Kurkuma od dawna jest jedną z najbardziej cenionych przypraw ze wschodu, ale jej zalety wykraczają daleko poza wspaniały smak i kolor. Właściwości zdrowotne kurkumy znane są od tysiącleci, jednak dopiero niedawno odkryto, że ta jasno-pomarańczowa przyprawa jest również potężnym sprzymierzeńcem w zapobieganiu i leczeniu raka.
Jest uprawiana od ponad 5000 lat w tropikach Azji. Jej brązowy korzeń z jasnopomarańczowym miąższem zostały docenione w leczeniu szeregu dolegliwości takich jak bóle zębów, bóle w klatce piersiowej, zakażenia układu moczowego, wzdęcia, żółtaczka, dolegliwości menstruacyjne, stłuczenia, krwotoki i kolki.
Przyprawa trafiła na zachód przez arabskie szlaki handlowe w XIII wieku i stała się popularna na całym świecie. Kurkuma jest obecnie uprawiana w regionach tropikalnych takich jak Indie, Filipiny i na Karaibach i jest prawdopodobnie najlepiej znana jako jeden z podstawowych składników potraw curry.

Te pytania powinien znać każdy, kto udaje się do lekarza onkologa.
Zapisz się do newslettera i pobierz BEZPŁATNY poradnik!
Zapisując się do newslettera będziesz otrzymywał także bieżące informacje o naszych webinarach, bezpłatnej internetowej konferencji Rewolucja Zdrowia, informacje o produktach z naszego sklepu. Zapoznaj się z polityką prywatności jaką stosujemy w tym względzie.
Całkiem niedawno odkryto, że kurkuma ma szansę zastąpić chemio i radioterapię w leczeniu niektórych nowotworów, a także udowodniono jej skuteczność w zapobieganiu praktycznie każdego rodzaju raka.
Z badań nad kurkumą
Na stronach TheTruthAboutCancer.com możemy przeczytać m.in., że:
Aktywny składnik kurkumy to związek o nazwie kurkumina. Badania wykazały, że kurkumina zapobiega kilku postaciom raka , w tym raka sutka, płuc, żołądka, wątroby, okrężnicy – dzięki działaniom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Zatrzymuje rozwój raka poprzez zakłócenie komunikacji pomiędzy chorymi komórkami.
Tak więc „inteligencja” kurkuminy polega na jej działaniu na poziomie komórkowym. Ma potwierdzoną laboratoryjnie zdolność do hamowania enzymu COX-2 odpowiedzialnego za rozwój komórek rakowych, ogranicza dopływ krwi do nich, wzmaga procesy tłumienia komórek nowotworowych, zatrzymuje, a nawet zabija komórki chłoniaka i zapobiec ponownemu wzrostowi nowotworowych komórek macierzystych.
Z informacji ze strony GreenMedInfo.com:
W badaniu opisano szereg mechanizmów molekularnych obecnie już zidentyfikowanych, w którym kurkumina atakuje komórki macierzyste raka (CSC), które stanowią podgrupę, niewielka liczbę komórek własnych mających zdolność do odnawiania kolonii nowotworowych i które same są zdolne do wytwarzania wszystkich innych komórek w obrębie guza, co czyni je najbardziej niebezpiecznymi. Ponieważ CSC są odporne na chemioterapię oraz promieniowanie, a nawet mogą zaktywizować się przez interwencję chirurgiczną, uważa się je za odpowiedzialne za nawroty nowotworów i niepowodzenia tradycyjnego leczenia.
Czy grozi jej potępieńczy los marihuany medycznej?
Można mieć jedynie nadzieję, że koncerny nie zechcą znaleźć sposobu, by zakazać kurkuminy, ponieważ wydaje się tak obiecującym lekarstwem jak marihuana. Tak jak w przypadku tej drugiej nie da się jej opatentować, a co się z tym wiąże nie da się generować takich zysków jak przy terapiach tradycyjnych.
A gdy naturalne lekarstwa i metody leczenia okazują się być skuteczne, przemysł farmaceutyczny zazwyczaj zadaje sobie wiele trudu, aby albo je zdyskredytować, albo przynajmniej znaleźć sposoby do syntezy i opatentowania ich tak, by mogły być sprzedawane i generować zyski.
Tak więc z pewnością warto włączyć kurkumę do diety. Curry nie byłoby takie właśnie bez kurkumy – to jedna z głównych przypraw znajdujących się w większości odmian tego dania i dostarcza mu charakterystycznego koloru i smaku – ale to również fantastyczny składnik, który może być stosowany w wielu innych przepisach, w tym w zupach, mięsach, potrawach z ryżu i gulaszach.
Zdumiewająca przyprawa jaką jest kurkuma to kolejny dowód na to, że matka natura daje nam wszystko, czego potrzebujemy.
[miptheme_alert type=”success” close=”false”]UWAGA:
JUŻ WKRÓTCE DAMY WAM MNÓSTWO CIEKAWYCH PRZEPISÓW Z KURKUMĄ. NIE PRZEGAPCIE TEGO, ZAPISZCIE SIĘ DO NEWSLETTERA PONIŻEJ.[/miptheme_alert]
Źródła: GreenMedInfo.com, TheTruthAboutCancer.com, TheKitchn.com,
Turmeric.NaturalNews.com, Science.NaturalNews.com
Nie dodaje kurkumy do zadnych potraw bo smak ma obrzydliwy…natomiast mieszam ją z pieprzem czarnym rozcienczam wodą i od takiej “lufy”zaczynam dzien 🙂
niema medycyny akademickiej jest medycyna WHO korporacyjna .
Jeśli chodzi o banany, to lepiej ich nie jeść, bo zanim tu dotrą to są kąpane w chemii by po drodze się nie zepsuły. Ludzie z Ameryki płd.się śmieją że ich świnie i europejczycy jedzą banany pastewne.