Nowości

10 produktów żywnościowych, które powodują rozwój nowotworów

Różne rodzaje nowotworów zbierają coraz większe żniwo śród dzisiejszej ludności. Nie ma tutaj większego znaczenia wiek oraz płeć – rak atakuje podstępnie i niestety w większości przypadków prowadzi do przedwczesnej i okupionej ogromnym cierpieniem śmierci.

Dlatego lepiej zapobiegać, niż leczyć, a sposób naszego odżywiania może zarówno zapobiegać rozwojowi choroby nowotworowej, jak i wpływać na zwiększenie ryzyka jej wystąpienia.

Najwyższy czas zmienić swoje codzienne nawyki i wyeliminować z menu żywność, która może realnie zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Liczne badania dają nam jasne wskazówki, jakich produktów spożywczych należy unikać i co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem do późnej starości.

Istnieją liczne przypadki, w których rak postępuje szybko i czasami w kilka tygodni powoduje śmierć. Jednak zwykle nowotwór ujawnia się po latach ulegania specyficznym nawykom. Dobrym przykładem tego są palacze, którym zaleca się profilaktyczne wykonywanie prześwietleń płuc, które mogą powodować rozwój nowotworów płuc oraz skóry. Eksperci szacują, że ponad połowie przypadków raka można zapobiec, zmieniając swój styl życia.

Nowotwory w natarciu

W 2012 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) odnotowała ponad 14 mln nowych przypadków raka, które spowodowały ponad 8,2 mln zgonów na całym świecie. Eksperci prognozują, że liczba zgonów z powodu raka lawinowo wzrośnie w ciągu najbliższych dwudziestu lat aż o 70% w skali światowej!

Wśród mężczyzn rak najczęściej atakuje płuca, prostatę, jelito grube, żołądek i wątrobę; u kobiet najczęściej występującymi nowotworami jest rak piersi, jelita grubego, płuc, szyjki macicy i żołądka. Kilka z najczęstszych (i agresywnych) nowotworów ma bezpośredni związek z naszym układem pokarmowym, który przetwarza dostarczony do organizmu pokarm, dystrybuuje pozyskane z niego składniki odżywcze oraz wydala toksyny. Z tego względu jedzenie i napoje nasz organizm może wykorzystywać, jako broń do walki z chorobami.

Niektóre produkty spożywcze są gorsze dla zdrowia, niż inne i zwiększają ryzyko rozwoju wielu schorzeń. Podczas gdy rak jest jednym z najgorszych, regularne spożywanie pokarmów powodujących raka i powszechnie uważanych za szkodliwe może również prowadzić do rozwoju chorób serca, cukrzycy oraz przewlekłych stanów zapalnych organizmu.

