Rak pęcherza moczowego jest jednym z częstszych nowotworów ludzi w podeszłym wieku. W Polsce jest czwartym pod względem częstości zachorowań nowotworem mężczyzn i ósmym u kobiet. Spożywanie zaledwie 3 porcji surowych warzyw krzyżowych miesięcznie, takich jak brokuły i kapusta, jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego nowotworu aż o 40%.
Badanie przeprowadzone w Instytucie Onkologicznym w Buffalo jest jednym z wielu, które potwierdzają silne właściwości przeciwnowotworowe surowych warzyw i owoców. Naukowcy przeprowadzili ankietę na temat zwyczajów żywieniowych 1100 osób, wśród których 275 miało nowotwór pęcherza. Odkryli, że zarówno wśród palaczy jak i osób niepalących, spożywanie 3 lub więcej porcji surowych warzyw krzyżowych w każdym miesiącu obniżało wystąpienie raka pęcherza o 40%. W porównaniu do palaczy, którzy nie spożywali tej ilości, ryzyko wystąpienia raka pęcherza u niepalących konsumujących 3 lub więcej porcji surowych warzyw krzyżowych miesięcznie było mniejsze aż o 73!
Warto zauważyć, że w badaniu jest mowa o trzech porcjach miesięcznie. Ta śmiesznie mała ilość warzyw ma duże znaczenie w profilaktyce nowotworów.
Wiedząc, że związki antynowotworowe warzyw krzyżowych pozostają w ciele przez około 12 godzin, osoby badane doświadczały łącznie 36 godzin z tymi składnikami (z 720 godzin, z których składa się przeciętny miesiąc). Innymi słowy, antynowotworowe związki były w ich organizmach przez 5% czasu w miesiącu, a i tak były w stanie w znaczącym stopniu obniżyć ryzyko raka pęcherza.
Co ważne, ta sama ilość ugotowanych warzyw krzyżowych nie wykazała ochronnych właściwości. Wynika z tego, że antynowotworowe właściwości są niszczone przez gotowanie.
Surowe warzywa nie tylko chronią przed rakiem, ale mogą też go cofnąć
Warzywa krzyżowe, znane także jako warzywa z rodziny kapustowatych, to popularne na świecie warzywa. Zaliczają się do nich nie tylko brokuły czy kapusta, lecz także kalafior, roszpunka, brukselka, kapusta pastewna, biała rzodkiew, rzodkiewka, jarmuż, chrzan, rzepa, wasabi i rzeżucha.
Warzywa te znane są z wysokiej zawartości witaminy C i selenu, zawierają także setki związków znanych z właściwości antynowotworowych. Jedna z grup tych związków, izotiocyjaniany, przyciągnęła w ostatnich kilku latach dużą uwagę jako lekarstwo na raka znajdujące się w jedzeniu.
Przeprowadzono 55 kluczowych badań epidemiologicznych skupiających się na związku pomiędzy spożywaniem warzyw krzyżowych a nowotworem. 69% tych badań pokazuje pozytywną korelację pomiędzy udziałem warzyw krzyżowych w diecie a obniżeniem ryzyka zachorowania na raka. Co ciekawe, niewiele z tych badań porównywało wpływ warzyw surowych z warzywami gotowanymi i istnieją pewne podejrzenia, że w tych 31% badań, niepotwierdzających korzystnego wpływu warzyw krzyżowych, spożywano warzywa gotowane (większość naukowców zajmujących się odżywianiem ignoruje nadrzędną wartość surowych pokarmów nad gotowanymi i wrzuca je do jednego worka, nie zważając na fakt, że gotowane warzywa nie zawierają substancji leczniczych surowych warzyw).
Izotiocyjaniany hamują rozwój raka i guzów poprzez bezpośrednie blokowanie procesów kancerogennych wolnych rodników. Innymi słowy, uniemożliwiają wolnym rodnikom atakowanie zdrowych komórek i przekształcanie ich w komórki nowotworowe.
Temperatura i promieniowanie niszczą substancje lecznicze
Związki lecznicze pochodzące z roślin są bardzo delikatnymi molekułami, które łatwo ulegają zniszczenie przez temperaturę. Gotowanie tych pokarmów inaktywuje właściwości leczące. Tak samo działa promieniowanie, np. podgrzewanie brokułów w mikrofali niszczy do 98% fitoskładników, łącznie z tymi o działaniu przeciwnowotworowym.
Dlatego codziennie warto spożywać świeżo wyciskany sok z owoców i warzyw. To jedna z najlepszych strategii, aby chronić się przed nowotworami. Poniżej przykładowy przepis na taki zdrowy sok:
- 2 garście selera naciowego
- 4 duże marchewki
- 1 duża garść pietruszki
- 2 jabłka
- 1 cytryna lub grejpfrut
- 1 duża garść jarmużu
- 1 duża garść szpinaku
- Mały kawałek imbiru, korzenia kurkumy lub buraka
- Pół opakowania świeżych kiełków, np. lucerny lub brokułów
Ze wszystkich składników wycisnąć sok, pamiętając, że najlepiej korzystać z wyciskarek wolnoobrotowych, które nie niszczą swoim działaniem zdrowych enzymów i składników.
Następnie zblendować 2 szklanki owoców (truskawek, borówek, etc.) i dolać do soku. Taka warzywno-owocowa mikstura to prawdziwa bomba przeciwnowotworowa.
Osoby, które walczą z nowotworem lub są nim szczególnie zagrożone powinny dodać jak najwięcej antynowotworowych składników, takich jak: świeża kurkuma, brokuły i ich kiełki, kapusta, jarmuż, kiełki innych warzyw, etc.