BMI (Body Mass Index), nazywany inaczej wskaźnikiem Queteleta, wykorzystywany jest do oszacowania, czy waga ciała jest prawidłowa. Beligijski statystyk Adolf Queteleta opracował indeks masy ciała w 1832 roku. Wówczas zaobserwował on, że masa ciała rośnie w zależności od wzrostu danej osoby. Wskaźnik BMI to narzędzie, które pozwala zorientować się, czy nasza dieta oraz styl życia są właściwe, a także czy powinniśmy udać się do specjalisty z prośbą o pomoc. To również najszybsza droga do pierwszej diagnozy – kontrola indeksu BMI służy monitorowaniu stanu zdrowia naszego organizmu.
Interpretacja wyników:
- wygłodzenie (poniżej 16)
- wychudzenie (od 16 do 17)
- niedowaga (od 17 do 18,5)
- wartość prawidłowa (18,5-24,9)
- nadwaga (25-29,9)
- otyłość I stopnia (od 30 do 34,9)
- otyłość II stopnia (od 35 do 39,9)
- otyłość III stopnia (powyżej 40).