10 produktów spożywczych, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka

  1. Żywność modyfikowana genetycznie (GMO) – szybko rozwijający się przemysł upraw zmodyfikowanych genetycznie miał sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu ludności na podstawowe produkty spożywcze. Ponad 90% upraw kukurydzy i soi jest obecnie modyfikowana genetycznie. Ta stosunkowo nowa praktyka jest źródłem wielu debat, a eksperci zgadzają się, że odpowiednie badania nie zostały przeprowadzone, zanim GMO zaczęto dodawać do wielu produktów spożywczych. Innymi słowy, nikt łącznie z plantatorami i producentami żywności GMO nie jest w stanie powiedzieć, jak ona wpłynie na zdrowie ludzi w szerokim ujęciu czasowym. Jak uniknąć GMO? Jedyna rada to sprawdzać etykiety kupowanej żywności i wybierać jedynie tą wolne od GMO lub całkowicie postawić na żywność organiczną.
  2. Popcorn z mikrofalówki – gotowy do przygotowania w mikrofalówce popcorn to, jak przypuszczają naukowcy jedna z przyczyn powstawania nowotworów płuc. Taki produkt nie tylko może zawierać kukurydzę z upraw GMO, ale także szkodliwe pochodne tłuszczów np. diacetyl, który jest toksyczny dla ludzi. Aby uniknąć ryzyka, lepiej zrobić własny popcorn w tradycyjny sposób i wybierać jedynie kukurydzę bez GMO.
  3. Puszkowana żywność — większość puszek zawiera substancję o nazwie bisfenol A (BPA), która w czasie badań powodowała nieodwracalne zmiany w mózgach szczurów. Co gorsza, wiele wyrobów z tworzyw sztucznych np. butelki i smoczki dla niemowląt, papier termiczny, rury wodociągowe, a nawet kompozyty dentystyczne również zawierają BPA. Jak niknąć BPA? Wystarczy sięgać po świeżą lub mrożoną żywność, której opakowania zostały wyprodukowane bez udziału szkodliwego bisfenolu A oraz sprawdzać oznaczenia na opakowaniach przeznaczonych do przechowywania żywności pojemników.
  4. Grillowane czerwone mięso — podczas grillowana jedzenie zyskuje wyjątkowy aromat, jednak naukowcy odkryli, że przygotowanie potraw w ten sposób — zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot dogi czy gotowe burgery powoduje wydzielanie się heterocyklicznych amin aromatycznych, które wykazują silnie rakotwórcze działanie. Gdy grillujesz czerwone mięso, zmienia się jego skład chemiczny i budowa cząsteczkowa, dlatego lepiej przygotowywać potrawy w piekarniku, niż raczyć się mięsem przygotowanym na grillu.
  5. Cukier rafinowany — najbardziej rakotwórczą żywnością (jak dotąd) jest syrop kukurydziany (HFC) oraz inne cukry rafinowane. Nawet brązowy cukier często jedynie udaje zdrowy produkt i w rzeczywistości jest to wysoce rafinowany biały cukier z niewielkim dodatkiem melasy dla koloru i smaku. Spożycie rafinowanego cukru oraz zawierającej go żywności powoduje nagłe wyrzuty insuliny, oraz stanowi pożywkę dla komórek nowotworowych. Znacznie lepszym wyborem będzie więc organiczny miód, cukier kokosowy lub cukier klonowy.
  6. Solone, marynowane i wędzone przekąski — produkty te zwykle zawierają konserwanty, takie jak azotany, które są przeznaczone do przedłużenia ich trwałości. Dodatki stosowane w przetworzonej żywności mogą gromadzić się w organizmie powodując różne choroby. Ostatecznie takie toksyny powodują uszkodzenia na poziomie komórkowym i prowadzą do rozwoju nowotworów. Co jeszcze bardziej niebezpieczne podczas smażenia, gotowania czy zwykłego podgrzewania żywności wysoko przetworzonej występujące w niej azotany są przekształcane do znacznie bardziej niebezpiecznych azotynów. (Uwaga: marynowana żywność to nie to samo, co żywność poddana fermentacji, czyli kiszeniu w domowych warunkach – takie produkty są jak najbardziej korzystne dla zdrowia).
  7. Napoje gazowane — napoje gazowane były w centrum debaty zdrowotnej od dwóch dziesięcioleci, jako główna przyczyn raka. Wypełnione syropem kukurydzianym (HFC), barwnikami oraz szeregiem innych związków chemicznych są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Zapewniają one zerową wartość odżywczą i ograniczają organizmowi pozyskiwanie składników odżywczych z wartościowych pokarmów. Także napoje „Light” są wysoce szkodliwe i zawierają sztuczne słodziki, które powinny być stosowane, jak trutka na szczury, a nie zdrowy zamiennik cukru.
  8. Biała mąka — biała mąka, jak każdy produkt rafinowany nie ma żadnych wartości odżywczych. Często jest także wybielana chlorem gazowym, aby uczynić ją bardziej atrakcyjną dla konsumentów. Indeks glikemiczny dla białej mąki jest bardzo wysoki, co oznacza, że powoduje ona szybkie wyrzuty insuliny i nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. Ogromna ilość dostarczanych wraz z białą mąką „pustych” kalorii może prowadzić do zwiększonej odporności na insulinę. Cukry proste występujące w białej mące stanowią korzystne źródło paliwa dla nowotworów i mogą powodować nie tylko ich rozwój, ale także przyśpieszać przebieg choroby.
  9. Ryby hodowlane — komercyjna hodowla polega na przetrzymanej niesamowitej ilości ryb, takich jak łosoś w zatłoczonych zbiornikach. Ponad 60% z łososia spożywanego w Stanach Zjednoczonych pochodzi z takiej działalności rolniczej, gdzie ryby faszerowane są antybiotykami, pestycydami i innymi rakotwórczymi substancjami chemicznymi, aby ograniczyć rozwój bakterii, wirusów i pasożytów, które zagrażają populacjom ryb hodowanym w tak skandalicznych warunkach.
  10. Uwodornione oleje — oleje roślinne są sztucznie ekstrahowane z ich źródła, poddawane obróbce chemicznej oraz „ulepszane” licznymi dodatkowymi substancjami w celu poprawy smaku i zapachu. Są one także źródłem niezdrowych tłuszczów Omega-6, które okazały się zmienić strukturę naszych błon komórkowych.

