Słyszeliście kiedyś o Triphali? To ajurwedyjska mieszanka ziołowa, znana od ponad dwóch tysięcy lat. W Indiach uznawana jest za najlepszą i najbardziej wszechstronną ze wszystkich ziołowych receptur. Wspiera m.in. leczenie raka, Alzheimera, artretyzmu i oczyszczanie układu pokarmowego.
Triphalę wytwarza się z wysuszonych i zmielonych na pył trzech owoców. Pełna nazwa to triphala churna i wywodzi się z kombinacji sanskryckich słów: „tri” oznaczającego trzy, „phala” – owoc i „churcha” – proszek. Mieszanka zawiera kwas galusowy, kwas elagowy i kwas chebulinowy. Wszystkie z nich wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo, jak podaje dr Różański, kwas chebulinowy działa immunosupresyjnie i może mieć zastosowanie w terapii tocznia, sarkoidozy, łuszczycy, pęcherzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów i in. chorób autoimmunologicznych. Triphala zawiera także flawonoidy i polifenole, które działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo. Spożywanie tej mieszanki ziołowej zaleca się w infekcjach, problemach jelitowych, stanach zapalnych, problemach z cholesterolem, problemach z układem immunologicznym, a nawet w terapiach nowotworów.
Składniki Triphali
Triphalę otrzymuj się z połączenia trzech owoców: amla, haritaki i bibithaki. Wysuszony proszek z każdego owocu miesza się w proporcji 1:1:1 i tak otrzymuje się właściwą Triphalę. Każdy z tych owoców ma wartość medyczną, a ich kombinacja przynosi wszystkie te korzyści oraz dodatkowe, wynikające z połączenia pewnych składników.
Amla (Emblica officinalis, Liściokwiat garbnikowy) – owoc ten jest bogaty w witaminę C i używany jest samodzielnie lub w połączeniu z innymi roślinami w leczeniu przeziębienia i gorączki. Działa także diuretycznie i pomaga w trawieniu. Przywraca wewnętrzną równowagę ustroju i ogólnie wzmacnia. Stosowany jest w leczeniu chorób krwi, kości, wątroby i serca. Działa przeciwcukrzycowo, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i immunostymulująco. Sprawdza się przy nieżytach przewodu pokarmowego, zapaleniu żołądka, stanach zapalnych jelit i hemoroidach, ponadto wspomagająco w leczeniu raka jelita grubego. Dr Różański poleca również stosować preparaty z liściokwiatu w uzupełniającej terapii uszkodzenia rogówki, siatkówki i naczyniówki.
Haritaki (Terminalia chebula, migdałecznik chebułowiec) nazywany także jako tybetański „król medycyny”. Migdałecznik używany jest w tradycyjnej medycynie w Indii i Iranie do leczenie wielu problemów, m.in. zaparć, demencji i cukrzycy. Dodatkowo, jak podaje dr Różanski „preparaty z owoców migdałecznika chebułowca normalizują poziom cholesterolu, lipidów i cukru w osoczu krwi. Hamują rozwój blaszek miażdżycowych i powstrzymują postęp zmian zwyrodnieniowych naczyń. Mają zastosowanie w leczeniu nieżytu żołądka i jelit, kaszlu, choroby wrzodowej (blokuje wysięk i krwawienie, przyspiesza gojenie, hamuje aktywność bakterii wrzodotwórczych – Helicobacter pylori), chorób pasożytniczych układu pokarmowego, stanów zapalnych oczu (poprawia krążenie oczne, hamuje zmiany zwyrodnieniowe naczyń i siatkówki) i cukrzycy”. Badania pokazały również, że ekstrakt z T. chebula ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, a przede wszystkim działa jak inhibitor acetylocholinoesterazy (czyli jak leki, które podaje się w celu leczenie choroby Alzheimera i Parkinsona).
Bibhitaki (Terminalia bellirica) działa detoksyfikująco; szeroko rozpowszechniona w tradycyjnej medycynie indyjskiej jako lek na cukrzycę, wysokie ciśnienie i reumatyzm. Badania pokazały, że ekstrakt z tego owocu może zahamować rozwój blaszek miażdżycowych.
To tylko właściwości poszczególnych owoców wchodzących w skład Triphali. Sama mieszanka ma dużo więcej korzyści do zaoferowania. Oto niektóre z nich:
Wspiera leczenie raka
W 2015 roku przeprowadzono badanie, które analizowało właściwości antyproliferacyjne (hamujące wzrost komórek nowotworowych) i proapoptyczne (wzbudzające apoptozę, czyli naturalną śmierć komórek) Triphali na raka jelita grubego i jego komórki macierzyste. Odkryto, że ekstrakt z Triphali był w stanie zahamować rozprzestrzenianie się raka oraz zapoczątkować śmierć komórek macierzystych raka jelita grubego. Kwas galusowy zawarty w Triphali w badaniach zapowiada obiecujące działania antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka prostaty. Natomiast płukanie ust Triphalą okazało się pomocne w odwróceniu przednowotworowych zmian w jamie ustnej, spowodowanych paleniem. Inne badania pokazały natomiast, że ta mieszanka ziołowa zabija komórki nowotworowe, jednocześnie nie wpływając na zdrowe komórki.
