Zdrowe produkty

15 korzyści płynących z jedzenia awokado

W ostatnich latach awokado stało się jednym z popularniejszych owoców wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Owoce te są bogate w zdrowe tłuszcze i inne składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania różnych procesów organizmu.

Wiele osób cieszy się lepszym zdrowiem dzięki włączeniu do diety awokado. Dzięki nim spożyjesz więcej składników odżywczych i będziesz bardziej chroniony przed zespołem metabolicznym. Będziesz mieć również zdrowszą masę ciała oraz BMI (wskaźnik masy ciała), a także wyższe stężenie dobrego cholesterolu.

  1. Lepsze zdrowie może wynikać z tego, że awokado poprawia wchłanianie przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które rozpuszczają się w tłuszczu. Zdrowe tłuszcze w awokado i ich olej mogą zwiększać wchłanianie beta-karotenu, likopenu i innych karotenoidów rozpuszczalnych w tłuszczach.
  2. Owoc ten zawiera również awokatynę B, związek o potencjalnych właściwościach przeciwnowotworowych. Awokatyna niszczy komórki białaczki, a w awokado mogą występować także inne fitozwiązki, które wykazują podobne działanie przeciwnowotworowe.
  3. Jedzenie awokado pomaga zapobiegać chorobom serca. Dodanie jednego awokado do dziennego jadłospisu o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości cholesterolu pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).
  4. Awokado świetnie wspomagają proces odchudzania. Jedzenie awokado wraz z posiłkiem zwiększa nasycenie osoby. Dzięki temu będzie mniej skłonna do spożywania większej ilości jedzenia przez następne pięź godzin.

Jedzenie awokado jest korzystne dla mózgu, oczu i dziąseł

  1. Awokado można uznać za wspomagacz mózgu. Jednym z ich wielu zdrowych kwasów tłuszczowych jest kwas oleinowy. Wraz z innymi kwasami tłuszczowymi omega-9, kwas oleinowy może poprawić funkcje poznawcze i pamięć.
  2. Ludzie zagrożeni depresją mogą podnieść swój nastrój jedząc właśnie awokado. Jednonienasycone tłuszcze obecne w tych owocach mogą zmniejszyć depresję.
  3. Ponadto awokado zawiera również dużo kwasu foliowego. Badanie z 2015 r. przeprowadzone przez MRC Neuropsychiatric Research Laboratory wykazało, że kwas foliowy wspiera dopaminę i serotoninę, które regulują nastrój.
  4. Te odżywcze substancje wspomagające mózg, mogą również chronić przed chorobą Alzheimera, chorobą Parkinsona i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi. Związki bioaktywne w awokado są niezbędne do zapobiegania, a nawet leczenia tych chorób mózgu.
  5. Wysokie poziomy luteiny i zeaksantyny w awokado są świetne dla oczu starzejących się ludzi. Te karotenoidy chronią i wspierają zdrowie komórek w oczach. Luteina i zeaksantyna mogą również przywrócić pigment plamkowy, który z wiekiem wyczerpuje się.
  6. W przeciwieństwie do wielu innych produktów spożywczych, jedzenie dużej ilości awokado nie zwiększa ryzyka chorób przyzębia. Wręcz przeciwnie, owoce te mogą zapobiec wystąpieniu chorób dziąseł.

Chroni, odżywia i uśmierza ból

  1. Specyficzne substancje w awokado mogą łagodzić objawy choroby zwyrodnieniowej stawów. Naturalne składniki mogą zmniejszać ból pacjentów dotkniętych artretyzmem bioder lub kolan.
  2. Właściwości awokado zmniejszające poziom cholesterolu, chronią również przed zespołem metabolicznym. Zapobiegając wzajemnie połączonym problemom zdrowotnym, które łącznie składają się na zespół metaboliczny, awokado może zmniejszyć prawdopodobieństwo powiązanych powikłań, takich jak choroba sercowo-naczyniowa i cukrzyca typu 2.
  3. Niektóre związki w awokado wykazują działanie przeciwbakteryjne. Mogą zapobiegać zatruciom pokarmowym wywołanym przez E. coli i inne patogenne drobnoustroje, którymi bywa zanieczyszczona żywność.
  4. Inne związki w tych owocach chronią wątrobę przed urazami. Mogą zapobiegać niszczeniu komórek wątroby przez alkohol i inne toksyny. Mogą nawet chronić przed niszczącym działaniem wirusa zapalenia wątroby typu C.
  5. Awokado są dobre dla każdego, ale mają szczególne korzyści dla kobiet w ciąży. Oprócz bogatych ilości rozpuszczalnych w tłuszczach antyoksydantów, kwasu foliowego i tłuszczów jednonienasyconych, awokado zawierają również dużo błonnika i potasu. Większość diet przyszłych mam ma niedobór tych istotnych składników odżywczych. Jedzenie awokado znacząco zwiększa ilość tych składników, może poprawić zdrowie matek i niemowląt, a także zwiększyć zawartość składników odżywczych w mleku matki.
Emilia

Podziel się
Autor
Emilia

Ostatnie wpisy

Jelitowa Dobra Zmiana: Dieta bogata w rośliny może transformować nasze życie

Choć fraza "dobra zmiana" może być odbierana różnie w naszym kraju, to tu skupimy się…

6 dni temu

Jak Obniżyć Ciśnienie Krwi w 5 Minut Bez Leków?

W dzisiejszych czasach nadciśnienie tętnicze stało się problemem dotykającym szerokiej publiczności, niezależnie od wieku czy…

3 tygodnie temu

Kompleksowe podejście do odrobaczania – klucz do lepszego zdrowia

Odrobaczanie to ważny element zachowania zdrowia, który często bywa pomijany. Regularne usuwanie pasożytów i toksyn…

4 tygodnie temu

Fakty kontra mity: Stearynian magnezu – niepotrzebny lęk

W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej uwagi poświęcamy składnikom naszej diety oraz produktom, które spożywamy,…

1 miesiąc temu

Trzy mało znane naturalne substancje na chorobę Alzheimera

Medycyna wciąż nie rozwiązała zagadki choroby Alzheimera, ale istnieją pewne naturalne środki, które zdaniem badaczy…

1 miesiąc temu

Odkryj Moc Kolostrum. Tylko które wybrać: Wołowe czy Kozie?

Kolostrum, nazywane również siarą, od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej. Ten wyjątkowy płyn,…

1 miesiąc temu