Skuteczne sposoby na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów

Oprócz wyżej wymienionych 10 produktów spożywczych należy także unikać jedzenia oznaczonego, jako „dietetyczne”, “Light” „Fit” i beztłuszczowe, gdyż usunięte z takich produktów kalorie oraz tłuszcze są zastępowane przez chemikalia, które są niebezpieczne dla naszego organizmu.

Aby uniknąć ryzyka rozwoju nowotworu stosuj następujące wskazówki:

  • Spożywaj żywność organiczną
  • Wybieraj surowe produkty sezonowe i zamrażaj ich nadmiar
  • Postaw na zdrową dietę, w której każdy posiłek w połowie powinien składać się z warzyw, które nie zawierają skrobi
  • Wybieraj produkty zwierzęce (mięso, mleko i jego przetwory, jaja i masło) pochodzące z naturalnych hodowli, w których zwierzęta karmione są trawą i naturalną paszą, a nie pełnymi chemii mieszankami, które powodują nienaturalnie szybki wzrost zwierząt i przyśpieszają czas konieczny do ich uboju
  • Używaj wyłącznie wysokiej jakości tłuszczów, takich jak olej kokosowy, oliwa z oliwek lub masła wyrabianego z mleka naturalnie wypasanych krów
  • Zrezygnuj ze spożycia rafinowanych cukrów oraz zbóż

Stosując się do powyższych wskazówek i eliminując z diety 10 najbardziej szkodliwych pokarmów, nie tylko poprawisz stan zdrowia, ale także znacznie wpłyniesz na swoje codzienne samopoczucie oraz poprawisz wygląd zewnętrzny. Pamiętaj, że jesteś tym, co jesz, dlatego zacznij przykładać więcej uwagi do tego, co i w jakich ilościach kładziesz na swoim talerzu oraz co serwujesz najbliższym Ci osobom.

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Komentarze

  • W większości zgadzam się, ale poraża mnie takie zaszufladkowanie lub nawet mijanie się z prawdą. Kolejno:
    1 zacznę od grilowania.... samo grilowanie nie jest złe, normalne, naturalne mięso smażone nad ogniem lub grilowane węglem drzewnym jest normalnie jedalne, gdyby było inaczej to by nasi przodkowie wymarli od dawna
    2 jest różnica pomiędzy wędzeniem a używaniem aromatu wędzarniczego
    proszę o więcej badań....

    • Witam, mam pytanie odnośnie oleju kokosowego. Czy olej kokosowy rafinowany tez jest polecany do spożycia? Pisze pan ogólnie olej kokosowy. Pozdrawiam

      • Najlepiej unikać wszystkich produktów rafinowanych. Proponuje poczytać artykuły na internecie. Jest ich wiele.

  • haha od jutra nic nie jem bo umrę na raka :D napiszcie lepiej CO MOŻNA zjeść będzie krócej i szybciej !!

