Chrzan – superfood zwalczający raka

Chrzan – superfood zwalczający raka

Być może słyszałeś, że brokuły mogą pomóc w walce z rakiem. Jeśli nie jesteś fanem tego warzywa, możesz mieć problemy ze zwiększeniem jego ilości w diecie. A nawet jeśli kochasz brokuły, może być Ci trudno spożywać takie ilości, aby uzyskać ochronę, której szukasz. Na szczęście istnieje inna droga, i ma postać chrzanu.

Co prawda chrzan jest dość pikantny, lecz jest tak naładowany glukozynolanami, które są odpowiedzialne za przeciwnowotworowe działanie brokułów, że nie potrzebujesz dużo, aby skorzystać z tych właściwości. Glukozynolany to enzymy pomagające w detoksykacji komórkowej i eliminacji szkodliwych wolnych rodników.

Chrzan ma 10 razy więcej glukozynolanów niż brokuły i może zawierać aż osiem różnych ich rodzajów. Enzymy te są rozkładane na pochodne znane jako izotiocyjaniany i indole, które zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych.

Naukowcy z University of Illinois byli pierwszymi, którzy pokazali, jak chrzan działa. Nie jest to zaskakujące, kiedy weźmie się pod uwagę fakt, że 60% światowej produkcji chrzanu pochodzi z Illinois, gdzie rolnicy uprawiają go od końca XIX wieku. Jeden z naukowców, Mosbah Kushad, powiedział: „Wiedzieliśmy, że chrzan miał korzyści dla zdrowia, ale w tym badaniu, po raz pierwszy udało nam się połączyć je z aktywacją niektórych enzymów detoksykacyjnych.”

Badania wykazały również, że około 90 procent glukozynolanów w chrzanie jest skutecznie absorbowanych po spożyciu, co cementuje status chrzanu jako superfoodu.

Moce chrzanu wykraczają poza zapobieganie nowotworom

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w chrzanie oznacza, że ​​może wspomóc on układ odpornościowy. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a wysoka zawartość białka i błonnika sprawia, że ​​jest bardzo sycący. Jest także bogaty w wapń, kwas foliowy i potas, natomiast związek zwany izotiocyjanem allilowym chroni organizm przed drobnoustrojami i infekcjami bakteryjnymi.

Starożytni Rzymianie i Grecy używali go do łagodzenia skurczów, kaszlu i bólu mięśni. Jest stosowany w leczeniu alergii, astmy, bólu gardła, bólu zębów i dny moczanowej, ale jego właściwości moczopędne oznaczają, że u osób z problemami z nerkami należy zachować ostrożność.

Naukowcy szukają sposobu na wyodrębnieniu glukozynolanów z chrzanu, aby stworzyć skoncentrowany suplement, który może spowolnić wzrost komórek nowotworowych. Na razie jednak możemy po prostu zwiększyć jego spożycie i włączyć go do codziennych posiłków. Na szczęście mamy w Polsce tradycję jedzenia chrzanu oraz ćwikły, w której mamy także bogactwo dobroczynnych związków pochodzących z buraków. Nie zapominajcie więc o tej wspaniałej przyprawie.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.