Wątroba to jeden z najważniejszych organów naszego ciała, to filtr naszej krwi. Chora wątroba to chore całe ciało. Spełnia ona rolę detoksacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą. Te wszystkie jej prawidłowo działające funkcje sprawiają, że nasza krew jest wolna od toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Niestety u bardzo wielu wątroba nie pracuje w sposób należyty, jest zanieczyszczona, nie spełnia swojej funkcji – wątroba nie daje nam bezpośrednich znaków, a pośrednia – zaczyna chorować nasze ciało, inne organy. Dlatego tak ważne jest dbanie o nią.
Co gorsza często nie wiemy, że mamy problem z wątrobą, bo długo potrafi nie dawać wyraźnych objawów. Odczuwamy problemy nie wiążąc ich z wątrobą. Tymczasem to od niej się zaczyna. Nawet jeśli trzymasz się diet (choć większość i tak tego nie robi), to nie da się uniknąć wszystkich toksyn środowiskowych, które codziennie bombardują nas z każdej strony. Toksyny takie jak pestycydy, metale ciężkie, BPA i substancje chemiczne w kosmetykach są głęboko zakorzenione we współczesnym stylu życia.
Mocna trójka na wątrobę
Bardzo szybko zapomnieliśmy jako społeczeństwo o naturalnych środkach wspierających zdrowie wątroby. Ba, zresztą kiedyś nie były one tak potrzebne. Jednak współcześnie okazują się absolutnie niezbędnym elementem diety. Mowa tu o jednonienasyconych kwasach tłuszczowych w postaci naturalnych olejów pozyskanych z 3 roślin:
- ostropestu
- dyni
- lnicznika siewnego
Omówmy sobie pokrótce właściwości każdego z nich, a na koniec zastanówmy się jak można je połączyć, aby uzyskać efekt synergii.
1. Ostropest
Pedanius Dioskurydes – grecki lekarz, farmakolog i botanik, który żył i pracował w Rzymie w czasach cesarza Nerona. Podróżował i poszukiwał leków w całym Basenie Morza Śródziemnego.
Przez zdecydowaną większość tego czasu, ostropest plamisty był ceniony właśnie za swoje właściwości detoksykujące wątrobę. To często wskazywany naturalny suplement dla osób zmagających się z marskością wątroby, alkoholowym zapaleniem wątroby czy zatruciem wątroby.
Jak to się dzieje, że akurat ostropest jest tak ceniony jako naturalna roślina ochraniająca i lecząca wątrobę?
Ma to duży związek z sylimaryną, aktywnym komponentem wyodrębnionym z ziaren ostropestu plamistego. Sylimaryna, która tak naprawdę jest grupą flawonoidów, zapewnia efekt chroniący wątrobę.
Badacze odkryli, że sylimaryna blokuje zdolność toksyn do wiązania się z receptorami komórkowymi w komórkach wątroby.
Liczne badania na zwierzętach pokazały, że sylimaryna chroni wątrobę przeciw toksynom takim jak:
- Alkohol
- Tetrachlorometan
- Nadwyżki żelaza
- Promieniowanie
Jedno z badań nad ostropestem koncentrowało się na osobach z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby i wykazało, że ostropest redukuje potencjalnie niebezpieczne enzymy wątrobowe.
To wspaniałe zioło nie tylko wspomaga detoks wątroby
Ma nawet potencjał do odwracania powstałych już uszkodzeń komórek wątroby. W jednym badaniu wystawiano szczury na działania etanolu i odkryto, że sylimaryna pomaga regenerować komórki wątroby. Warto pamiętać, że wątroba jest pierwszą linią ochrony dla toksyn środowiskowych. Dodanie do diety tego ostropestu jest prostym sposobem na wzmocnienie tej ochrony i izolowanie toksyn od ciała.
Ostropest to wspaniałe zioło – jego działanie jest dalece szersze
- Związki, które tworzą sylimarynę są silnymi antyoksydantami. Te przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do wielu dolegliwości zarówno fizycznych, jak i psychicznych.
