Artykuł sponsorowany
Luteina jest żółtym barwnikiem roślinnym, należącym do grupy karotenoidów. Grupa ta zawiera ponad 600 różnych substancji, ale tylko dwie z nich – luteina i zeaksantyna znajdują się w plamce żółtej ludzkiego oka. Jaki jest wpływ luteiny na wzrok?
Luteina – właściwości
Luteina wraz z zeaksantyną to ksantofile1, należące karotenoidów, znajdujące się we fragmencie siatkówki oka, zwanym plamką żółtą. Ze względu na ich koncentrację w tym miejscu, znane są również pod nazwą pigmentów plamkowych. To silne antyoksydanty, chroniące organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Budując plamkę żółtą, luteina ma korzystny wpływ na jakość wzroku, wspierając jego prawidłową ostrość, co pozwala wykonywać takie codzienne czynności, jak czytanie, rozpoznawanie twarzy czy rozróżnianie kolorów.
Luteina chroni plamkę żółtą przed niekorzystnym wpływem nadmiernego promieniowania ultrafioletowego, działając jak naturalny filtr słoneczny dla oka i obniża negatywne działanie niebieskiego światła.
Niedobór luteiny może skutkować zwyrodnieniem plamki żółtej oka, co znacząco pogarsza wzrok. Luteina na oczy jest zalecana przede wszystkim osobom, które zagrożone są wystąpieniem takich chorób narządu wzroku, jak zaćma czy jaskra, cierpią na alergiczne zapalenie spojówek lub padły ofiarą retinopatii cukrzycowej lub uszkodzeń narządu wzroku wynikających z nadciśnienia tętniczego. Zwiększone przyjmowanie luteiny w starszym wieku może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych chorób wzroku, takich jak AMD2 (czyli zwyrodnienie plamki żółtej zależne od wieku).
Gdzie znaleźć luteinę?
Dzienne zapotrzebowanie na luteinę jest zależne od wieku, jednak średnio wynosi od 5 do 10 mg na dobę. Chociaż luteina jest żółtym barwnikiem, jej największe ilości można znaleźć w zielonych warzywach liściastych3. Przodują tutaj:
- jarmuż (39,55 mg na 100g);
- szpinak (11,93 m na 100g).
Mniej luteiny (między 2 a 3 mg na 100g) znajduje się w sałacie, brokułach lub dyni. Pewne ilości znajdują się także w zielonym groszku, marchewce, fasolce, kapuście oraz owocach, takich jak jeżyny, maliny, czarna porzeczka, kiwi, agrest lub nektaryny.
Wzbogacając dietę o produkty zawierające luteinę lub stosując suplementy diety, trzeba pamiętać o tym, że luteina jest rozpuszczalna w tłuszczach. Z tego powodu w diecie nie powinno zabraknąć zdrowych tłuszczy, dzięki którym luteina będzie mogła zostać prawidłowo wchłonięta i przetransportowana do plamki żółtej dla wsparcia zdrowego narządu wzroku4.
Luteina jest niezbędna dla prawidłowego działania wzroku i utrzymania dobrej kondycji oczu. Dlatego, zwłaszcza osoby starsze lub narażone na choroby oczu powinny szczególnie zwracać uwagę na to, by ich dieta zawierała produkty bogate w luteinę. W ten sposób nie tylko można przedłużyć żywotność oczu, ale również zapobiec pogłębianiu się niektórych, już istniejących wad wzroku.
1 Patykowski, J. (2010). Niezbedne dla naszego zycia ksantofile-Luteina i Zeaksantyna. Ekonatura, (12), 10-12. 2 NATALIIA, Rogalewska. CHOROBY OCZU− PROBLEM ZDROWOTNY, SPOŁECZNY ORAZ WYZWANIE CYWILIZACYJNE. REDOX-STATUS OF PATIENTS WITH ISOLATED PSORIASIS AND ASSOCIATED WITH HYPERTENSION PSORIASIS., 2018, p. 7. 3 SZOSTAK, Wiktor B. et SZOSTAK-WĘGIEREK, D. Żywienie w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej. Przeg Lek, 2008, vol. 65, no 6, p. 308-311. 4 Kotwas, Józef. "Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku." OphthaTherapy. Therapies in Ophthalmology 4.2 (2017): 117-120.