Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Jedz jak Afrykanie i obniż ryzyko raka w ciągu dwóch tygodni

dodane przez Emilia
w Diety, Warto przeczytać, Zdrowie

Rak jelita grubego to druga najczęstsza przyczyna zgonów z powodu raka w krajach rozwiniętych. Jego częstotliwość występowanie jest znacznie wyższa w krajach zachodnich (Europie, Kanadzie, USA i Australii) niż w Afryce i na Dalekim Wschodzie.

Wskaźnik raka jelita grubego jest ponad 16 razy wyższy u Afroamerykanów żyjących w USA w porównaniu do wiejskich mieszkańców Republiki Południowej Afryki (65 na 100 tyś. osób w USA vs. 4 osoby na 100 tyś. w RPA).

Przez dziesięciolecia niektórzy naukowcy postulowali, że zachodnie diety, bogate w białko zwierzęce i tłuszcz oraz ubogie w białko podnoszą ryzyko raka jelita grubego, w porównaniu do diet afrykańskich, które są bogate w złożone węglowodany, oporną skrobię i błonnik, ubogie natomiast w tłuszcz, białko i oleje.

Naukowe potwierdzenie

Fascynujące badanie z 2015 roku potwierdziło, że wysokowęglowodanowa dieta, bogata w błonnik (jak ta wiejskich Afrykanów) może istotnie zredukować ryzyko raka jelita grubego. Badanie pokazało także mikrobiom, czyli ogół bakterii żyjących w jelicie, odgrywa ważną rolę w tym anty-nowotworowym efekcie. Międzynarodowa grupa badaczy z Imperial College London i Uniwersytetu Pittsburskiego przeprowadziła badanie z dwoma grupami: 20-oma Afroamerykanami z Pittsburgha i 20-oma wiejskimi mieszkańcami RPA z KwaZulu-Natal. Te dwie grupy dorosłych w średnim wieku zamieniły się dietami w ściśle kontrolowanych warunkach na dwa tygodnie. Wszyscy uczestnicy badania mieli przeprowadzoną kolonoskopię przed i po zamianie diet. Badacze zmierzyli także markery biologiczne wskazujące ryzyko raka jelita grubego i przebadali próbki bakterii pobrane z jelita.

Na początku badania, niemal połowa amerykańskich uczestników badania miała polipy – nieprawidłowe narośle w jelicie, które mogą przekształcić się w nowotwór. Żaden z Afrykanów ich nie miał. Przez pierwsze dwa tygodnie każda grupa spożywała swoją normalną dietę. Dieta Afroamerykanów zawierała średnio 47% węglowodanów, 35% tłuszczu, 15% białka i zaledwie 14 gram błonnika; ¾ białka pochodziło ze źródeł zwierzęcych. Dieta wiejskich Afrykanów zawierała średnio 72% węglowodanów, 16% tłuszczu, 11% białka i 66 gram błonnika; ponad 2/3 białka pochodziło ze źródeł roślinnych (prawdziwie niskotłuszczowa dieta).

Grupy zamieniły się dietami na dwa tygodnie. Afroamerykanie dostali jedzenie w stylu afrykańskim, co zwiększyło ich spożycie błonnika z 14 do 55 gram na dzień i zmniejszyło podaż tłuszczu z 35% do 16% wszystkich kalorii (mięso podawano 0 lub 1 raz dziennie). Wiejscy Afrykanie karmienie byli dietą w stylu zachodnim, dużą ilością białka zwierzęcego, podaż błonnika zmniejszono z 66 do 12 gram na dzień i zwiększono udział tłuszczu z 16% do 52% (mięso 3 razy dziennie).

Zaskakujące wyniki badania

Po dwóch tygodniach na diecie wysokowęglowodanowej, wysokobłonnikowej, opartej głównie o źródła roślinne, grupa Afroamerykanów miała znacznie mniejszy stan zapalny jelit i ogromny spadek kilku czynników ryzyka raka jelita grubego.

W grupie wiejskich Afrykanów jedzących amerykańskie jedzenie, bogate w białka zwierzęce i tłuszcze, markery ryzyka nowotworu wzrosły zaledwie po dwóch tygodniach.