- Ostropest pomaga kontrolować cukrzycę. Sylimaryna może także poprawiać kontrolę poziomu cukry we krwi oraz polepszać wrażliwość insulinową u osób zmagających się z cukrzycą. W jednym, trwającym rok, badaniu podzielono 60-ciu diabetyków z alkoholową marskością wątroby na dwie grupy. Jednej z grup podawano 600 miligramów sylimaryny dziennie jako dodatek do standardowego leczenia insuliną. Badacze odnotowali znaczne zmniejszenie poziomu cukru na czczo oraz insuliny, a także zmniejszone zapotrzebowanie na przyjmowanie insuliny.
- Ostropest może wpływać na zdrowie serca. Różne badania na zwierzętach oraz w laboratoriach sugerują, że ostropest może poprawia lipid ogram, a tym samym polepsza ogólne zdrowie serca. W jednym z badań na zwierzętach odkryto, że antyoksydacyjne właściwości sylimaryny zapobiegają oksydacji cholesterolu LDL. Inne badanie odnotowało efekt przeciwmiażdżycowy sylimaryny i zademonstrowało potencjalny mechanizm. Sylimaryna hamowała przyczepność molekuł w komórkach śródbłonka.
- Ostropest ma właściwości przeciwstarzeniowe. Połączenie właściwości antyoksydacyjnych i detoksykujących wątrobę może stworzyć efekt zapobiegający przedwczesnemu starzeniu się. Ma to wiele sensu, kiedy się nad tym chwilę zastanowić. Skóra jest po prostu kolejnym organem. Kiedy polepsza się zdrowie wewnątrz, kondycja skóry się poprawia i to odzwierciedla się w młodszym wyglądzie.
2. Pestki dyni
Olejek z pestek dyni jest nie tylko pełen witamin, ale zawiera także pokaźne ilości kwasu linolowego i oleinowego. Wytwarza się go z niełuskanych nasion dyni. W Europie produkowany jest od ponad 300 lat. Ma wpływ na bardzo wiele aspektów zdrowia. Dzięki temu, że zastępuje nasycone kwasy tłuszczowe, zdrowymi nienasyconymi kwasami, olej z pestek dyni ma właściwości wyciszające stany zapalne. Wprowadzenie oleju z pestek dyni do diety osób cierpiących na niealkoholowe stłuszczenia wątroby i miażdżycę obniża negatywne skutki tychże chorób u wszystkich badanych.
Dynia ma jednak szeroko dalsze walory
Olej z pestek dyni i pestki dyni mają pozytywny wpływ na nastrój i depresję. Badania opublikowane w British Journal of Psychiatry wykazały pozytywne rezultaty podawania pestek dyni dzieciom z depresją. Olej z pestek dyni korzystnie wpływa również na zdrowie serca. Nie tylko poprawia bilans cholesterolowy, ale w badaniach na myszach olej ten wykazał właściwość obniżania ciśnienia krwi.
To jednak wciąż nie wszystko. Olej z pestek dyni daje obiecujące wyniki jako potencjalna alternatywna terapia łagodnego przerostu gruczołu krokowego (BPH). Jest to częsty stan, w którym prostata ulega powiększeniu.
Tryptofan zawarty w oleju z pestek dyni może również pomóc osobom zmagającym się z bezsennością, gdyż z łatwością rozkłada się w organizmie na serotoninę, wspomagającą głęboki, spokojny sen.
Dynia to także serce: w trakcie procesu polegającego na produkcji tlenku azotu, olej z pestek dyni wykazuje działanie hipotensyjne i ochronne dla serca, dzięki czemu zapewnia ochronę przed chorobami serca i zawałem. Zmniejsza również wysokie ciśnienie krwi u kobiet po menopauzie.
Ponadto olej z pestek dyni zawiera witaminy: B1, B2, B3, A, C, D, E, beta-karoten. Co więcej jest źródłem selenu, potasu, fitosteroli, skwalenu, fitosteryny, cytruliny. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.
Warto przeczytać
Mało kto wie, że pestki dyni zawierają związki, które skutecznie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. W rzeczywistości nasiona dyni są skuteczne wobec różnych typów nowotworów i mają właściwości przeciwzapalne. Niemieckie badania wykazały, że kobiety, które przechodzą menopauzę powinny spożywać pestki dyni codziennie – pomoże to o 23% zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Zobacz więc ten Przepis na zupę z dyni, która pomaga zapobiegać nowotworom oraz poprawia funkcjonowanie wzroku >
3. Olej z lnianki (rydzowy)
Olej rydzowy nie ma nic wspólnego z grzybami. Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego, zwanego lnianką czy rydzem, ze względu na brunatno-rdzawe zabarwienie nasion.
