Matka Natura to naprawdę cudotwórczyni, szczególnie w kwestii produktów spożywczych, w których naturalnie występują substancje niszczące komórki rakowe, chroniąc jednocześnie zdrowe. Niedawno odkryta klasa fitoskładników zwana salvestrolami jest z pewnością jedną z istotnych przedstawicieli, jeśli chodzi o ochronę organizmu przed rakiem piersi i innymi rodzajami nowotworów.
Salvestrol jak „koń trojański” dla komórek rakowych
Salvestrol ma szczególny związek z komórkami nowotworowymi. Po raz pierwszy odkryli go badacze Gerry Potter, profesor chemii medycznej na uniwersytecie De Montfort w Wielkiej Brytanii oraz Dan Burke, profesor emerytowany na North Carolina State University. Byli akurat w trakcie badania, w jaki sposób mogliby potencjalnie celować w komórki rakowe, nie uszkadzając zdrowych komórek, kiedy odkryli całkowicie naturalną substancję, która spełniała oba te warunki. Kiedy odkryli salvestrol w roślinach, postanowili poświęcić cały swój czas na badanie jego działania.
Opierając się na ich wstępnych badaniach z początku lat 2000 i wielu późniejszych, wiemy, że fitochemikalia zdefiniowane jako “salvestrol” mają wyjątkowy związek z pewnym enzymem, który występuje tylko w komórkach nowotworowych. Ten enzym jest znany jako “CYP1B1”.
Salvestrol w rzeczywistości jest częścią szerszej gamy związków fitochemicznych zwanych fitoaleksynami, które są wysoce antybakteryjne i przeciwutleniające. Kiedy zostanie przyjęty przez komórkę rakową szybko staje się “koniem trojańskim” dla tej komórki. Jest metabolizowany przez CYP1B1, a sam proces metaboliczny szybko powoduje apoptozę, czyli „śmierć komórki nowotworowej”, pozostawiając wszystkie inne zdrowe komórki w spokoju. Kompleksowe badanie przeprowadzone przez Burke i Pottera wykazało, że salvestrol może być skuteczny w leczeniu raka prostaty, płuc i pęcherza.
Naturalne źródła salvestrolu
Salvestrol znajduje się w wielu owocach i warzywach. Wiele z tych źródeł ma dość niską zawartość cukru, co czyni je doskonałym dodatkiem do ogólnej profilaktyki raka. Do pokarmów zawierających salvestrol należą:
- jabłka Granny Smith
- jagody
- truskawki
- żurawina
- awokado
- brokuły
- brukselka
- oliwki
- kalafior
- kapusta
- karczoch
- bazylia
- pietruszka
- rozmaryn
Salvestrol jako suplement
Kiedy Burke i Potter skupili swoje badania nad salvestrolem jako naturalnym lekiem na raka, zaczęli również testować różne źródła tej substancji. Zaskoczeni byli faktem, że warzywa, które według ich założeń powinny mieć wysoki poziom salvestrolu w rzeczywistości nie zawierały go wcale lub nie w takich ilościach, w jakich się spodziewali. Zawęzili poszukiwania i ostatecznie wydedukowali, że warzywa i owoce zostały w dużej części pozbawione tego ważne fitoskładnika. Oszacowano, że obecnie spożywamy około 1/10 salvestrolu w porównaniu do społeczeństw, które żyły w poprzednim wieku.
Z tego powodu wiele osób, które chciałyby skorzystać z właściwości przeciwnowotworowych salvestrolu wybiera formę suplementu. Jeśli Ty też zdecydujesz się na taką formę salvestrolu, upewnij się, że produkt, który kupujesz nie zawiera GMO, jest wolny od pestycydów i i zawiera salvestrol wyekstrahowany bezpośrednio z najpotężniejszych roślin, takich jak jagody.
Suplementacja salvestrolem może pomóc przywrócić naturalną równowagę organizmu chroniącą przed rakiem, która była powszechna zanim współczesne praktyki rolnicze obciążone chemią stanęły na przeszkodzie. Pamiętaj jednak, że salvestrol i inne naturalne substancje przeciwnowotworowe, takie jak np. kurkumina, są tylko częścią ogólnego dbania o zdrowie. Zdrowa dieta, składająca się z warzyw, owoców i nieprzetworzonych produktów, ćwiczenia fizyczne, odpowiednie nawodnienie, dbanie o prawidłowe oczyszczanie i usuwania toksyn, niestresujący tryb życia – także główne czynniki sprzyjające życiu w zdrowiu, bez chorób nowotworowych.
Źródło: https://www.naturalnewsblogs.com/plant-power-salvestrol-fights-cancer/