Nasiona konopi – mało popularny superfood

Nasiona konopi to małe ziarenka pozyskiwane z roślin konopnych. Nie tych samych jednak, które kojarzą nam się z marihuaną – to tak naprawdę oddzielny gatunek konopi, który wyrasta z innych nasion. Nie ma więc powodów do obaw o narkotyczne lub uzależniające właściwości tych ziarenek, które są przeznaczone do spożycia. Nasiona konopi zawierają wiele składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy. Zaliczane są do produktów typu ‘superfood’ ze względu na mnogość korzyści, jakie czerpiemy z ich spożywania.

Poniżej lista 10 potwierdzonych badaniami właściwości nasion konopi: 

1. Odżywcze

Nasiona konopi zawierają ok. 33% białka. 30g (czyli ok. 3 łyżeczki) dostarcza ok. 11 gram białka, co stanowi prawie 25% ich ładunku kalorycznego. Co więcej, nasiona te zapewniają zestaw wszystkich niezbędnych aminokwasów, których nasze organizmy nie są w stanie same wyprodukować. Czyni je to źródłem pełnowartościowego białka.

Wśród tych niezbędnych aminokwasów, nasiona konopi wyróżnia wysoka zawartość argininy, która ma właściwości przeciwzapalne.

Oprócz białka, konopie są świetnym źródłem witaminy E i witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.

2. Bogate w kwasy tłuszczowe

Mając zawartość tłuszczu wynoszącą ok. 30%, nasiona konopi mają wysoką zawartość dwóch niezbędnych kwasów tłuszczowych – kwasu linolowego (omega-6) i kwasu alfa- linolenowego (omega-3). Stosunek tych kwasów wynosi 3:1, czyli wartość uznawaną za optymalną dla człowieka. Niezbędne kwasy tłuszczowe mają wiele korzyści, m.in. wspierają regenerację komórek, regulują system odpornościowy, pomagają eliminować problemy ze skórą.

3. Utrzymują zdrowe serce

Choroby serca przodują w rankingach przyczyn zgonów na świecie. W Polsce wcale nie jest lepiej. Choroby układu krążenia są największym zagrożeniem dla życia Polek i Polaków. W 2012 roku były odpowiedzialne za 45,6 proc. ogółu zgonów.

Nasiona konopi mogą to zagrożenie zmniejszyć. Przede wszystkim zawierają wspomnianą wcześniej argininę, która produkuje tlenek azotu, dzięki czemu rozszerza naczynia krwionośne i obniża wysokie ciśnienie. Niższe ciśnienie jest powiązane z niższym ryzykiem chorób serca i udaru.

Ponadto, kilka badań pokazało, że zwiększone spożycie argininy może zmniejszać poziom białka C-reaktywnego (CRP), które jest markerem dla układowych stanów zapalnych, obecnych w chorobach serca.

4. Wpływają na układ immunologiczny

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pełnią kluczową rolę w reakcjach odpornościowych organizmu. Mają wpływ zarówno na układ odpornościowy, jak i różne choroby autoimmunologiczne poprzez np. regulację genów czy produkcję cytokin (białek wpływających na wzrost, namnażanie się i pobudzenie komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej). Regulując te i inne mechanizmy, nasiona konopi wspierają układ odpornościowy.

5. Przywracają równowagę hormonalną

Syndromu napięcia przedmiesiączkowego, znanego też jako PMS, doświadcza ok. 80% kobiet w wieku reprodukcyjnym. Syndrom ten jest najprawdopodobniej wynikiem zaburzeń w poziomie prolaktyny. Obecny w nasionach konopi kwas gamma-linolenowy (GLA) jest kluczowy do budowy fragmentów prostaglandyny, pomocnej w redukcji fizycznych i emocjonalnych efektów prolaktyny.

