Wątroba to jeden z najważniejszych organów naszego ciała, to filtr naszej krwi. Chora wątroba to chore całe ciało. Spełnia ona rolę detoksacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą. Te wszystkie jej prawidłowo działające funkcje sprawiają, że nasza krew jest wolna od toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Niestety u bardzo wielu wątroba nie pracuje w sposób należyty, jest zanieczyszczona, nie spełnia swojej funkcji – wątroba nie daje nam bezpośrednich znaków, a pośrednia – zaczyna chorować nasze ciało, inne organy. Dlatego tak ważne jest dbanie o nią.
Co gorsza często nie wiemy, że mamy problem z wątrobą, bo długo potrafi nie dawać wyraźnych objawów. Odczuwamy problemy nie wiążąc ich z wątrobą. Tymczasem to od niej się zaczyna. Nawet jeśli trzymasz się diet (choć większość i tak tego nie robi), to nie da się uniknąć wszystkich toksyn środowiskowych, które codziennie bombardują nas z każdej strony. Toksyny takie jak pestycydy, metale ciężkie, BPA i substancje chemiczne w kosmetykach są głęboko zakorzenione we współczesnym stylu życia.
Bardzo szybko zapomnieliśmy jako społeczeństwo o naturalnych środkach wspierających zdrowie wątroby. Ba, zresztą kiedyś nie były one tak potrzebne. Jednak współcześnie okazują się absolutnie niezbędnym elementem diety. Mowa tu o jednonienasyconych kwasach tłuszczowych w postaci naturalnych olejów pozyskanych z 3 roślin:
Omówmy sobie pokrótce właściwości każdego z nich, a na koniec zastanówmy się jak można je połączyć, aby uzyskać efekt synergii.
Pedanius Dioskurydes – grecki lekarz, farmakolog i botanik, który żył i pracował w Rzymie w czasach cesarza Nerona. Podróżował i poszukiwał leków w całym Basenie Morza Śródziemnego.
Przez zdecydowaną większość tego czasu, ostropest plamisty był ceniony właśnie za swoje właściwości detoksykujące wątrobę. To często wskazywany naturalny suplement dla osób zmagających się z marskością wątroby, alkoholowym zapaleniem wątroby czy zatruciem wątroby.
Ma to duży związek z sylimaryną, aktywnym komponentem wyodrębnionym z ziaren ostropestu plamistego. Sylimaryna, która tak naprawdę jest grupą flawonoidów, zapewnia efekt chroniący wątrobę.
Badacze odkryli, że sylimaryna blokuje zdolność toksyn do wiązania się z receptorami komórkowymi w komórkach wątroby.
Liczne badania na zwierzętach pokazały, że sylimaryna chroni wątrobę przeciw toksynom takim jak:
Jedno z badań nad ostropestem koncentrowało się na osobach z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby i wykazało, że ostropest redukuje potencjalnie niebezpieczne enzymy wątrobowe.
Olejek z pestek dyni jest nie tylko pełen witamin, ale zawiera także pokaźne ilości kwasu linolowego i oleinowego. Wytwarza się go z niełuskanych nasion dyni. W Europie produkowany jest od ponad 300 lat. Ma wpływ na bardzo wiele aspektów zdrowia. Dzięki temu, że zastępuje nasycone kwasy tłuszczowe, zdrowymi nienasyconymi kwasami, olej z pestek dyni ma właściwości wyciszające stany zapalne. Wprowadzenie oleju z pestek dyni do diety osób cierpiących na niealkoholowe stłuszczenia wątroby i miażdżycę obniża negatywne skutki tychże chorób u wszystkich badanych.
Olej z pestek dyni i pestki dyni mają pozytywny wpływ na nastrój i depresję. Badania opublikowane w British Journal of Psychiatry wykazały pozytywne rezultaty podawania pestek dyni dzieciom z depresją. Olej z pestek dyni korzystnie wpływa również na zdrowie serca. Nie tylko poprawia bilans cholesterolowy, ale w badaniach na myszach olej ten wykazał właściwość obniżania ciśnienia krwi.
To jednak wciąż nie wszystko. Olej z pestek dyni daje obiecujące wyniki jako potencjalna alternatywna terapia łagodnego przerostu gruczołu krokowego (BPH). Jest to częsty stan, w którym prostata ulega powiększeniu.