    • Czytaj etykiety! No i artykuły ze zrozumieniem, a nie tylko obrazki. Pod koniec artykułu jest napisane:
      "-Spożywaj żywność organiczną
      -Wybieraj surowe produkty sezonowe i zamrażaj ich nadmiar
      -Postaw na zdrową dietę, w której każdy posiłek w połowie powinien składać się z warzyw, które nie zawierają skrobi
      -Wybieraj produkty zwierzęce (mięso, mleko i jego przetwory, jaja i masło) pochodzące z naturalnych hodowli, w których zwierzęta karmione są trawą i naturalną paszą, a nie pełnymi chemii mieszankami, które powodują nienaturalnie szybki wzrost zwierząt i przyśpieszają czas konieczny do ich uboju
      -Używaj wyłącznie wysokiej jakości tłuszczów, takich jak olej kokosowy, oliwa z oliwek lub masła wyrabianego z mleka naturalnie wypasanych krów
      -Zrezygnuj ze spożycia rafinowanych cukrów oraz zbóż"
      Kiedy wkoncu zmieni się myślenie policzków i jak im powiesz ze, czegoś unikać albo ograniczyć to odrazu lament i teksty typu"to nic nie można " albo "teraz wszystko jest niezdrowe to co za różnica co będę jadl/-a" Zrozumcie! MAMY WYBÓR! ruszamy tyłki na rycerski a nie do hipermarketu, czytamy etykiety!!

  • W 21 wieku wypadaloby, zeby ludzie wiedzieli, co jedza.... niewiedza jednak az poraza. Ludzie zra jak w sredniowieczu i nie maja zadnego pojecia jak to na nich dziala.

  • Do tej listy mogę dodać też termicznie przygotowywane mleko UHT. Pozbawione wartości odżywczych, często karmiące raka w przewodzie pokarmowym.

  • Niezły stek bzdur,pomieszanie z poplątanie i przepisane z innych głupich stron. autor nie wie co pisze i tak to krąży jak kolejny łańcuszek.

  • Bardzo dobry artykuł. Nie zdajecie sobie sprawy jakie inne gorsze rzeczy są w stanie robić i robią

  • Jak zawsze czysta ignorancja i brak podstawowej wiedzy z toksykologii. Od 10 lat jestem toksykologiem i jakoś nie znajduje potwierdzenia tych "rewelacji" w badaniach naukowych Niekompetencje osób pokazuje chociażby formułka która sprytnie daje do zrozumienia że sie zrzekają jakiekolwiek odp. nazwa strony jest idealna "polaku lecz się sam" zostaniesz sam ze zniszczonym zdrowiem słuchając tutejszych "mądrych rad" "Pamiętajcie też o tym, że każdy człowiek jest inny i nie każdy musi znosić każdą terapię w taki sam sposób. A przed stosowaniem każdego środka skonsultujcie się ze swoim lekarzem lub farmaceutą "

Podziel się
Autor
Piotr

Ostatnie wpisy

Jelitowa Dobra Zmiana: Dieta bogata w rośliny może transformować nasze życie

Choć fraza "dobra zmiana" może być odbierana różnie w naszym kraju, to tu skupimy się…

6 dni temu

Jak Obniżyć Ciśnienie Krwi w 5 Minut Bez Leków?

W dzisiejszych czasach nadciśnienie tętnicze stało się problemem dotykającym szerokiej publiczności, niezależnie od wieku czy…

3 tygodnie temu

Kompleksowe podejście do odrobaczania – klucz do lepszego zdrowia

Odrobaczanie to ważny element zachowania zdrowia, który często bywa pomijany. Regularne usuwanie pasożytów i toksyn…

4 tygodnie temu

Fakty kontra mity: Stearynian magnezu – niepotrzebny lęk

W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej uwagi poświęcamy składnikom naszej diety oraz produktom, które spożywamy,…

1 miesiąc temu

Trzy mało znane naturalne substancje na chorobę Alzheimera

Medycyna wciąż nie rozwiązała zagadki choroby Alzheimera, ale istnieją pewne naturalne środki, które zdaniem badaczy…

1 miesiąc temu

Odkryj Moc Kolostrum. Tylko które wybrać: Wołowe czy Kozie?

Kolostrum, nazywane również siarą, od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej. Ten wyjątkowy płyn,…

1 miesiąc temu