Sól himalajska jest jedną z najlepszych soli pod względem zdrowotnym. Zawiera bowiem wiele minerałów, a równocześnie korzystnie wpływa na nasz organizm. W jednym z badań zauważono, że u osób które piły wodę zawierającą sól himalajską lepiej funkcjonował układ oddechowy oraz układ nerwowy. Poza tym produkt ten może znacznie zmniejszyć niepokój oraz stres.
Jakie korzyści zdrowotne będziemy więc czerpać z wprowadzenia soli himalajskiej do naszej kuchni?
Na rynku znajdziemy sól himalajską w różnej postaci. Warto więc wprowadzić ją do życia, gdyż poza korzyściami zdrowotnymi, możemy wykorzystać również ja w pielęgnacji ciała.
Niezależnie od korzyści, jakie może nam przynieść spożywanie soli himalajskiej, pamiętajmy o tym, iż zawiera ona sód, który w nadmiarze szkodliwy jest dla naszego zdrowia. Dlatego też produkt ten powinien być spożywany z umiarem.
Choć fraza "dobra zmiana" może być odbierana różnie w naszym kraju, to tu skupimy się…
W dzisiejszych czasach nadciśnienie tętnicze stało się problemem dotykającym szerokiej publiczności, niezależnie od wieku czy…
Odrobaczanie to ważny element zachowania zdrowia, który często bywa pomijany. Regularne usuwanie pasożytów i toksyn…
W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej uwagi poświęcamy składnikom naszej diety oraz produktom, które spożywamy,…
Medycyna wciąż nie rozwiązała zagadki choroby Alzheimera, ale istnieją pewne naturalne środki, które zdaniem badaczy…
Kolostrum, nazywane również siarą, od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej. Ten wyjątkowy płyn,…
Komentarze
Latm kisilam ogorki,zagotowalam wode,wsypalam lyzke soli himalajskiej na litri tym roztworem zalewalam ogorki.nasamym dnie zalewy osadzila sie czerwona farba ktora nie zdazyla sie rozposcic.tak to zorientowam sie ze ta sol byla kolorowana, nigdy bym tego nie odkrylasolac zupe czy kartofle w gotowaniu.
To nie była czerwona farba, tylko barwa ta wynikała z dominującego minerału, w soli himalajskiej różowej jest nim żelazo, w soli himalajskiej białej jest nim wapń.