Artykuł sponsorowany
Witaminy są grupą związków organicznych, czyli powstających wyłącznie w żywych organizmach, a w odniesieniu do człowieka niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania jego organizmu. Niedobory, ale również nadmiary niektórych witamin mogą być przyczyną niedomagań albo nawet poważnych problemów zdrowotnych. Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach.
Skąd biorą się witaminy?
Witaminy powstają w żywych organizmach, w roślinach, zwierzętach oraz grzybach. Także człowiek syntetyzuje niewielkie ilości niektórych witamin, ale nie są one wystarczające do pokrycia jego zapotrzebowania na te związki. Człowiek dostarcza sobie witaminy poprzez żywność klasyczną albo suplementy diety. Witamina B12 to jedna wyjątkowa substancja – jest obecna tylko w produktach odzwierzęcych, np. w żółtku jaj, czy w wątrobie. Natomiast wszystkie pozostałe witaminy można odnaleźć już zarówno w produktach zwierzęcych, jak i w roślinnych, czy w grzybach.
Funkcje witamin w organizmie człowieka
Witaminy pełnią w organizmie szereg ważnych funkcji, z których do najważniejszych należą:
- witamina A – jest przeciwutleniaczem, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, ale także przewodu pokarmowego oraz oddechowego. Wspomaga produkcję śluzu w błonach komórkowych;
- witamina B1 – ma udział w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i aminokwasów, wspomaga koncentrację i dobre samopoczucie, ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego;
- witamina B2 – stymuluje wzrost i bierze udział w syntezie hemoglobiny, wspomaga witaminę B1 w metabolizmie cukrów, tłuszczów i aminokwasów, ma wpływ na regenerację skóry;
- witamina B3 (PP) – utrzymuje właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pokarmowego, a także nabłonka skóry, obniża poziom cholesterolu we krwi i rozszerza naczynia krwionośne;
- witamina B5 – metabolizuje białka, tłuszcze i węglowodany, biorąc jednocześnie udział w transporcie energii, jest jedną z witamin młodości oraz łagodzi stany zapalne;
- witamina B6 – bierze udział w produkcji krwi, erytrocytów i przeciwciał, wspomaga zaopatrywanie komórek w glukozę;
- witamina B7 – ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie skóry, włosów oraz paznokci, chroni przed łojotokiem, bierze udział w syntezie hormonów, glukozy, cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych;
- witamina B9 – jest niezbędna w procesie tworzenia krwi oraz produkcji endorfin, dba o prawidłową pracę układu nerwowego przy rozwoju płodu oraz o prawidłową pracę układu odpornościowego;
- witamina B12 – niezbędna w szpiku kostnym przy krwiotworzeniu, a także przy syntezie kwasów nukleinowych, niektórych białek i węglowodanów;
- witamina C – przeciwutleniacz, wzmacnia zęby i dziąsła, wspomaga zwalczanie próchnicy, wspomaga utrzymywanie prawidłowego stanu psychicznego, gojenie się ran oraz wzmacnia odporność organizmu na infekcje;
- witamina D – od niej zależy prawidłowy rozwój kośćca, reguluje gospodarkę wapniem, potasem oraz fosforem;
- witamina E – przeciwutleniacz i witamina młodości chroniąca błony biologiczne, ma wpływ na metabolizm mięśni, przeciwdziała chorobom układu krążenia;
- witamina K – bierze udział w metabolizmie układu kostnego, warunkuje krzepliwość krwi.
Niedobory witamin mogą być dla człowieka bardzo groźne. Przykładowo, niedobór witaminy K utrudnia krzepliwość krwi, a u noworodków prowadzi nawet do krwotoków wewnątrzczaszkowych i śmierci. Niedobór witaminy C może wywołać szkorbut, a witaminy B12 – anemię złośliwą. Z kolei niedobory witaminy D u dzieci prowadzą do krzywicy.
Fot.:pixabay.com