Jak leczyć stwardnienie rozsiane? cz. IV

Jak leczyć stwardnienie rozsiane? cz. IV

Wpis pochodzi z forum www.bow1.pl, jego autorem  jest Bogusław Wyszyński – twórca olejów WyszyńscyLAB, specjalista w temacie zbilansowanych kwasów tłuszczowych.

To ostatnia z czterech części artykułu. Link do pierwszej części -> klik, drugiej -> klik, trzeciej -> klik

W tej części zajmiemy się najważniejszym składnikiem pokarmowym jakim jest tłuszcz.

Oleum w niektórych częściach europy było tak cenione, że powstały takie przysłowia jak np -ten to ma olej w głowie-. Oleum było bardzo cenne i stać na nie było wyłącznie bogatych.

Oleum wybijano a nie tłoczono. Produkowano je z ziarna o nazwie rydz. Stąd te przysłowie -lepszy rydz niż nic-ponieważ rydz nie miał wysokich wymagań glebowych i prawie wszędzie rósł ale dawał niskie plony. Opłacalność była niska i nic się nie zmieniło do obecnych czasów.

Póżniej uprawiano inną roślinę oleistą tj siemię lniane, które dawało wyższe plony, a jeszcze później sprowadzono rzepak.To sztuczna roślina stworzono ją na potrzeby przemysłu tłuszczowego. Jest to mieszaniec kilku odmian kapusty.

Wszystkie oleje roślinne poza olejem rydzowym i oliwą z oliwek produkowano wyłącznie do celów przemysłowych. Nawet siemię lniane dawało wyłącznie przemysłowy olej. Oleje te służyły do produkcji farb, lakierów, impregnatów, klejów itd aż do momentu gdy pojawiły się oleje mineralne czyli produkty ropopochodne. Te były tańsze i trwałe więc przemysł chemiczny podziękował za oleje roślinne. Pozostało miliony plantatorów i tysiące zakładów tłuszczowych wszyscy oni stracili zbyt.

Pozostało wmówić ludziom, że oleje wcześniej wykorzystywane wyłącznie jako surowiec w przemyśle chemicznym są zdrowe dla ludzi, że są zdrowsze od innych tłuszczy. Od tego czasu zaczęły się choroby tzw cywilizacyjne.

Wyprodukowano nowe odmiany siemienia dzięki którym można było tłoczyć olej bogaty w omega 3. Problem w tym że olej ten jest bardzo niestabilny i łatwo ulega uszkodzeniu z powodu dużej zawartości kwasu alfa linolenowego. Można go jednak spożywać jako składnik mieszanki z dużą zawartością naturalnej wit E tj tokoferoli i tokotrienoli tak jak to ma miejsce w ZKT.

Wystarczy historii a teraz przejdziemy do znaczenie tłuszczy w leczeniu SM.

Człowieczy mózg stanowi około 2% masy ciała oczywiście u ludzi otyłych nie będzie to 2% ;)
Mózg jest największym pożeraczem energii spośród wszystkich organów człowieka. Choć nie stanowi 20% masy ciała to zużywa 20% energii. Podczas skomplikowanych procesów myślowych zużywa jeszcze więcej. Najbardziej porządnym pokarmem dla mózgu są lipidy czyli tłuszcze, ciała ketonowe oraz glukoza.

Tłuszcze

Nie będę w tym miejscu opisywał znaczenia tłuszczy bo o tym możecie przeczytać w moich wcześniejszych wpisach ale napiszę jakie tłuszcze stosować podczas terapii i później.

Najważniejszym jest olej wysoko linolenowy o dużej zawartości omega 3 ale zawierający choć w mniejszości wszystkie inne niezbędne kwasy tłuszczowe. Można zastosować IQ200, Złoto Faraonów czy Complementarius a który wybierzemy to już zależy od grubości portfela. Ten olej spożywać trzeba na zimno. Ten olej jest niezbędny.

Kolejnym olejem którym powinniście się zainteresować to Capite Humorem jest to olej kuchenny ale wciąż wysoko linolenowy z przewagą kwasu alfa linolenowego. Nie jest tak doskonały jak trzy pierwsze ale jako olej do celów kuchennych jest najbardziej zasobnym olejem w omega 3 ze wszystkich olejów spożywczych na świecie. Spożywać wyłącznie na zimno.

Jest też olej roślinny, który można bezkarnie poddać obróbce termicznej – smażyć na nim. Mam na myśli prawdziwy olej kokosowy.

Jednak jeżeli nie kupisz z jakiegoś powodu prawdziwego nie podrabianego oleju kokosowego w sklepie Wyszynscy-lab to nie stosuj żadnego ponieważ zamiast pomóc zaszkodzi w takim wypadku smaż na smalcu i maśle.
Przeczytaj koniecznie ten wpis: viewtopic.php?t=34

Dobrym tłuszczem jest tłuszcz mleczny i jeżeli komuś nie przeszkadza można używać smalcu. Ze smalcem jest jednak pewien problem otóż często zabezpiecza się ten tłuszcz etoksykiną, a ta substancja jest wysoce toksyczna.
Smalec trzeba robić samodzielnie z wysokiej jakości surowca ale niestety trudno jest taki kupić.

Podczas terapii i nie tylko najważniejszym składnikiem pokarmowym są tłuszcze, tłuszcze i jeszcze raz tłuszcze. Nigdy nie jedz na śniadanie dużych ilości węglowodanów a jedynie tyle by zapewnić substrat czyli podłoże na którym bytują i rozmnażają się bakterie i inne składniki mikrobioty. Najlepszym surowcem do budowy substratu jest kasza gryczana biała.

To ostatnia z czterech części artykułu. Link do pierwszej części -> klik, drugiej -> klik, trzeciej -> klik

Pan Bogusław Wyszyński to specjalista w zakresie zbilansowanych kwasów tłuszczowych. Sam wygrał walkę z nowotworem, wyleczył mamę z Alzheimera, pomógł setkom innych osób. Temat zbilansowanych kwasów tłuszczowych jest mu niezwykle bliski – tłumaczy i wyjaśnia, dlaczego są tak ważne dla naszego zdrowia i dlaczego bez nich nie możemy wyzdrowieć.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.