6. Wspomagają układ trawienny

Całe nasiona konopi są doskonałym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Spożycie jednego i drugiego jest ważnym elementem zdrowego trawienia. Dzięki niemu wspieramy m.in. dobre bakterie jelitowe. Należy pamiętać, że to łupinka nasiona zawiera większość, o ile nawet nie całość, błonnika. Łuskane nasiona konopi nie będą zatem działały na układ trawienny tak dobrze jak całe ziarenka.

7. Wspierają leczenie stwardnienia rozsianego

Stwardnienie rozsiane to przewlekła, zapalna choroba układu nerwowego, prowadząca do niepełnosprawności.

W jednym z badań analizujących skuteczne metody terapii stwardnienia rozsianego, odkryto, że nasiona konopi w połączeniu z olejem z pierwiosnka, mają korzystny efekt na poprawę objawów klinicznych u osób z nawrotem choroby. Dodatkowo, badacze sugerują nawet, że nasiona konopi i olej z nich pozyskiwany mogą zapobiegać stwardnieniu rozsianemu, ze względu na ich korzystne działanie na mitochondria i membrany mielinowe.

8. Obniżają ciśnienie

Wysokie ciśnienie może skutkować podwyższonym ryzykiem udaru lub chorób serca. Hydrolizat białka konopnego wykazał zdolność do obniżania ciśnienia, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do dań zarówno dla osób już borykających się z nadciśnieniem, jak i tych które chciałaby wysokiemu ciśnieniu zapobiec.

9. Redukują stres

Jak inne podobne ziarna, nasiona konopi zawierają duże ilości magnezu, aminokwasów i witamin z grupy B, co czyni je naturalnymi antagonistami stresu. Magnez wspiera funkcje neuroprzekaźników w mózgu, co pomaga zmniejszyć poczucie nerwowości i napięcia.

10. Pomagają w walce z artretyzmem i bólem stawów

Wspomniany już kwas gamma-linolenowy jest znany ze swoich właściwości redukujących w ciele stany zapalne. Zmniejszenie tych stanów jest kluczowe dla osób zmagających się z artretyzmem.

Co więcej, obecny w nasionach stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynoszący 3:1 przypomina proporcje, w jakich spożywali te kwasy nasi przodkowie, dzięki czemu jest korzystny dla przywrócenia równowagi w organizmie i zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych. Duża dysproporcja w spożywaniu omega-6 i omega-3, która w wielu krajach rozwiniętych osiąga takie liczby jak 20:1 czy nawet 30:1 jest w wielu badaniach powiązana z ryzykiem wystąpienia przewlekłych chorób zapalnych, takich właśnie jak artretyzm.

 

Źródła: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 , 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 1617, 18, 19, 20

Emilia

Podziel się
Autor
Emilia

Ostatnie wpisy

Jelitowa Dobra Zmiana: Dieta bogata w rośliny może transformować nasze życie

Choć fraza "dobra zmiana" może być odbierana różnie w naszym kraju, to tu skupimy się…

7 dni temu

Jak Obniżyć Ciśnienie Krwi w 5 Minut Bez Leków?

W dzisiejszych czasach nadciśnienie tętnicze stało się problemem dotykającym szerokiej publiczności, niezależnie od wieku czy…

3 tygodnie temu

Kompleksowe podejście do odrobaczania – klucz do lepszego zdrowia

Odrobaczanie to ważny element zachowania zdrowia, który często bywa pomijany. Regularne usuwanie pasożytów i toksyn…

4 tygodnie temu

Fakty kontra mity: Stearynian magnezu – niepotrzebny lęk

W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej uwagi poświęcamy składnikom naszej diety oraz produktom, które spożywamy,…

1 miesiąc temu

Trzy mało znane naturalne substancje na chorobę Alzheimera

Medycyna wciąż nie rozwiązała zagadki choroby Alzheimera, ale istnieją pewne naturalne środki, które zdaniem badaczy…

1 miesiąc temu

Odkryj Moc Kolostrum. Tylko które wybrać: Wołowe czy Kozie?

Kolostrum, nazywane również siarą, od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej. Ten wyjątkowy płyn,…

1 miesiąc temu