Profesor Jeremy Nicholson, lider grupy badawczej z Departamentu Chirurgii i Nowotworów w Imperial College London, powiedział, że „te odkrycia sugerują, że ludzie mogą istotnie zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego poprzez spożywanie większej ilości błonnika. Nie jest to nowością samo w sobie, jednak co jest naprawdę zaskakujące to to jak szybko i skutecznie markery ryzyka mogą się zmienić w obu grupach po zmianie diety. Odkrycia te napawają także poważną troską, że postępujące przejmowanie zachodniego stylu życia przez społeczeństwa afrykańskie może prowadzić do pojawienia się problemu raka jelita grubego jako głównego problemu zdrowotnego”.

W badaniu odkryto, że dużą rolę w tych zmianach ryzyka zachorowania na raka odegrały bakterie jelitowe (mikrobiom), które zmieniły swój metabolizm, aby zaadaptować się do nowej diety. W grupie amerykanów, badacze odkryli, że dieta afrykańska skutkowała wzrostem produkcji maślanu, produktu ubocznego metabolizmu błonnika, które mają ważny efekt antynowotworowy,  aż o 250%. Dieta zachodnia obniżyła produkcję maślanu o połowę.

Jak więc możemy działać?

Już dziś warto zadbać o swoją dietę, zrezygnować z przetworzonego jedzenia i idąc tropem rdzennych mieszkańców Afryki jeść tylko pełnowartościowe produkty. Zgodnie z badaniem, najlepiej opierać dietę na produktach roślinnych, z niedużym dodatkiem białka zwierzęcego. W takiej diecie głównym źródłem energii powinny być zdrowe węglowodany, pochodzące z pełnoziarnistych kasz (a nie pieczywa, bułek i naleśników) oraz roślin strączkowych. Warto zadbać o podaż sezonowych warzyw i owoców, najlepiej ekologicznych. Inne bardzo korzystne czynniki, które są obecne w afrykańskim stylu życia, to spędzanie dużej ilości czasu na świeżym powietrzu, dużo słońca, aktywność fizyczna i znacznie mniejszy pośpiech i stres. Warto zadbać i o te sfery naszego życia, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.

 

Źródło: https://www.chrisbeatcancer.com/eat-like-an-african-and-drop-your-cancer-risk-in-two-weeks/

Zdjęcie: Depositphotos

 

 

 

Tagi: dietarak jelita grubegowegetarianizm
Poprzedni Artykuł

Wpływ marihuany na zdrowie

Następny Artykuł

Ekstrakt z agrestu indyjskiego a odchudzanie

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Lekarstwa

Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

28 czerwca 2022

Wątroba to jeden z najważniejszych organów naszego ciała, to filtr naszej krwi. Chora wątroba to chore całe ciało. Spełnia ona...

Zdrowie

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

25 czerwca 2022

Wątroba jest ważnym organem, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada ona aż 500 funkcji, jednak do tych głównych...

Choroby przewlekłe

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

25 czerwca 2022

Czy jesteś w grupie ryzyka osób narażonych na choroby serca? Jeśli mieszkasz w Polsce, odpowiedź brzmi: tak. Choroba sercowo-naczyniowa w...

Warto przeczytać

Jak jeść zdrowo w pracy?

15 czerwca 2022

Zdrowe odżywianie się w pracy nie jest trudne do wykonania, wymaga jedynie pewnego przygotowania, zaplanowania i determinacji. Brzmi wcale nie...

Zdrowie

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

17 czerwca 2022

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe a w szczególności omega 3 powinny być obecne w naszej diecie począwszy od życia płodowego, aż...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Następny Artykuł

Ekstrakt z agrestu indyjskiego a odchudzanie

Jak poprawić zdrowie tarczycy przy użyciu olejków eterycznych?

Problemy z jelitami po antybiotykach? Jest na to sposób!

Komentarzy 1

  1. Lenimenti says:
    4 lata temu

    Bardzo ciekawe badania, po przeczytaniu jednak najbardziej w głowie pozostaje ten błonnik. Zwiększony udział błonnika w diecie na pewno przyspiesza i usprawnia przesuwanie się treści jelitowych, co mogło mieć decydujący wpływ na wyniki badań. Tylko zastanawiam się, czy może głównym czynnikiem w tych badaniach nie był sposób w jaki żywność jest uprawiana. W afrykańskich wioskach pewnie jest mniej automatyzacji i chemikaliów niż w amerykańskim rolnictwie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

2 dni temu

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

1 tydzień temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

2 tygodnie temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Hania - 2 przepyszne koktajle, do których dodano białko konopne
  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.