Artykuł partnera
Anemia w okresie ciąży jest częstą przypadłością kobiet. Chociaż niekiedy ten stan utrzymuje się długo po porodzie, może pojawić się u też pań, które wcześniej nie miały problemów z niedokrwistością. Z czego to wynika i jak można uporać się z tym problemem? Podpowiadamy.
Anemią określa się stan chorobowy, w którym dochodzi do obniżenia stężenia hemoglobiny, wartości hematokrytu oraz objętości czerwonych krwinek (erytrocytów).
Anemia często rozwija się powoli, a jej objawy nie zawsze są jednoznaczne. Niekiedy pojawiają się zawroty głowy, silne osłabienie i senność. Kobiety zmagające się z niedokrwistością często uskarżają się też na bóle głowy.
Do pozostałych symptomów anemii zaliczyć można m.in.:
W razie występowania niepokojących objawów, warto wykonać podstawowe badanie krwi. O niedokrwistości można mówić wówczas, gdy stężenie hemoglobiny, objętość erytrocytów czy wartość hematokrytu osiągnąć poziom poniżej ogólnie przyjętych norm.
Nie da się wskazać jednej przyczyny, która wywołuje niedokrwistość. Aczkolwiek, zwykle anemia pojawia się w dwóch przypadkach.
Na powstawanie anemii wpływa dieta uboga w mięso (szczególnie dostarczające sporą ilość białka), witaminy oraz składniki mineralne.
Niedobory są większe w okresie karmienia piersią. Jeśli kobieta nie dostarcza odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych, wówczas pobierane są one z jej organizmu – po to, by organizm mógł wyprodukować pełnowartościowy pokarm dla dziecka.
Niedokrwistość może być skutkiem utraty dużej ilości krwi po powikłaniach naturalnego porodu lub cesarskiego cięcia.
Do krwotoków dochodzi najczęściej w przypadku uszkodzenia tkanek miękkich macicy, naciętego krocza, zaburzeń krzepnięcia krwi u matki lub pęknięcia pochwy.
Kluczowym elementem walki z anemią po porodzie jest prawidłowo zbilansowana dieta – niezależnie od przyczyny niedokrwistości.
Codzienny jadłospis należy wzbogacić w produkty spożywcze, które są źródłem takich składników jak: białko, żelazo, witamina C, kwas foliowy, witaminą B6, witamina B12, kobalt, mangan, miedź. Przy komponowaniu posiłków, warto zatem wykorzystać takie produkty jak: mięso indycze, cielęcina, wołowina, ryby, mleko i jego przetwory, zielone warzywa, kasza gryczana. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na gorzką czekoladę (z zawartością kakao min. 70%).
O ile dieta bogata w składniki odżywcze, które sprzyjają syntezie hemoglobiny jest podstawą w każdym przypadku anemii, tak przyjmowanie preparatów żelaza zwykle jest konieczne w przypadku dużej utraty krwi.
Warto jednak mieć świadomość, że o zasadności przyjmowania leków zwalczających anemię zawsze decyduje lekarz. Należy zatem skonsultować się ze specjalistą, gdy objawy oraz wyniki badań jednoznacznie wskazują na anemię.
Choć fraza "dobra zmiana" może być odbierana różnie w naszym kraju, to tu skupimy się…
W dzisiejszych czasach nadciśnienie tętnicze stało się problemem dotykającym szerokiej publiczności, niezależnie od wieku czy…
Odrobaczanie to ważny element zachowania zdrowia, który często bywa pomijany. Regularne usuwanie pasożytów i toksyn…
W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej uwagi poświęcamy składnikom naszej diety oraz produktom, które spożywamy,…
Medycyna wciąż nie rozwiązała zagadki choroby Alzheimera, ale istnieją pewne naturalne środki, które zdaniem badaczy…
Kolostrum, nazywane również siarą, od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej. Ten wyjątkowy płyn,…