żadnych składników odżywczych. Stanowi za to bombę pustych kalorii. O ile jednak z nadwagą można żyć i czuć się całkiem nieźle, o tyle z „odcukrowymi” chorobami już niekoniecznie. Wszystko za sprawą toksyczności białej używki, która wyjątkowo zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Cukier to bowiem neurotoksyna, która działa na mózg w podobny sposób, co najbardziej uzależniające substancje, takie jak heroina czy kokaina. Oznacza to, że nawet gdy rujnuje nam zdrowie, nie łatwo mu się oprzeć. W dodatku jego wszechobecność zwłaszcza w żywności przetworzonej w postaci cukrów dodanych (glukoza, fruktoza) sprawia, że pochłaniany jest w dużych ilościach często zupełnie nieświadomie.
Dlaczego cukier to wróg naszego zdrowia i życia?
- Upośledza aktywność układu obronnego organizmu spożycie już 1 łyżeczki cukru blokuje system immunologiczny na ponad godzinę.
- Sprzyja powstawaniu chorób serca i układu krążenia, podnosząc poziom homocysteiny, trójglicerydów i „złego” cholesterolu.
- Prowadzi do cukrzycy typu 2, a także jej następstw utraty wzroku, amputacji palców i kończyn.
- Zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów, m.in. piersi, jajników, prostaty, wątroby, przewodu pokarmowego i płuc.
- Okrada z cennych minerałów, nie dajac nic w zamian w szybkim tempie zakwasza organizm, wykorzystując zmagazynowany w tkankach wapń, potas, magnez i fosfor do przywrócenia zaburzonej homeostazy.
- Zaburza funkcjonowanie przewodu pokarmowego, sprzyjając rozwojowi kandydozy, choroby Crohna, zespołu jelita drażliwego, owrzodzenia jelita grubego,hemoroidów.
- Sprzyja zaburzeniom widzenia: krótkowzroczności, katarakcie, zwyrodnieniu plamki żółtej.
- Wyraźnie postarza powoduje utratę gęstości tkanki łącznej, degradację elastyny i kolagenu, wzrost wolnych rodników i oksydantów.
- Zaburza męskość poprzez obniżenie poziomu testosteronu na rzecz estrogenu.
- Naraża na wystąpienie takich dolegliwości jak np.: próchnica, otyłość, PMS, policystyczne jajniki, endometrioza, astma, padaczka, choroby autoimmunologiczne, problemy skórne i stawowe.
Może więc warto zatanowić się nad tym, nim znów sięgniemy po ulubiony batonik, popijając go puszką coli. Zwłaszcza, że wyłączenie cukru z diety nie musi oznaczać rezygnacji ze słodkiego smaku. Wbrew pozorom istnieje wiele zdrowych, naturalnych zamiennników cukru, które nie tylko z niczego nas nie okradną, ale wręcz zaoferują cenne składniki odżywcze. Mowa tu przede wszystkim o owocach – daktylach, bananach, słodkich jabłkach itp., które warto wprowadzić do diety w postaci przekąsek, ale też jako słodzik do wszelkiego rodzaju deserów, koktajli i wypieków. Doskonale sprawdzą się też melasy, a także – choć nieco droższe – słynące ze swoich właścwości zdrowotnych: ksylitol i erytrytol.