Tryptofan zawarty w oleju z pestek dyni może również pomóc osobom zmagającym się z bezsennością, gdyż z łatwością rozkłada się w organizmie na serotoninę, wspomagającą głęboki, spokojny sen.
Dynia to także serce: w trakcie procesu polegającego na produkcji tlenku azotu, olej z pestek dyni wykazuje działanie hipotensyjne i ochronne dla serca, dzięki czemu zapewnia ochronę przed chorobami serca i zawałem. Zmniejsza również wysokie ciśnienie krwi u kobiet po menopauzie.
Ponadto olej z pestek dyni zawiera witaminy: B1, B2, B3, A, C, D, E, beta-karoten. Co więcej jest źródłem selenu, potasu, fitosteroli, skwalenu, fitosteryny, cytruliny. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.
Mało kto wie, że pestki dyni zawierają związki, które skutecznie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. W rzeczywistości nasiona dyni są skuteczne wobec różnych typów nowotworów i mają właściwości przeciwzapalne. Niemieckie badania wykazały, że kobiety, które przechodzą menopauzę powinny spożywać pestki dyni codziennie – pomoże to o 23% zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Zobacz więc ten Przepis na zupę z dyni, która pomaga zapobiegać nowotworom oraz poprawia funkcjonowanie wzroku >
Olej rydzowy nie ma nic wspólnego z grzybami. Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego, zwanego lnianką czy rydzem, ze względu na brunatno-rdzawe zabarwienie nasion.
Osoby, które mają problemy z wątrobą, często włączają olej rydzowy do codziennej diety. Mówi się, że z uwagi na obecność zdrowych składników może on wspierać pracę tego organu i działać ochronnie, zwłaszcza w kierunku detoksykacji wątroby. Idealnie usuwa zalegające w organizmie toksyny, a także stymuluje i reguluje procesy wytwarzania żółci.
W ramach projektu Rewolucja Zdrowia we współpracy ze specjalistami, postanowiliśmy stworzyć unikalną kompozycję olejów – mieszankę LIVER+ wspierającą pracę wątroby, ochraniającą ją, a także dzięki właściwościom olejów – mająca wpływ na odwrócenie negatywnych procesów, które już zaszły – jak choćby stłuszczenie wątroby.
LIVER+ jest właśnie mieszanką olejów z ostropestu, pestek dyni oraz lnianki – jest skomponowany w takich promocjach (nasz sekret!), aby z jednej strony dać maksymalne wsparcie wątroby, ale także wspierać pozostałe narządy układu pokarmowego oraz dostarczać organizmowi jak najwięcej deficytowego współcześnie Omega-3.
Sposoby są dwa: albo codziennie 2 razy przyjmiesz po 1 łyżce stołowej mieszanki olejowej, albo….. dodasz ją do sałatek, kasz czy też innych zdrowych potraw, gdyż ma ona naprawdę fantastyczny smak i umożliwia wszechstronne jej zastosowanie.
Pamiętaj jednak, że mieszanek jak też i innych naturalnych olejów (wyjątkiem jest Olej Kokosowy) nie wolno podgrzewać lub coś na nich smażyć – wówczas nie tylko tracą swoje właściwości, ale stają się szkodliwe. Jeśli więc potrzebujesz coś podgrzać czy usmażyć zastosuj Olej Kokosowy o łagodnym smaku taki jak ten.
Choć fraza "dobra zmiana" może być odbierana różnie w naszym kraju, to tu skupimy się…
W dzisiejszych czasach nadciśnienie tętnicze stało się problemem dotykającym szerokiej publiczności, niezależnie od wieku czy…
Odrobaczanie to ważny element zachowania zdrowia, który często bywa pomijany. Regularne usuwanie pasożytów i toksyn…
W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej uwagi poświęcamy składnikom naszej diety oraz produktom, które spożywamy,…
Medycyna wciąż nie rozwiązała zagadki choroby Alzheimera, ale istnieją pewne naturalne środki, które zdaniem badaczy…
Kolostrum, nazywane również siarą, od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej. Ten wyjątkowy płyn,…
Komentarze
Wartościowy wpis. Nie pomyślałam nigdy o ostopeście