Osoby, które mają problemy z wątrobą, często włączają olej rydzowy do codziennej diety. Mówi się, że z uwagi na obecność zdrowych składników może on wspierać pracę tego organu i działać ochronnie, zwłaszcza w kierunku detoksykacji wątroby. Idealnie usuwa zalegające w organizmie toksyny, a także stymuluje i reguluje procesy wytwarzania żółci.
Patrząc na skład lnianki łatwo zauważyć, że aż 90% to tak pożądane Jednonienasycone oraz Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Wykazuje on również najlepszy stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3. Z tego względu jest to produkt umożliwiający prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego.
Olej z lnianki wpływa także na:
- regulację poziomów cholesterolu (wg badań przeprowadzonych przez IŻŻ spożycie oleju rydzowego tylko przez okres 2 tygodni zmniejsza poziom „złego” cholesterolu o 12%!),
- działa ochronnie na wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki,
- normalizuje poziom cukru we krwi,
- łagodzi objawy artretyzmu, reumatyzmu i alergii
Naturalne oleje są fenomenalne – połączmy więc ich moc
Siła olejów naturalnych, podkreślmy to wyraźnie: naturalnych, na zimno tłoczonych i nie poddawanych procesom rafinacji, jest po prostu fenomenalna. To kolejny z tych składników naszego życia, który staje się zapomniany zamiast być elementem stałej diety.
Idealne połączenie
W ramach projektu Rewolucja Zdrowia we współpracy ze specjalistami, postanowiliśmy stworzyć unikalną kompozycję olejów – mieszankę LIVER+ wspierającą pracę wątroby, ochraniającą ją, a także dzięki właściwościom olejów – mająca wpływ na odwrócenie negatywnych procesów, które już zaszły – jak choćby stłuszczenie wątroby.
LIVER+ jest właśnie mieszanką olejów z ostropestu, pestek dyni oraz lnianki – jest skomponowany w takich promocjach (nasz sekret!), aby z jednej strony dać maksymalne wsparcie wątroby, ale także wspierać pozostałe narządy układu pokarmowego oraz dostarczać organizmowi jak najwięcej deficytowego współcześnie Omega-3.
Mieszanka LIVER+ między innymi wspomaga:
- Wzmacnia zdolność wątroby do radzenia sobie z czynnikami środowiskowymi, może pomóc osobom cierpiącym na chroniczne alergie, zwłaszcza nadwrażliwość na wiele substancji chemicznych
- wspomaga usuwanie szkodliwych toksyny z krwi, które mogą powodować wiele problemów zdrowotnych w tym stany zapalne skóry,
- wspomaga również łagodzenie stanów zapalne jelit,
- daje wsparcie wątrobie przed potencjalnymi szkodliwymi skutkami długotrwałego stosowania leków na receptę,
- wspomaga eliminację pasożytów w przewodzie pokarmowym,
- ma ogólne działanie przeciwzapalne dla organizmu,
- działa ochronnie nie tylko na wątrobę, ale również na trzustkę, jelita i nerki,
- jest znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin jak A, B1, B2, B3, D i E
Jak przyjmować taką mieszankę?
Sposoby są dwa: albo codziennie 2 razy przyjmiesz po 1 łyżce stołowej mieszanki olejowej, albo….. dodasz ją do sałatek, kasz czy też innych zdrowych potraw, gdyż ma ona naprawdę fantastyczny smak i umożliwia wszechstronne jej zastosowanie.
Pamiętaj jednak, że mieszanek jak też i innych naturalnych olejów (wyjątkiem jest Olej Kokosowy) nie wolno podgrzewać lub coś na nich smażyć – wówczas nie tylko tracą swoje właściwości, ale stają się szkodliwe. Jeśli więc potrzebujesz coś podgrzać czy usmażyć zastosuj Olej Kokosowy o łagodnym smaku taki jak ten.
Wartościowy wpis. Nie pomyślałam nigdy o ostopeście