Sól himalajska jest jedną z najlepszych soli pod względem zdrowotnym. Zawiera bowiem wiele minerałów, a równocześnie korzystnie wpływa na nasz organizm. W jednym z badań zauważono, że u osób które piły wodę zawierającą sól himalajską lepiej funkcjonował układ oddechowy oraz układ nerwowy. Poza tym produkt ten może znacznie zmniejszyć niepokój oraz stres.
Jakie korzyści zdrowotne będziemy więc czerpać z wprowadzenia soli himalajskiej do naszej kuchni?
- Lepsze funkcjonowanie układu krążenia
- Zmniejszenie oznak starzenia się organizmu
- Znacznie łatwiejsze utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi
- Poprawienie krążenia
- Utrzymanie właściwego poziomu wody w organizmie. Sól himalajska zapobiega zatrzymywaniu się wody.
- Wyższa jakość snu
- Poprawa wchłaniania pokarmu w jelitach
- Zmniejszenie pojawiających się skurczów
- Poprawa funkcjonowania układu oddechowego
- Zwiększenie libido
- Brak negatywnego wpływu na nerki, jak to ma miejsce w przypadku innych soli
- Stabilizacja poziomu pH w organizmie
- Korzystne działanie na zatoki
- Wzmocnienie kości
Na rynku znajdziemy sól himalajską w różnej postaci. Warto więc wprowadzić ją do życia, gdyż poza korzyściami zdrowotnymi, możemy wykorzystać również ja w pielęgnacji ciała.
Oto różne produkty solne himalajskie, które mogą nam się przydać:
- Sól do kąpieli: można wchłonąć minerały z soli himalajskiej poprzez kąpiel solną.
- Lampy solne: Pozwalają one wyeliminować zapach oraz bakterie w danym pomieszczeniu, a równocześnie tworzą przyjemną atmosferę do relaksu.
- Sól do inhalacji: Taki zabieg pomoże nam zmniejszyć stan zapalny płuc, a także świetnie się sprawdza podczas walki z przeziębieniami, alergiami czy astmą.
- Sól do masażu: Używając kryształków soli możemy przeprowadzić relaksujący masaż ciała.
- Peeling solny: Zabieg taki stosujemy na wilgotną skórę, gdyż wtedy przynosi on najlepsze efekty.
Niezależnie od korzyści, jakie może nam przynieść spożywanie soli himalajskiej, pamiętajmy o tym, iż zawiera ona sód, który w nadmiarze szkodliwy jest dla naszego zdrowia. Dlatego też produkt ten powinien być spożywany z umiarem.
Latm kisilam ogorki,zagotowalam wode,wsypalam lyzke soli himalajskiej na litri tym roztworem zalewalam ogorki.nasamym dnie zalewy osadzila sie czerwona farba ktora nie zdazyla sie rozposcic.tak to zorientowam sie ze ta sol byla kolorowana, nigdy bym tego nie odkrylasolac zupe czy kartofle w gotowaniu.
To nie była czerwona farba, tylko barwa ta wynikała z dominującego minerału, w soli himalajskiej różowej jest nim żelazo, w soli himalajskiej białej jest nim wapń.