Metale ciężkie są obecnie wszędzie. Zanieczyszczają powietrze, wodę pitną, żywność i produkty higieny osobistej. Na szczęście jedzenie dużej ilości pokarmów detoksykujących pomoże organizmowi oczyścić się z tych toksycznych chemikaliów.
Zacznij od liści kolendry. To często spotykane w daniach kuchni meksykańskiej zioło pomaga usunąć rtęć i inne toksyny wpływające na układ nerwowy. Pasuje do sałatek, sosów sałatkowych, wspomnianych już dań meksykańskich oraz napojów detoksykacyjnych.
Borówki stanowią zdrowe składniki koktajli. Są mile widzianym dodatkiem do jogurtu kokosowego z migdałami. Są bogate w antyoksydanty, a dzikie mają nawet wyższe ich stężenia. Antyoksydanty nie tylko pomagają wydalać metale ciężkie, ale także naprawiają szkody spowodowane przez stres oksydacyjny.
Cytryna wspomaga odtruwanie organizmu, zwiększając nawodnienie. Dobrze nawodnione ciało lepiej wydala toksyny. Wyciśnij jeden owoc i dodaj świeżo wyciśnięty sok do szklanki wody. Jako bogate źródło witaminy C, sok z cytryny pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym powodowanym przez metale ciężkie. Ponadto, witamina C pomaga organizmowi w eliminacji ołowiu.
Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny do szklanki ciepłej wody. Picie tej mikstury jako pierwszej rzeczy rano poprawia trawienie i pracę jelit, co przyczynia się do skuteczniejszej detoksykacji.
Algi i buraki na straży detoksykacji
Spirulina to nazwa jadalnych, niebiesko-zielonych alg. Pomaga zarządzać stanami zapalnymi i wspiera naturalną detoksykację metali ciężkich w organizmie. Chroni również mózg przed stresem oksydacyjnym. Dodaj łyżeczkę spiruliny w proszku do koktajli, świeżo wyciśniętych soków owocowych i guacamole.
Kolejnym pożywieniem z rodziny alg jest chlorella. Ten superfood pochodzi z wodnych alg zielonych. Ma podobne działanie zwalczające neurotoksyny jak kolendra, a także pomaga organizmowi odtruć się z rtęci.
Może także zapewniać ochronę przed innymi metalami ciężkimi. Badanie przeprowadzone w 2003 roku na myszach przez naukowców z Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) wykazało, że chlorella chroni przed kumulacją ołowiu. Inny eksperyment wykazał, że chlorella zmniejsza szybkość wchłaniania kadmu przez organizm.
Jedną z wielu korzyści zdrowotnych czosnku jest zwiększenie syntezy glutationu. Ten naturalny antyoksydant jest najsilniejszym ze znanych antyoksydantów i odgrywa kluczową rolę w procesie detoksykacji metali ciężkich.
Buraki wspierają detoksykację w sposób okrężny. Wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby, do której zadań należy większość funkcji detoksykacyjnych w organizmie.
Sok z buraków zwiększa poziom enzymów przyczyniających się do detoksykacji. Wzmacnia również glutation, wcześniej wspomniany i najskuteczniejszy naturalny przeciwutleniacz organizmu.
Dodawaj pieczone buraki do sałatek, twórz z nich pasty, dodawaj do hummusu. Możesz je również jeść upieczone w formie chipsów, skropione jedynie oliwą z oliwek i odrobiną soli.
Chroń swoje zdrowie przed kadmem, ołowiem i rtęcią dzięki tej żywności
Innym pokarmem roślinnym, który uwielbia wątrobę (z wzajemnością), są karczochy. Liście i korzenie zawierają naturalne związki, które chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem. Promują również regenerację wątroby.
Podobnie jak buraki, karczochy wspierają detoksykację poprzez poprawę zdrowia i wydajności wątroby, która usuwa toksyny z krwi i ciała. Pieczony karczoch stanowi smaczną przekąskę i dodatek do potraw.
Kurkuma to chyba królowa przypraw. Udowodniono już jej działanie antynowotworowe, zapobiegające chorobie Alzheimera, oczyszczające. Zawiera bioaktywny związek zwany kurkuminą. Oprócz innych korzystnych efektów, chroni organizm przed rtęcią.
Kurkumina pomaga zmniejszyć szkodliwe działanie rtęci na nerki i wątrobę. Podobnie jak karczochy i buraki, zachęca organizm do produkcji większej ilości glutationu. Przyjmuj kurkumę z czarnym pieprzem. Ten ostatni sprawia, że kurkuma jest znacznie bardziej bio-dostępna.
Wreszcie jest także imbir. Jego właściwości przeciwzapalne świetnie nadają się do walki ze stresem oksydacyjnym powodowanym przez wysoki poziom metali ciężkich.
Przyrządź zdrowy sok z jabłkiem, imbirem i cytryną. Lub dodaj trochę świeżego imbiru do deserów, zup i gulaszu. Miłej detoksykacji!