Istnieje bardzo wiele badań, które wykazują doskonałe wyniki leczenia olejem z czarnuszki związanych z jego właściwościami rakotwórczymi i przeciwzapalnymi.
Oczywiście zależy to od rodzaju raka, o którym mówimy.
Co mówi nauka?
Było wiele badań, które wykazały wpływ Nigella sativa, czyli czarnuszki siewnej, na wiele różnych nowotworów. Lista jest naprawdę długa, poniżej podsumowanie zaledwie kilku z nich. Nawet niektórzy lekarze zachęcają teraz do dalszych badań nad tymochinonem (TQ), głównym składnikiem oleju z czarnuszki, jako środka wspomagającego farmaceutyczne metody leczenia raka. To, co naukowcy chcą odkryć, to dokładne szlaki, które pomagają olejowi z czarnuszki odgrywać tak dużą rolę w zabijaniu komórek rakowych.
Wiele ścieżek do uzdrowienia
Przeciwnowotworowe działanie tymochinonu odbywa się za pośrednictwem różnych sposobów, w tym przeciwdziałania proliferacji, indukcji apoptozy, zatrzymaniu cyklu komórkowego i przeciw angiogenezie. Ponadto stwierdzono, że ten chinon wykazuje działanie przeciwnowotworowe poprzez modulację celów wielu cząsteczek.
Tymochinon jest składnikiem aktywnym wyizolowanym z czarnuszki siewnej i został przebadany pod względem aktywności antyoksydacyjnej, przeciwzapalnej i przeciwnowotworowej w modelach in vitro i in vivo od czasu pierwszej ekstrakcji w 1960 roku.
Jego działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne opisano w różnych modelach chorób, w tym zapaleniu mózgu i rdzenia, cukrzycy, astmie i nowotworach.
Ponadto tymochinon może działać jako zmiatacz wolnych rodników, a także zachować aktywność różnych enzymów antyoksydacyjnych, takich jak katalaza, peroksydaza glutationowa i transferaza S-glutationu.
„Badanie komórkowe przeprowadzone w International Immuno – Biology Research Laboratory w Południowej Karolinie wykazało, że po inkubacji ekstraktem z czarnuszki komórki rakowe nie były w stanie wyprodukować fibroblastowego czynnika wzrostu i kolagenazy białkowej – oba są niezbędne do wzrostu naczyń krwionośnych w guzie. Bez dopływu krwi guz nie może się rozwinąć ”
Więcej niesamowitych właściwości czarnuszki
Olej z czarnuszki pokazuje obiecująco rezultaty nie tylko w chorobie nowotworowej. Wykazuje np. silne działanie przeciwgrzybicze przeciwko Candida albicans – drożdżom, które mogą patologicznie namnażać się w organizmie i prowadzić do kandydozy. Przykłady innych korzyści zdrowotnych związanych z olejem z czarnuszki:
Obniża wysokie ciśnienie: przyjmowanie ekstraktu z czarnuszki przez dwa miesiące obniża wysokie ciśnienie krwi u osób, u których ciśnienie krwi jest nieznacznie podwyższone.
Reguluje lipidogram: olej z czarnuszki jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, które pomagają utrzymać zdrowe poziomy cholesterolu i w odpowiedniej proporcji. Przykłady tych kwasów tłuszczowych obejmują kwas linolowy i kwas oleinowy.
Łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów: olej z czarnuszki może pomóc w zmniejszeniu zapalnych objawów reumatoidalnego zapalenia stawów.
Zmniejsza objawy astmy: przeciwzapalne działanie oleju z czarnuszki może także poprawić samopoczucie astmatyków. Jego wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego w drogach oddechowych może również pomóc w objawach zapalenia oskrzeli.
Jak skorzystać z tych właściwości?
Aby jak najlepiej wykorzystać właściwości czarnuszki, należy pić wysokiej jakości olej z tych nasion, ze sprawdzonego źródła – choćby taki olej z czarnuszki jak ten, który znajdziesz u nas, a pochodzący z rodzinnej manufaktury olejowej.
Zdjęcie główne: Depositphotos