Naturalnie oczyszcza jelito grube
Naturalne środki, które delikatnie przeczyszczają, są łagodniejsze niż środki przeczyszczające kupowane w aptece. Dodatkowo, dzięki zawartym substancjom, odżywiają układ pokarmowy i wspomagają naturalne wypróżnianie. Triphala w naturalny sposób pomaga oczyścić jelito grube, co przekłada się na korzyści dla układu nerwowego, dlatego takie oczyszczanie może pomóc zlikwidować symptomy takie jak zmęczenie i nerwowość. Jeśli chodzi o sam proces eliminacja, amla wspiera regenerację śluzówki jelita, haritaki wzmacnia mięśnie jelit, aby działały sprawniej, a bibithaki odrywa od ścianek jelit nagromadzony śluz. W jednym z badań Triphala wykazała znaczną redukcję zapalenia okrężnicy u szczurów, co czyni ją obiecującym ziołem na tą przypadłość także u ludzi.
Wspomaga uratę wagi
Biorąc pod uwagę fakt, że Triphala reguluje wypróżnienia, korzystnie wpływa na jelita, a także jest pomocna w cukrzycy, jest to całkiem logiczne, że może wspomóc kontrolę wagi. Badania udowadniają odchudzające właściwości Triphali. W jednym z badań obserwowano spadek wagi u otyłych kobiet i mężczyzn, między 16. a 60. r.ż. Przez 12 tygodni, losowo przypisani do grup badani przyjmowali 5 gram Triphali lub placebo dwa razy dziennie. Średni spadek wagi u osób przyjmujących mieszankę ziołową wyniósł 4,8 kg, średnia redukcja obwodu w biodrach – 3,2 cm, a w pasie – 4 cm. W grupie przyjmującej placebo nie zaobserwowano takich zmian.
Działa przeciwzapalnie i przeciw-artretycznie
Wysoka zawartość antyoksydantów i polifenoli działa wysoce przeciwzapalnie. Niemal każda choroba wiąże się z pewnym stopniu ze stanem zapalnym. Artretyzm zdecydowanie należy do chorób zapalnych – to stan zapalny obejmujący jeden lub więcej stawów, co powoduje ból i sztywność, a objawy mogą się z wiekiem pogarszać. Większość badań była prowadzona na zwierzętach, jednak wyniki wskazują, że Triphala może być bardzo pomocnym, naturalnym środkiem na artretyzm.
Stosowanie Triphali i przeciwwskazania
Triphala dostępna jest w formie proszku, kapsułek lub jako płynny ekstrakt. Najczęściej spożywa się ją na pusty żołądek. Proszku można używać do sporządzania herbatek (pół do jednej łyżeczki na kubek gorącej wody, dwa razy dziennie). Można także połączyć proszek z miodem lub masłem ghee i spożyć przed posiłkiem. Tabletki i kapsułki bierze się zazwyczaj jeden lub razy dziennie, przed jedzeniem. Preparaty w płynie najczęściej dawkuje się w ilości 30 kropli na szklankę wody, 1-3 razy dziennie. Jako środek na trawienie i przeczyszczenie, Triphalę najlepiej brać wieczorem, około dwie godziny po posiłku i minimum 30 minut przed snem. Niezależenie od formy w jakiej zakupimy mieszankę, dozowanie powinno być opisane na opakowaniu. Generalnie, większe dawki mają efekt bardziej przeczyszczający, a mniejsze oczyszczają stopniowo.
Pomimo, że Triphala nie jest uzależniająca, tak jak w przypadku każdego preparatu nie należy jej przyjmować non stop. Rekomendowanym jest, aby po każdych 10 tygodniach zrobić dwu- lub trzytygodniową przerwę.
Jeśli po zażyciu Triphali występuje luźny stolec lub biegunka, oznacza to, że dawka jest za duża i należy ją zmniejszyć. Osoby biorące leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować przyjmowanie Triphali ze swoim lekarzem. Nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i karmiących. Nie należy jej przyjmować podczas biegunki.
Źródła: https://draxe.com/triphala/, http://rozanski.li/1572/terminalia-chebula-retzius-migdalecznik-chebulowiec-w-fitoterapii-2/, http://rozanski.li/1565/lisciokwiat-garbnikowy-phyllanthus-emblica-linne-emblica-officinalis-gaertner-w-medycynie-indyjskiej-i-europejskiej-2/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27314393, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749770/
Witam podejrzewaja u mnie czerwienicę chciała bym się dowiedziec co mi polecacie żebym mogła się pozbyć tego nadmiaru krwi może jest jakiś mądry lekaz może wystarczy boswelia proszę mi jak najszybciej odpisać Pozdrawiam
Niestety nie udzielamy porad lekarskich przez Internet. Najlepiej znaleźć kogoś zajmującego się zielarstwem bądź terapiami naturalnymi w swojej okolicy i udać się do takiej osoby na konsultację.
Szukam Triphala w postaci płynu, znalazłam tylko tą: https://www.ayurvitta.eu/pl/p/Triphala-w-plynie-Ajurwedyjski-Sok-100-0%2C5-Litra/112. Czy ktoś z Państwa już tego soku próbował? I czy poleca?